Het is de tijd van de asperges! Langzaamaan komen ze steeds meer binnen en zakt de prijs ook steeds iets. Ik vind dit een heerlijke seizoensgroente en we eten het zo vaak als we kunnen, want dit seizoen is ook zo weer voorbij. Groene asperges zijn er iets langer, maar het witte goud – dat is maar tijdelijk.
Een klassieke combinatie met witte asperges is zalm en ei. Ei en ham of zalm en citroen zie je ook vaak voorbij komen. Zelf vind ik de subtiele smaak van de witte asperges het lekkerst met de zachte smaak van zalm en een fris-zure botersaus.
Witte Asperges met Gebakken Zalm, Ei en Botersaus
Omdat witte asperges niet het hele jaar door te krijgen zijn, is het voor veel mensen ieder jaar weer even opzoeken hoe je witte asperges ook alweer bereidt. Dat is niet moeilijk, maar het is wel even een klusje:
- Schil de witte asperges twee keer rondom met een dunschiller. Snijd aan de onderkant ongeveer 2 cm er vanaf.
- Bewaar de schillen en kontjes om daar heerlijke aspergesoep van te maken (recept volgt!)
- Breng een aspergepan met water met zout aan de kook en zet hier de asperges in. Geen aspergepan? Ik gebruik een hapjespan waar ze plat in kunnen liggen. Wat je moet voorkomen is dat ze krom staan in de pan, want dan knappen ze en valt het zachte gedeelte onder in de pan waar het tot snot wordt. Dat is jammer!
- Kook de asperges 10 minuten. Zet het vuur uit en laat ze nog 10 – 15 minuten in het hete kookvocht staan. Gebruik deze tijd om een botersaus te maken, de aardappeltjes en eieren te koken en de zalm te bakken.
Zo maak je de Botersaus en de Gebakken Zalm:
- De botersaus maak je door 150 gram roomboter te smelten in een pannetje en daar de rasp en het sap van 1 citroen aan toe te voegen. Snipper er wat bieslook door en klaar.
- De zalm bak je in de koekenpan op de huid. De eerste 5 minuten blijf je er van af. Strooi een klein beetje zout op de vis en draai het om. Laat weer 5 minuten met rust. Het vuur moet middelhoog zijn. Draai de vis weer om, draai het vuur laag en laat zachtjes bakken tot de zalm gaar is. Let op: Wilde zalm is sneller gaar dan kweekzalm. Check de vis dus even of het al (bijna) gaar is wanneer je het terug op het vel draait. Klik hier voor goeie kwaliteit verse zalm.
- Kook de eieren in 7 – 8 minuten halfzacht. Laat ze schrikken en pel ze.
- Maak nu de borden mooi op. Witte asperges als eerste, een paar gekookte aardappeltjes er naast en het stukje zalm er bovenop. Snijd het ei door midden en schenk er wat botersaus overheen. Serveer direct! Lekker met een glas droge witte wijn.
Witte Asperges zijn Gezond
Omdat witte asperges eigenlijk alleen maar in het late voorjaar te krijgen zijn, is dit echt een lente-gerecht voor mij. En wat zo leuk is, is dat in het voorjaar veel groenten te krijgen zijn die lichtelijk vochtafdrijvend en bloedzuiverend zijn. Denk aan bittere groenten paardenbloem, zevenblad, waterkers en spinazie. Maar ook asperges horen daar bij. Asperges zijn vochtafdrijvend en daarom goed voor de nieren. Dit ruik je als je gaat plassen! De stof asparaginezuur worden in het lichaam omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Deze geven je plas de typische geur. Dus geniet van deze seizoensgroenten, serveer met gezonde zalm en een lekker eitje en je eet niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond!
Eén reactie
Hoi Heleen,
Ziet er heerlijk uit.
Ik mis echter de ingrediënten.
Derhalve weet ik de hoeveelheden niet.
Kun je die nog toevoegen aan dit recept?
Bij voorbaat hartelijk dank.
Groetjes,
Manolito