Een heerlijke zeewiersalade is het perfecte bijgerecht bij sushi, je poké bowl of een heerlijke Aziatische soep. Zeewier is erg gezond omdat het een natuurlijke bron van jodium is. Ik gebruikte het zakje gedroogde zeewier van Asian Food Lovers om een voedzame zeewiersalade te maken.
Zeewiersalade
De Japanse smaak associeer ik met sesamolie, rijstazijn en zeewier. Knapperig, zilt en een beetje zuur. Het is een smaakcombinatie die je niet gauw in de Europese keukens terug zult vinden. Maar zoals wel vaker met smaakcombi’s uit verre oorden, zijn ze verrassend lekker en zorgen ze dat er een wereld (ha ha) aan gerechten voor je opengaat.
Bij zeewier denken de meeste mensen aan sushi. Nori vellen worden gebruikt om rijst met een vulling op te rollen zodat je die als hapklare blokjes of rondjes op je bord kunt leggen. Mensen die zich wat meer in zeewier verdiepen, doen het ook wel in hun soep in plaats van zout of voor een extra jodium-boost. Maar zeewier als salade… Dat is nog redelijk onbekend. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking toen ik een bakje meenam van de ApHijn. Ik zal eerlijk zeggen dat ik het echt heel erg lekker vond. Maar dat was voordat ik de ingrediënten las.
Yep, dat overkomt mij ook gerust: in een vlaag van honger verstandsverbijstering dingen in de supermarkt kopen die op dat moment een goed idee blijken. En echt niet dat ik dan de labels check. Mijn tip: nooooooit met honger boodschappen doen.
Waar koop je Zeewier?
Hoe dan ook. Zeewiersalade is niet moeilijk om te maken en met een goeie basisvoorraad aan Aziatische producten, hoef je alleen maar zeewier te kopen. Ik raad de gedroogde van Asian Food Lovers aan omdat dit verder geen toevoegingen bevat en je het lang kunt bewaren als je niet meteen deze salade wilt maken.
Wil je meer Japanse smaken?
Hou je van Japanse smaken? Dan zijn deze recepten misschien ook erg leuk om eens te maken:
Paleo Sushi met Bloemkoolrijst
Zeewiersalade
Ingrediënten
- 1 pakje gedroogde zeewier
- 2 el glutenvrije sojasaus
- 1 el rijstazijn
- ½ tl honing
- 1 tl verse gember geraspt
- ½ tl knoflook uitgeperst
- 1 el sesamolie
- 1 tl zwarte sesamzaadjes of witte
Instructies
- Week de zeewier 5 minuten in water om te laten wellen.
- Maak ondertussen de dressing door de overige ingrediënten, minus de sesamzaadjes, in een schenkbeker te klutsen. Proef even of het zout/ zoet/ zuur genoeg is.
- Laat de zeewier in een vergiet uitlekken en doe in een ruime kom.
- Schenk de dressing er over en meng goed door.
- Laat de salade een half uur tot 1 uur in de koelkast intrekken.
- Garneer met sesamzaadjes wanneer je de salade serveert.
Laat een reactie achter