Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor dierlijke yoghurt maar wil je liever geen sojaproducten eten? Zelf kokosyoghurt maken is eigenlijk heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is een goeie yoghurtmaker, probiotica en lekkere kokosmelk. Zo voorkom je allerlei toevoegingen en heb je zelf in de hand hoeveel je maakt.
Al een tijdje ben ik aan het experimenteren met het maken van kokosyoghurt en deed dit meestal gewoon op kamertemperatuur. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het beter werkt om het in een elektrische yoghurtmaker te doen (bijvoorbeeld zoals deze). Dit geeft een mooi constant resultaat. Waarschijnlijk dat, omdat het winter is op dit moment, de temperatuur toch teveel wisselt. De kokosyoghurt bleef dun en proefde alleen maar naar zure kokosmelk. Door ervoor te zorgen dat de temperatuur constant bleef, kreeg ik ook daadwerkelijk yoghurt.
Dikke Kokosyoghurt
Een ander trucje is om een verdikkingsmiddel toe te voegen als agar (of gelatine, maar dan is het niet vegan meer). Zonder een verdikkingsmiddel heb je nog wel een lekkere yoghurt, maar blijft het dun. Waarom? De eiwitten in plantenmelk zijn anders dan die van dierlijke melk. Door een schepje agar toe te voegen, krijg je niet alleen lekkere kokosyoghurt, maar is het ook heerlijk dik.
Probiotica Supplementen
De probiotica die ik voor dit recept gebruikte, komen – uiteraard – van Bio Kult. Gewoon twee capsules van het oranje doosje en het werkt echt super.
Kokosyoghurt (probiotisch, melkvrij, vegan)
Ingrediënten
- 400 ml kokosmelk met zo min mogelijk toevoegingen
- 1 el oerzoet of kokosbloesemsuiker
- 2 probiotica capsules
- 1 tl agar poeder afgestreken
- Hele schone glazen potten
Instructies
- Zorg allereerst voor hele schone potten. Was ze in heet water en droog ze in de oven. Raak de binnenkant daarna niet meer aan met je handen.
- Zet de elektrische yoghurtmaker klaar.
- In een steelpannetje verhit je de kokosmelk met de suiker tot de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken.
- Los intussen de agar in heet water op.
- Wacht tot de kokosmelk is afgekoeld tot 50 graden.
- Roer nu de agar en de inhoud van de probiotica capsules door de kokosmelk.
- Schenk in de yoghurtmaker en laat 8, 16 of 24 uur staan. Hoe langer, des te zuurder de yoghurt.
- Verdeel de yoghurt over de glazen potten en zet ze een half uur in de vriezer. Dit voorkomt dat de yoghurt 'schift'.
- Bewaar de yoghurt daarna gewoon in de koelkast. Consumeer binnen 3 dagen.
Marianne zegt
Hoi,
Ik heb inmiddels 3 pogingen gedaan met een yoghurtmaker met van die kleine potjes. De laatste poging was met de culturen van yoghurt.nl. Getracht te verdikken met arrownoot, maar ik vind het moeilijk om de hoeveelheid in te schatten omdat ik niet weet of de kokosyoghurt ook dikker wordt tijdens het fermenteren. Oh ja, ik heb de ongezoete kokosmelk van Alpro gebruikt en hierbij 1 pakje kokoscreme gedaan.
Het resultaat was extreem zure melk. Hoe zou dat komen?
Rosario zegt
Hallo Heleen, zal de kokoscream ook werken?
Heleen Quantrill zegt
Hallo Rosario,
Als kokoscream vloeibaar is, zal dat ook goed werken. Lekker romig 🙂
Urias zegt
Zelf met succes kokosyoghurt gemaakt !
Zonder machine!
Zo heb ik het gedaan:
* blikje kokosmelk. (hierin zit 99% kokosmelk. niet te verwarren met rijst drink van Alpro of AH; daar zit heel weinig in)
* kleine eetlepel bestaande kokosyoghurt (voor de yoghurt cultuur/bacterieen)
* theelichtje (!) met een pannetje met water daarop. Daarin had ik een glazen potje gezet met de kokosmelk.
* koortsthermometer.
De yoghurt is heerlijk fris zuur geworden met de romige smaak van kokos. (zelfs iets zuurder dan de originele cultuur)
Wel dun gebleven, dus wellicht dat ik er de volgende keer wat agar agar bij doe.
Het is een warme dag en ik had het glazen potje de hele middag en avond voor het raam in de zon gezet. De thermometer meette 41 graden.
In de nacht heb ik het potje in water op een theelichtje gezet. Ik meette 37 graden.
Natuurlijk iets aan de koude kant maar dat kan ook, het gaat dan alleen iets langzamer.
Hoe langer je wacht, hoe zuurder het wordt, schijnt. Totdat je het in de koelkast zet.
Experiment geslaagd!
PS: zorg er wel voor dat de originele yoghurtcultuur niet te heet wordt. Het is een levend iets en gaat dood bij te hoge temperaturen. Dus mocht je de kokosmelk willen koken van tevoren -wat niet hoeft (!)-, wacht dan totdat je je vinger erin kunt houden. Als je vinger het niet uit houdt, houden de bacterieen het ook niet uit 😉
Heleen Quantrill zegt
Heee wat tof! Bedankt voor je reactie en uitgebreide beschrijving 🙂
elle zegt
goedemorgen
gisteren voor de eerste keer de kokosyoghurt gemaakt en een groot succes. kun je de yoghurt door een aantal eetlepels te bewaren weer opnieuw maken of steeds het volledige recept volgen?
wat voor recept zou je aanhouden voor haver of amandelmelk aangezien we hier in huis naast de koemelk ook geen soja kunnen verdragen en de yoghurtculturen die ik op internet kan vinden zijn gebaseerd op soja.
Heleen Quantrill zegt
Goeiemorgen Elle,
Ja, hou wat kokosyoghurt achter en begin het proces opnieuw totdat de yoghurt niet meer zuur wordt: dan zijn de culturen uitgewerkt.
En ik heb zelf geen ervaring met haver- of amandelmelk, dus daar kan ik je helaas geen goed antwoord op geven.
Groetjes!
Damaris zegt
Hm, ik heb het geprobeerd maar volgens mij is het niet goed gegaan.
De yoghurt is bruinig, volgens mij geschimmeld
Damaris zegt
Wat kan de oorzaak zijn? Volgens mij zei iemand anders dat zij ook al n schimmelvel had. Ik heb kokosmelk gebruikt van d’ Aroy, kokospalm suiker, gelatine, biokult probiotica en de yoghurt maker. Zo zonde!
Heleen Quantrill zegt
De yoghurt is waarschijnlijk bruin vanwege de kokospalmsuiker. Rook het ook vreemd? Je kan ook voorzichtig even proeven om te checken. Sorry dat ik je niet eerder heb beantwoord, maar ik ben een tijd ziek geweest. Hopelijk dat mijn vragen je evengoed verder helpen voor een eventuele volgende keer.
Groetjes!
marjon zegt
Het lukt beter als je de agar en probiotica toegevoegd tussen de 40 en 45 graden, dan wordt hij dikker.
Damaris zegt
Hoi Heleen,
wat voor kokosmelk gebruik je hiervoor? Puur de pakjes van bv go-tan? Of daar kokosmelk van gemaakt zoals in jouw eigen recept (aanlengen met oa water) of nog weer anders?
groetjes
Damaris
Heleen Quantrill zegt
Hey Damaris,
om yoghurt te maken gebruik ik kokosmelk uit een pak want dan heb je een liter. Aroy-d is dan mijn favoriet.
Groetjes!
Marie Vander Steene zegt
Heleen Quantrill,
Als ik de yoghurt afgiet is hij nog steeds lopend. je moet het drinken…
ik heb agar -agar gebruikt.
Jammer dat het niet lukt!
Heleen Quantrill zegt
Ja, jammer inderdaad. Is de smaak wel goed?
marie zegt
hallo,
ik heb volledig het recept gevolgd (yoghurt machine inc) en toch lukt het niet om dikke yoghurt te maken. Na een dag in de koelkast verkreeg ik een mengsel waarvan de bovenste helft uit ‘water’ bestond en onderaan witte yoghurt die lopend is.
Wat doe ik fout of is het onmogelijk om van kokos melk vaste yoghurt te maken?
Heleen Quantrill zegt
Hallo Marie,
Het zal idd nooit zo dik worden als bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Denk eerder schenkyoghurt. De gelatine helpt in deze wel iets om die textuur te verkrijgen. Als je de yoghurt iets ‘afgiet’, blijft het dan wel wat dikker?
Groeten!
Marie Vander Steene zegt
ik wou weten of je ipv kokosbloedsuiker vloeibare honing kan gebruiken?
ik hou niet zo van suiker….
Heleen Quantrill zegt
Jazeker, dat werkt ook prima!
Martine/min of meer zegt
Bedankt voor het recept. Ik heb geen agar in huis, wel Arrow root. Zou het daarmee ook kunnen?
Heleen Quantrill zegt
Ja, dat zou ook moeten werken. Zorg dat het goed oplost en dat je het goed doorroert.
Martine/ min of meer zegt
Dank je voor je reactie, het gaat nu in de yoghurtmaker!Ben benieuwd.
Martine/min of meer zegt
Helaas, mislukt. Er lag een schimmelvel (denk kombucha) op de yoghurt. Heel onsmakelijk.
Of dat aan de arrowroot ligt weet ik niet. Maar t is natuurlijk wel een zetmeel dus misschien reageert dat heel anders op de probiotica dan Agar. Ik heb het met de yoghurtmaker gemaakt (15 uur erin gedaan), kokosmelk van aroy d en probiotica van biokult.
Ik ga het nu nog eens proberen maar dan met agar zodra ik dat in huis heb.
(Ik maak trouwens wekelijks jouw kokosvla met arrowroot en dat is een groot succes hier.)
Heleen Quantrill zegt
Hey Martine,
Misschien kun je beter een yoghurtcultuur van yoghurt.nl proberen? Die werken bij mij wel altijd erg goed namelijk.
(En die vla is erg lekker inderdaad! Leuk te horen dat t bij jou ook een succesnummer is!) 🙂
Groetjes!
Jacqueline zegt
Beste Heleen,
Ik heb twee maal geprobeerd om lokosjoghurt met dit recept en een yoghurtmaket te maken. Helaas bleef de yoghurt vloeibaar. Wat zou ik nog kunnen veranderen?
Groet
Jacqueline
Heleen Quantrill zegt
Hi Jacqueline,
Heb je ook een verdikkingsmiddel als agar of gelatine gebruikt?
Groetjes,
Heleen
Nathalie zegt
En wat als je geen yoghurt maker hebt?
Heleen Quantrill zegt
Bekijk dit artikel dan eens. Hierin wordt beschreven hoe je yoghurt zonder yoghurtmaker kunt maken.
https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/zelf-yoghurt-maken/
Succes!
Irma (IEP) zegt
Nou, ik heb het tot nu toe 2x maal “yoghurt” gemaakt. Eenmaal van een pak havermelk. Dat heeft 12 uur in de yogurtmaker gestaan. Het was erg vloeibaar (deels denk ik door bij stap 4 water toe te voegen aan de agar) en bestond uit 2 gelijke delen (witte en bruine vloeistof) afgieten was geen optie, dus door elkaar gemengd. De smaak was goed maar het eas geen yoghurt.
De tweede poging was met een pak amandelmelk. Was iets dikker, maar na 9 uur was het nog wat korrelig alsof de agar of probiotica nog niet goed opgenomen was.
Kortom, ik zal,nog wat meer moeten experimenteren. Suggesties zijn welkom.
Heleen Quantrill zegt
Ik denk dat dit recept toch niet geschikt is om een ander soort melk voor te gebruiken. Yoghurt.nl heeft wel culturen in de webshop specifiek voor havermelk. Misschien is dat een idee?
Irma (IEP) zegt
Heleen Quantrill,
Hoi Heleen,
De yoghurtmaker is binnen, dus ik kan het gaan proberen. Ik heb nog wel een vraagje. Ik heb nog nooit met agar gewerkt. In hoeveel ml heet water los je de theelepel agar op?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Irma,
De agar agar voeg je aan de yoghurt toe, dus je hoeft geen extra water toe te voegen. Volg de stappen in het recept om te zien wanneer je de agar moet toevoegen.
Groetjes!
Esther zegt
Ik heb dat wel eens gedaan met amandelmelk. Bijna hetzelfde recept gevolgd. Wel de agar agar maar 1 capsule probiotica gedaan en toen had ik meer een puddingachtige smaak. Dus 2 geeft hopelijk een meer yoghurt smaak. Structuur was prima overigens
Heleen Quantrill zegt
Ha Esther,
Ja je hebt wel 2 capsules nodig om genoeg bacteriën in de yoghurt te krijgen. Bedankt evengoed voor het delen van je ervaring!
Irma (IEP) zegt
Wat een handig recept! Ik zou het graag willen proberen maar wij houden niet van kokos. Zou de kokosmelk vervangen kunnen worden door een pak havermelk of zelf gemaakte amandelmelk?
Heleen Quantrill zegt
Voor havermelk zou je even op yoghurt.nl moeten kijken want daar hebben ze een aparte starterscultuur voor. En je zou het met amandelmelk kunnen proberen. Gewoon verder het recept aanhouden. Als je het een keer gedaan hebt, zou je het dan willen vertellen? Ben erg benieuwd naar het resultaat namelijk 🙂
Manon zegt
Heleen Quantrill,
Even kijken of ik het goed begrepen heb:
Stap 4 (Los intussen de agar in heet water op) sla je dus over en je voegt de agar toe op het moment dat je ook de probiotica capsules aan de kokosmelk toevoegt?
Alvast bedankt!
Heleen Quantrill zegt
Klopt inderdaad 🙂