Wat is de beste natuurlijke huidverzorging voor jouw huidtype? Ik geef je graag tips en zal je meer vertellen over reinigen met olie.
Naast gezonde voeding, veel frisse lucht en een beetje zon op je huid, is er ook nog de huidverzorging zelf die bepalend is voor hoe gezond je huid is. Af en toe schrijf ik hier over omdat ik zelf vrij minimalistisch ben hierin. Een paar hoge kwaliteit producten en 1 mascara. That’s it. Maar het heeft wel krap tien jaar geduurd voordat ik de beste huidverzorging voor mijn huidtype gevonden had.
En nu ben ik veertig en verandert mijn huid weer langzaamaan. Tijd dus voor een update op dat gebied! In dit artikel wil ik je een aantal suggesties en mijn ervaringen van de hand doen die je hopelijk zullen helpen om de beste natuurlijke huidverzorging voor jouw huidtype te vinden.
Natuurlijke Huidverzorging – Wat is dat?
Laten we eerst de definitie van natuurlijke huidverzorging even bekijken. De meeste mensen hebben hier de associatie van alleen maar wassen met olijfoliezeep en een beetje kokosolie op je huid smeren in plaats van crème. O en bicarbonaat als deodorant. Op zich is hier niks mis mee, maar helaas is dit niet voor iedereen geschikt. Bicarbonaat onder de armen kan heel irriterend zijn, kokosolie op je gezicht kan je poriën flink verstoppen en wassen met olijfoliezeep is heel fijn, maar ruikt… vreemd…
Natuurlijke huidverzorging betekent voor mij dat ik kies voor producten die nagenoeg volledig gemaakt zijn van ingrediënten die ik ook zou kunnen eten. Het liefst biologisch om zo min mogelijk nare stoffen op mijn huid te smeren. Ze moeten vrij zijn van parfums, minerale olie en zo min mogelijk conserveringsmiddelen bevatten (meer daarover later).
Dit kunnen dus zowel pure producten als plantaardige olie, natuurlijke zeep en natuurlijke toners zijn. Maar ook producten die dit als basis hebben en je gewoon in de winkel zou kunnen kopen.
Maar net als met reguliere verzorgingsproducten, is het ook met natuurlijke huidverzorging zo dat toch een beetje een zoektocht is naar wat het beste bij jouw huid past. Mijn suggesties hieronder kun je dan als richtlijn gebruiken om zelf uit te gaan proberen wat jij prettig zou vinden. Wat ik ook gedaan heb, is mijn favoriete oliën en ingrediënten gebruiken als richtlijn voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een crème of facewash voor mijn tieners (meer daarover ook verderop).
Olie op je Huid – Waarom?
Het lijkt voor sommigen wat vreemd om olie op je huid te smeren. Wat we voornamelijk gepresenteerd krijgen zijn crèmes. Dus wat is het verschil en waarom zou je willen kiezen voor olie in plaats van crème? Ten eerste omdat crème voor 70% uit water bestaat. En water wordt niet opgenomen in je huid. Zonde van je geld dus. Ten tweede omdat alle andere ingrediënten in een crème wel samengevoegd moeten blijven met dat water. Daar heb je dus conserveringsmiddelen voor nodig. Zitten die er niet in, dan gaat de boel schiften. Wat je soms bij natuurlijke cosmetica zonder conserveringsmiddelen ziet, is dat het na verloop van tijd aan water loopt (schiften). Ook dat is jammer.
Olie op je huid smeren, olie geschikt voor jouw huidtype, is dus een veel beter idee omdat je je huid dan direct geeft wat het nodig heeft zonder allemaal andere stoffen mee te smeren als het ware. Een huidolie is vaak een combinatie van fijne oliën aangepast aan het huidtype met een antioxidant als vitamine E of C toegevoegd om het langer goed te houden. En als je pure, onbewerkte olie gebruikt die niet blootgesteld is aan licht, hitte of andere bewerkingsprocessen, is er minimaal verlies van belangrijke voedingsstoffen.
Of toch kiezen voor een Crème?
Toch is olie op je huid ook niet altijd alles. Een paar voordelen van (goeie) crèmes zijn met name voor mensen met een vette huid. Olie kan zwaar aanvoelen en de poriën verstoppen en puistjes veroorzaken. Een ander voordeel van een crème dat olie niet heeft, is dat er in crèmes werkzame stoffen gestopt kunnen worden met behulp van emulgatoren. Denk hierbij aan hyaluronzuur of aloë vera.
Dus hoewel olie het predicaat ‘natuurlijke huidverzorging’ snel verdient heeft, wil ik ook een lans breken voor natuurlijke crèmes. Informeer je over wat goede ingrediënten zijn en zit nooit nooit nooit met je vingers in de pot. Gebruik een spateltjes of kies voor een pomp. Veel hygiënischer.
Normale of Gecombineerde Huid
Leuke term ‘normaal’. Want wat is normaal? Als tiener had ik een vette huid en tijdens mijn zwangerschappen in mijn twintiger jaren had ik ook regelmatig last van acné. Toen ik de overstap maakte naar olijfoliezeep en een crème op basis van abrikozenpitolie knapte dat al aardig op en ging ik zoetjes van een vette huid naar een gecombineerde huid.
Een normale huidtype heeft maar weinig zichtbare imperfecties. Poriën zijn niet heel zichtbaar, puistjes blijven beperkt tot een enkele hier en daar en de huid is niet overgevoelig. Je kunt er dus aardig wat leuke dingen mee doen zoals experimenteren met producten en make-up zonder dat je er direct last van zou krijgen. Een gecombineerde huid heeft dit maar dan een paar vette/ droge plekken die wat extra aandacht nodig hebben.
Door te kiezen voor een natuurlijke huidverzorging, geef je je huid wat het prettig vindt en kun je lang genieten van een fijn velletje dat weinig veeleisend is. Mensen met een normaal huidtype hebben geen ingrediënten nodig die zwaar voedend of hydraterend zijn zoals cacaoboter of die wat uitdrogen zoals appelcider azijn.
Draagolie goed voor Normale huid:
- Jojoba-olie
- Granaatappelolie
- Abrikozenpitolie
- Arganolie
- Kokosolie (niet altijd, zie opmerkingen hieronder)
Gebruik deze olie als basis voor je zelfgemaakte verzorgingsproducten als scrubs en zalven. Je kunt elk recept dat je hiervan vindt hiermee aanpassen.
Leuk om te doen: Zelf Scrubs Maken!
Vette of Tienerhuid
Wanneer je veel last hebt van puistjes – en jij mag zelf bepalen of je het veel vindt of niet! – is het heel verleidelijk om agressieve, uitdrogende facewash en crème te gebruiken die er op gericht zijn om de puistjes te ‘doden’ en de huid olievrij te maken. Want olie = vet = puistjes.
Mja, daar wil ik dus graag een ander geluid in laten horen. Wanneer je een sterke cleanser gebruikt om die vette huid tegen te gaan, kan dit de balans van je huid verstoren en wil je huid juist méér talg aanmaken. Een natuurlijk olielaagje op de huid is namelijk een soort van beschermlaag. Haal je die weg, dan gaat je huid direct aan de slag om dat laagje te herstellen. Hoe agressiever jij dat doet, des te meer talg je huid dus zal produceren.
Die cirkel moet je dus doorbreken. Begin met het switchen naar een hele milde reiniger met natuurlijke oliën. Je kunt er ook voor kiezen om je huid met olie te reinigen. Kies dan een lichte olie die snel intrekt en de poriën niet verstopt.
Denk hierbij aan:
- Druivenpitolie
- Amandelolie
- Abrikozenpitolie
- Agranolie
- Teunisbloemolie (rijk aan Omega-9!)
- Jojoba olie
- Hennepolie (gebruik gemengd met een ander olie, sterk ontstekingsremmend!)
Wat je niet moet doen is je huid dus veel gaan ‘strippen’ met grove scrubs en exfoliators. Een masker op basis van kurkuma en yoghurt helpt bij puistjes en kan wekelijks gebruikt worden. Mijn ervaring is ook dat konjac sponsjes erg prettig zijn om mee schoon te maken in combinatie met een milde olie of facewash. Om puistjes specifiek aan te pakken, kun je een druppeltje tea trea olie mengen met twee druppeltjes draagolie (zie lijst hierboven) en dat met een wattenstaafje op de plekjes aanstippen. Als je ook een dagcrème wilt gebruiken (mijn ervaring is dat wassen met olie een crème overbodig maakt), kies dan voor bijvoorbeeld deze verrijkt met hennepolie.
Droge of Rijpe Huid
Het is vanwege de hormonen dat onze tieners onder de puistjes zitten. Maar met dat we ouder worden, neemt de hormoonproductie af en zien veel mensen dat hun huid langzaamaan juist droger wordt waar het voorheen een vette of gecombineerde huid was (steek je hand omhoog als dat bij jou ook zo is). Zelf vind ik dat prettig omdat ik dus een best vette en onrustige huid had. Maar ik merk nu dus dat ik droge plekjes krijg en er niet op voorbereid ben!
Om je huid lang mooi te houden, ook wanneer je ouder wordt, is het belangrijk om dit van binnenuit te doen. Collageen en vitamine C supplementen geven de huid stevigheid en houden de vochtbalans op peil. Klik hier om te lezen over collageen voor je huid. Collageenproductie neemt na je 25e geleidelijk af, dus je kunt hier al vrij vroeg mee beginnen. Ook is het altijd altijd altijd een goed idee om voldoende water te drinken. Je huid kan ook droog lijken simpelweg omdat je te weinig drinkt.
Oliën die fijn zijn voor de droge of rijpe huid:
- Arganolie
- Olijfolie
- Avocado-olie
- Tarwekiemolie
- Teunisbloemolie
- Zoete amandelolie
- Macadamia-olie (met name voor de zeer gevoelige of beschadigde huid)
Deze oliën zijn ook erg prettig voor de gevoelige huid trouwens.
Wassen met Olie
Ik noemde het al een paar keer, wassen met olie. Maar waarom en hoe doe je dat? Het idee achter ‘oil cleansing’ oftewel reinigen met olie, is dat je door je gezicht te wassen met een specifieke combinatie van olie geschikt voor jouw huidtype, je de overbodige oliën op je huid weghaalt, zonder dat je de huid stript en uitdroogt zoals traditionele zeep en reinigers dat doen. Door je huid te wassen met olie maak je onzuiverheden in je poriën als het ware week. Als je daarna je huid met een warme, vochtige doek afneemt zal dit je poriën openen zodat die ‘viezigheid’ makkelijk te verwijderen is.
Afhankelijk van jouw huid kan dit vrijwel direct een uitkomst zijn, of het heeft even tijd nodig om zich aan te passen aan deze nieuwe routine. Het kan zijn dat je in de eerste week juist meer puistjes zult krijgen, voordat de boel kalmeert.
Huid reinigen met Olie – Zo doe je dat
Je huid reinigen met olie doe je met een combinatie van olie. De meest voorkomende combinatie is olijfolie en castorolie in een verhouding van 2:1. Maar je kunt hier dus mee spelen en op basis van de oliën die goed bij jouw huidtype passen, zelf een combinatie maken. Er is wat controverse over castorolie met betrekking tot hoe het geoogst en verwerkt wordt. Als je dit inderdaad onprettig vindt, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor hazelnootolie of biologische, koudgeperste zonnebloemolie (niet die uit de supermarkt!).
Vervolgens wil je niet teveel per keer maken. Bewaar je olie sowieso in kleine hoeveelheden op een koele, donkere plaats. Meng twee delen olijfolie met één deel andere olie in een flesje van ongeveer 30 ml bijvoorbeeld. Gebruik een pipet om de olie op je hand te druppelen.
Olie combinaties:
- Vette huid: ⅓ deel castorolie of hazelnootolie en ⅔ olijfolie.
- Gecombineerde huid: ¼ castorolie of hazelnootolie en ¾ deel olijfolie.
- Droge huid: Alleen olijfolie is prima. Eventueel een drupje teunisbloemolie of arganolie (mijn favoriet op het moment!)
Nu ga je je huid wassen:
- Schenk ongeveer 1 theelepel qua hoeveelheid olie in je hand en masseer dit op je droge gezichtshuid. Masseer even lekker in met ronddraaiende bewegingen. Zorg ervoor dat je huid goed verzadigd is en dat eventuele make-up lekker losgeweekt is. Hierna kun je door naar stap 2 of de olie nog 10 minuten laten zitten.
- Maak een washand flink nat met heel warm water. Knijp het snel uit en plaats het over je gezicht. Dit zal stoom creëren op de huid die de poriën opent. Laat dit even, een minuut ofzo op je huid liggen. Gebruik de hoeken van je washand om de overbodige olie weg te halen.
- Na het wassen zal er een dun laagje olie achterblijven. Dit is geen probleem en werkt als een moisturizer.
- Geef het een week om hier aan te wennen. Als je het prettig vindt, kun je dit ’s avonds doen en er mee naar bed gaan zodat de meeste olie ingetrokken is tegen de ochtend.
- Stel jezelf na die week de vraag of je huid gedurende de dag prettig aanvoelt of vet blijft. In dat laatste geval kun je de hoeveelheid olie die je gebruikt verminderen of een drupje hennepolie toevoegen.
Opmerkingen en Tips voor Natuurlijke Huidverzorging
Het is dus volkomen normaal dat je huid gedurende de eerste week meer puistjes gaat maken. Weersta de verleiding om dan toch met een anti-ance facewash bezig te gaan. Geef je huid de tijd om weer in balans te komen en rustig te worden. Na die eerste week moet je verbeteringen zien in de vorm van minder puistjes, minder rode plekken en zeker minder droge plekjes.
Wees wel kritisch op hoe je huid op andere manieren reageert. Als het gaat jeuken, branden of juist schilferen, is het uiteraard niet de bedoeling dat je door gaat. Stop dan direct. Het kan zijn dat het soort olie dat je gebruikt niet geschikt is. Zoete amandelolie is erg prettig voor een heel gevoelige huid als je geen notenallergie hebt. Arganolie is ook erg prettig bij een gevoelige huid, maar dat ruikt wat sterk als je een goede soort hebt 🙂
En even praktisch: zorg dat je de wasbak of douchehoek goed schoonmaakt na de tijd, want olie laat natuurlijk een glibberig laagje achter. Even goed naspoelen met heet water of even een sponsje met groene zeep erover en het is vaak alweer schoon.
Conclusie
De beste huidverzorging voor jouw huidtype is een natuurlijke verzorging als je het mij vraagt. Crèmes en gezichtsreinigers kunnen ook goed zijn, maar lees de ingrediënten en wees kritisch met wat je op je huid smeert. Reinigen met olie maakt de huid lekker schoon en hydrateert tegelijkertijd. Daarom is het voor de meeste huidtypes een interessante manier van huidverzorging. Experimenteer met type olie, koop geen grote hoeveelheden en bewaar de olie koel en donker zodat het langer goed blijft.