Waar koop je waterkefir korrels?
Om te beginnen met waterkefir maken, heb je waterkefir korrels nodig. Vaak kun je via interne
t mensen vinden die korrels over hebben, omdat ze snel groeien en een overschot ontstaan. Dit klinkt ideaal, en soms krijg je ze zelfs gratis. Mijn ervaring hiermee is echter wisselend. De ene keer krijg je perfect werkende korrels, terwijl een andere keer de verpakking slecht is of de korrels te lang in een koelkast hebben gelegen, waardoor ze niet meer bruikbaar zijn.
Wil je zekerheid? Online kun je goede kwaliteit waterkefir korrels kopen. De gedroogde korrels van Cultures for Health, verkrijgbaar bij Yoghurt.nl, zijn van topkwaliteit. Deze korrels zijn eenvoudig te gebruiken, gaan lang mee en bevatten alles wat je nodig hebt om direct te beginnen. Voeg simpelweg water toe en volg het onderstaande recept om je eigen waterkefir te maken.
Benodigdheden voor waterkefir maken
Om succesvol waterkefir te maken, heb je naast goede korrels het volgende nodig:
- Twee glazen potten met klepdeksel die bestand zijn tegen druk
- Een plastic zeef om de korrels te zeven
- Een kaasdoek om de potten af te dekken
Waterkefir variaties
Een van de leukste aspecten van waterkefir maken is dat je de smaak volledig kunt aanpassen aan jouw voorkeur. Va
naf stap zes in het proces kun je beginnen met experimenteren. Hier zijn een paar heerlijke combinaties:
- 125 ml druivensap of appelsap
- 25 gram rozijnen of een paar gedroogde pruimen voor een “Dr. Pepper”-achtige smaak
- 100 gram vers fruit zoals mango of bessen (vermijd citrus en ananas, deze kunnen de structuur van de kefir beïnvloeden)
- 1 tl vanille-extrac en 3-4 gedroogde pruimen voor een ouderwetse gazeuze smaak
- Een stukje verse gember en 25 ml appelsap
Maak jij waterkefir? Welke smaakvariant vind jij erg lekker?
Waterkefir Recept
Heleen QuantrillIngrediënten
- Waterkefir korrels 3 el
- 25 gram ongeraffineerde suiker geen honing
- 1 liter water
Instructies
- Los het suiker in een kopje heet water op en schenk dit in een schone, glazen pot of fles met de rest van het water.
- Wacht tot het water afgekoeld is tot kamertemperatuur. Het water mag niet meer warm zijn.
- Voeg de waterkefir korrels toe.
- Dek de pot of fles af met een stukje doek of koffiefilter en zet dit vast met een elastiek.
- Zet de pot apart en laat 24-48 uur staan.
- Schenk na die tijd de waterkefir door een niet metalen zeef in een andere fles.
- Herhaal de bovenstaande stappen hierna om continu waterkefir te produceren.
- Om de waterkefir prikkelend te maken voeg je in de afgezeefde waterkefir vruchtensap of vers fruit toe.
- Draai een deksel dicht op de pot of fles en laat nog 1 - 3 dagen staan.
- Bewaar in de koelkast voor een heerlijk probiotisch en verfrissend drankje!