Zou je ook meer rust in huis willen? Met een realistische routine voor de ochtend zorg ik dat de dag beter begin. Hier deel ik hoe ik dat aanpak.
Sinds we verhuisd zijn, een peuter hebben, bijna allemaal thuiswerken en gewoon het leven met een flink tempo doorstapt, merk ik hoezeer ik behoefte heb aan kalmte in mijn dagelijks leven. Ik doe dit o.a. door te letten op verplichtingen buitenshuis, op vaste tijden samen te eten met het gezin en door een min of meer vastomlijnde routine voor de ochtend te handhaven. Want een rustig begin van de dag, maakt alle verschil hoe de dag verder verloopt.
Een Realistische Routine voor de Ochtend
Dus hoe pak ik het aan? Door realistisch en eerlijk te zijn. Ik heb de hulp van kids en manlief ingeschakeld om erachter te komen wat wel en wat niet werkt voor mij en voor ons. Simon is vier van de vijf kantoordagen al voor mij vertrokken, dus hij is niet direct betrokken bij de ochtendroutine, maar hij kent mij goed en weet de vinger op zere plekken te leggen, maar ook goeie tips aan te dragen. Dat is dus mijn top-tip voordat je begint: Bedenk het niet alleen, maar betrek een paar cruciale mensen bij deze brainstorm sessie. En ja, dat kunnen gerust je kinderen zijn. Zij zijn tenslotte nauw betrokken bij het ochtendritueel en zullen mogelijk ook wel goeie ideeën hebben over wat zij fijn vinden. 🙂
Hieronder vind je zes punten die mij enorm geholpen hebben om een realistische routine voor de ochtend vast te leggen en de dag productief te beginnen:
1. Uit bed voor de Kinderen
Het allereerste en allerbeste dat ik kan doen in mijn realistische routine, is opstaan voordat de kinderen wakker worden. En dit is lastig voor mij, want ze worden steeds vroeger wakker! Het scheelt dat de oudste twee zelfredzaam zijn, maar als ze mij in het vizier krijgen, moet er gepraat worden. Dus zorg ik dat ik eerder dan zij uit bed ben en de dag rustig kan beginnen. Het liefst neem ik dan een frisse douche om goed wakker te worden.
Daarna is het kleren aan en naar beneden toe.
2. Water Drinken.
Water drinken is ook zo’n dingetje. Een plens koud water op mijn lege maag heb ik nooit prettig gevonden. Maar door kort na opstaan een glas warm water met citroen of een snuf echt zeezout te drinken, geef je je lichaam de kans om de gifstoffen die ’s nachts opgehoopt heeft, af te voeren zonder direct die koude plens in je maag.
3. Naar Buiten!
Wanneer iedereen de deur uit is, ga ik even naar buiten toe met Catherine. Jas aan, sjaal om tegen de wind en lekker een frisse neus halen terwijl de kleine meid ook even buiten kan rennen. Ik heb niet direct behoefte aan menselijk contact, maar even zwaaien naar de buren met een joviaal ‘Mogge, buur!’ doet mijn humeur erg goed. 🙂
4. Huis aan Kant
Als Catherine daarna lekker speelt, is het de beurt aan het huis. In een kleine 20 minuten ga ik van boven naar beneden het huis door om het zo ‘op te starten’. De bedden sla ik open, gordijnen gaan open, net als hier en daar een raam. Ik start een was, werk de vaat weg en haal snel een doek door de WC’s. Op die manier is het huis klaar voor de dag en alles wat er eventueel kan gebeuren.
5. Aan het Werk!
Inmiddels is het ruim negen uur en heb ik zin aan koffie. De pc roept mijn naam en ik ben benieuwd wat er in de wereld gebeurd is. Dus computer aan, radio aan, koffiemachine aan en starten met werk.
Hoe hou ik het vol?
Ik vind het zelf het beste werken wanneer ik dit schema gewoon elke ochtend aan hou. Niet bij nadenken, niet teveel aan veranderen. Gewoon een eenvoudig maar realistisch schema aanhouden waarvan ik weet dat het werkt. Ken je de term ‘beslissingsvermoeidheid’? Teveel (kleine en onbelangrijke) beslissingen roven je productiviteit en plezier van de dag. Door vaste dingen op eenzelfde manier te doen, hoef je daar niet meer over na te denken en hou je tijd en ruimte in je hoofd over om je richten op die dingen die er wel toe doen. Voorbeeld: Simon draagt naar werk altijd een soort uniform: Overhemd en beige broek en colbert. Casual en toch netjes. Niet bij nadenken, gewoon aantrekken en gaan. Het is maar iets kleins, maar door dit elke dag op deze manier te doen, ben je geen tijd kwijt met het maken van een beslissing. Die heb je eens genomen en je houdt je er aan.
Zo ook met een routine. Als je eenmaal besloten hebt wat jouw routine is, ga je het voortaan zo doen. Daarom is het belangrijk om realistisch te blijven en niet teveel ineens te willen veranderen.
En onthoud: Door in actie te komen, word je gemotiveerd. Andersom niet. Wachten op motivatie is verspilde tijd. Ga gewoon wat doen en je zult merken dat het één het ander als vanzelf opvolgt en voor je het weet, is de ochtend voorbij en heb je lekker wat gedaan.
Realistische Routine
En als jij ook graag meer routine in je ochtend zou willen, bij deze een paar punten die je kunt gebruiken als ‘kapstok’ voor jouw perfecte routine:
- Hoe laat begint je eerste verplichting van de ochtend? Hetzij school, hetzij werk, hetzij anderszins.
- Hoeveel tijd heb je minimaal nodig om helemaal klaar te zijn voor dat moment? Wees eerlijk naar jezelf!
- Zijn er tijdverspillers in je huidige routine? Sta je bijvoorbeeld lang onder de douche, check je direct je telefoon en verzand je in de social media of weet je nooit wat je wilt eten en ben je tijd kwijt met ter plekke een ontbijt te bedenken? Check mijn ontbijtrecepten voor inspiratie en tips om je ontbijt te preppen op een tijdstip dat veel handiger is 🙂
- Wat mis je in je routine of zou je graag willen veranderen? Waarom? Wederom: wees eerlijk!
- Waar gaat het vaak ‘fout’ bij jou zodat je ochtend minder prettig of zelfs chaotisch verloopt? Als er anderen bij betrokken zijn (kinderen, partner), vraag hun dan ook hoe zij dit zien.
- Wat is een realistische oplossing en hoe vertaalt zich dit in tijd die je ’s ochtends wellicht extra nodig hebt?
- Wat gaat juist erg goed en moet je vooral zo laten?
Conclusie…
Wees eerlijk. Blijf volhouden! Een schema of routine werkt pas wanneer hij naadloos aansluit op wat jij wilt en kunt. Het is niet realistisch voor mij om te verwachten dat ik binnen afzienbare tijd een ochtendmens zal worden. Maar door een kwartier eerder op te staan, weet ik dat mijn ochtend een stuk gestructureerder en prettiger zal verlopen. En door eerlijk naar mezelf te zijn, maak ik me ook niet gek met allerlei onrealistische verwachtingen.
Wat doe jij om een realistische routine te handhaven? Deel je tips hieronder!
Margreet zegt
Ik lees regelmatig je stukjes, ze zijn interessant en leuk om te lezen. Nu voor het eerst (!!) een -vervelende – fout in je nederlands.
Je schrijft: “Dus zorg ik dat ik eerder dan hun uit bed ben en de dag rustig kan beginnen.”
” Hun” moet vervangen worden door “zij”. Dat leest toch iets prettiger 😉
Succes verder met je blog!!
Heleen Quantrill zegt
Oooh je meent t! Veel te snel geschreven en niet goed nagekeken dus. Bedankt voor je opmerkzaamheid, heb het direct aangepast!