Je hoort steeds vaker dat sap drinken eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Hoe kan dat en zijn er ook sappen die wel goed voor je zijn? In dit artikel bespreken we waarom de soorten die je in de supermarkt koopt over het algemeen niet gezond zijn. Uiteraard geven we je ook advies en vertellen we welke sappen wel een positief effect op lichaam en geest hebben.
Het probleem met fruitsappen
Fruit is gezond. Niet voor niets is het voedingsadvies om dagelijks minstens 2 porties fruit te eten. Er zitten vitamines in die ons lichaam gebruikt om gezond te blijven. Maar in fruit zit ook veel suiker, ongeveer net zoveel als in frisdrank. Door het als sap te drinken krijg je al snel te veel suiker binnen. Een voorbeeld: in een glas van 250 milliliter puur appelsap zit 26 gram suiker. Dat is ongeveer 8,5 suikerklontje. Drinken gaat sneller dan eten, waardoor je al vrij snel te veel binnenkrijgt van dranken met een hoog suikergehalte.
Groentesappen zijn het antwoord
Een glaasje sap bij het ontbijt of tussen de middag is voor veel mensen echt genieten. Daarom zou het zonde zijn om er helemaal mee te stoppen. Sappen zijn nog steeds gezond, zolang je maar voor de juiste opties kiest. In groente zitten vitamines die ook in fruit zitten. Maar het suikergehalte is vele malen lager. Daarom zijn groentes eigenlijk veel geschikter als basis voor een sap.
Fruit voor de smaak
Niet iedereen vindt een sap op basis van 100% groente lekker. Gelukkig is fruit nog steeds gezond, alleen in beperkte mate. Daarom bestaan populaire en gezonde sappen vaak uit ongeveer 70% groente en 30% fruit. Hierdoor smaken ze lekker en zijn ze gezond. Bovendien is het een mooie gelegenheid om ingrediënten te combineren en allerlei verschillende smaken te creëren.
Vezels verdwijnen door standaard persmethodes
Er is nog een probleem met het drinken van geperste sappen. Meestal kiezen fabrikanten namelijk voor snelle en goedkope persmethodes. Hierdoor gaan veel vezels in het fruit verloren. Dus naast dat je veel suiker tot je neemt, krijg je niet eens alle vitamines en voedingsstoffen binnen. Als je zelf een sap perst ontstaat overigens hetzelfde probleem. Door standaard persmethodes worden de vezels van het fruit namelijk letterlijk kapotgedrukt.
Slow juicing als beter alternatief
Specialisten in het maken van sappen kiezen voor andere technieken om het sap te persen. Het doel is dat alle voedingsstoffen die in fruit of groente zitten daadwerkelijk in het sap terechtkomen. Een mooie methode om dat voor elkaar te krijgen is slow juicing, ook wel cold pressing genoemd. In plaats van een centrifuge wordt er gebruik gemaakt van een hydraulische pers om het sap uit de groente en het fruit te krijgen. Hierdoor worden de vezels niet kapotgedrukt of gesneden maar er langzaam uitgeduwd.
Een superfood als extra toevoeging
Gezonde sappen bestaan dus grotendeels uit groente en worden langzaam geperst door gespecialiseerde machines. Als klap op de vuurpijl zit er ook nog vaak een superfood in. Dat zijn ingrediënten die extra gezond zijn voor je lichaam. Voorbeelden zijn gojibessen, gember, spirulina en kamu kamu.