Hebben jullie het artikel over hoe je een zuurdesem starter kunt maken, gelezen? Ook mee aan de gang gegaan? Wel doen, hoor! 😉 Hier is de productie weer in volle gang en hebben we zelfs een gesprek moeten houden over wanneer de starter ‘vrij’ komt. Logistiek gezien komt het Simon beter uit om ’s morgens te doen, maar aangezien ik degene ben die bakt, wil ik het liever ’s avonds krijgen. Echt hele discussies hebben we gevoerd (en ik heb m’n zin gekregen uiteraard!).
Waarom ’s avonds?
Door ’s avonds nadat de kids op bed zijn, bezig te gaan met het zuurdesem, krijgt het deeg of beslag een goeie 8 tot 12 uur de tijd om te verzuren. En dit verzuren is zo belangrijk omdat het zuurdesem de granen fermenteert waardoor ze beter te verteren zijn. Hoewel ik me nog altijd niet klem eet aan brood, verre van dat, merk ik wel dat zuurdesembrood mij erg goed bevalt. Het smaakt rijker, het brood is steviger en het valt gewoon goed.
Zuurdesem over
En toen kwam er een punt dat ik nog een heel brood in de koelkast gelegd had en er evengoed zuurdesemstarter werd aangeleverd. Tijd dus om creatiever te worden! Een makkelijk volgend recept met zuurdesem is dan pannenkoekjes maken. Pannenkoekjes zijn bij ons echt ontbijtvoedsel. En omdat ik ze niet zo groot maak, zijn ze snel klaar. Het duurt iets langer dan een ei bakken, maar al met al is het prima te doen tussen de bedrijven door.
Je begint de avond ervoor met je zuurdesemstarter. Hier voeg je water en meel aan toe, laat het de nacht verzuren en de volgende ochtend roer je er eieren, zout, bicarbonaat en wat honing door en je hebt een pannenkoekenbeslag. En een tip van mij: Maak het jezelf makkelijk en doe het direct in de beslagkom van je keukenmachine! De keukenmachine heeft een vaste plek op mijn aanrecht en zeker nu ik weer wat meer aan het bakken ben, is het o zo handig om de kom gewoon te gebruiken als rijs-kom. Werkt prima, geen gedoe met extra kommen en de volgende ochtend kluts je in diezelfde kom de eieren en de rest van het verhaal er doorheen. Niet moeilijk doen!
Zuurdesem Pannenkoekjes
Heleen QuantrillIngrediënten
- 200 ml zuurdesemstarter
- 100 gram volkoren meel naar keuze
- Water
- 2 eieren
- 1/4 tl zeezout
- 1/4 tl bicarbonaat
- Honing naar behoefte
- Kokokolie of boter
Instructies
- Neem je keukenmachine met de mengkom en doe hier het zuurdesem en meel in en meng door elkaar.
- Laat tijdens het mengen een beetje water in de kom lopen tot er een lobbig pannenkoekbeslag ontstaat.
- Laat dit gedurende de nacht verzuren.
- Voeg de volgende ochtend de overige ingrediënten toe en kluts alles even goed door elkaar.
- Verhit een koekenpan met wat kokosolie of boter en laat hier beetjes beslag in lopen.
- Bak de pannenkoekjes zoals je gewend bent tot het beslag op is.
Eén reactie
Hallo, het lijkt me een fijn recept. Hoeveel water gebruikte hiervoor? Alvast dank en ik jij uit naar morgen om dit uit te proberen.
Alvast dank