Ik ben om. Zoete aardappel is mijn favoriet boven de gewone aardappel. Eerlijk toegegeven, zo’n beste relatie had ik al niet met de nederige witte aardappel. Te melig, saai en gewoontjes. Deed het niet voor mij. Totdat de zoete aardappel intrede deed. Wat een verschil! En dat nog menigeen de witte aardappel verkiest boven de zoete is mij een raadsel. Zoet van smaak, bomvol beta-caroteen en vitamine C en heel veelzijdig. Voor mij geen witte aardappels meer!
- Reken ongeveer 1 aardappel per persoon.
- Schil de aardappels dun en snijd ze in stukken.
- Kook in een beetje water en wat zout in ongeveer 15 minuten gaar.
- Stamp fijn met een klont boter en serveer direct.
Tip: Roer er wat appelmoes door, of kook wat appeltjes mee. Samen pureren en je hebt een overheerlijk baby hapje!
Zoete Aardappel uit de oven
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Snijd een aardappel per persoon in de lengte door midden, besprenkel rijkelijk met olijfolie of kokosolie en strooi er wat zout op.
- Bak in ongeveer 30 – 40 minuten gaar.
- Serveer direct met nog wat extra olijf- of kokosolie.
Tip: Strooi wat kaneelpoeder over de aardappels voordat ze de oven ingaan.
Zoete Aardappel Patat
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd 1 aardappel per persoon in patatten en doe in een kom. Schillen is niet nodig.
- Schenk olijfolie of kokosolie over de aardappels en bestrooi met zout en chilipeper.
- Roer goed om totdat alle patatten bedekt zijn met olie.
- Verdeel de patatten op een bakplaat en bak in ongeveer 30 – 40 minuten gaar.
- Serveer met zure room en een frisse salade.
Wat doe jij met zoete aardappel? Laat van je horen!
ยฉ 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.ย ALL RIGHTS RESERVED.
Robin zegt
“ALL RIGHTS RESERVED” schrijf je onder je post. Dat geldt ook voor mijn foto’s. Zou je mijn foto (de bovenste) van oranje, zoete aardappel aub weg kunnen halen?
Anonymous zegt
ik gavandaag een gerecht maken ,dat mij heel lekker lijkt,het is zoete aardappelpuree gestampt met gebakken zuurkool met karwijzaad,waar een blik stukjes ananas met ananassap door zit,ben heel benieuwd hoe het afloopt
Spunky Mindfood zegt
Ik maak er ook frietjes van, maar het is de kruiding die het em doet: http://www.spunkymindfood.be/home/recept-zoete-aardappelfrietjes-en-gevulde-portobellos/
Mmmmm!!!
Atze zegt
http://www.greatbritishchefs.com/recipes/duck-breast-recipe-lavender-beetroot-sweet-potato
is een fantastische site met heerlijke ideeën voor onder andere rode biet
Heleen Quantrill zegt
Ziet er goed uit! En er staan nog wel meer goeie recepten op zie ik. Bedankt voor de tip!
Anonymous zegt
Klinkt allemaal heerlijk! Ga dit ook eens uit proberen. Had er alleen nog wel een vraag over. Als ik het goed begrepen heb, horen aardappels niet thuis in het paleo eten. Past een zoete aardappel daar wel in, of maak je wel eens een uitzondering? Nu eet ik zelf niet paleo hoor, maar was gewoon benieuwd.
Heleen Quantrill zegt
Zoete aardappel is inderdaad hoog in koolhydraten, dus als je wil afvallen of bloedsuiker problemen hebt, kun je het beter niet eten. Maar als je actief bent, je van je gewicht houdt ๐ en ook voor kinderen is dit een prima groente, ook in het paleo dieet.
Anne zegt
Vanavond de zoete aardappel uit de oven met olijfolie, grof Keltisch zeezout en flink kaneel gemaakt. Heerlijk! Wat een traktatie! Ik zit echt propvol nu: mijn vriend is niet zo van de kaneel en twee van de drie kinderen hadden geen zin om nieuwe dingen te proberen (de oudste heeft nog wel een paar hapjes geproefd, maar als je eenmaal bent begonnen met te zeggen dat je het niet lekker vindt, kun je natuurlijk niet meer terug). Maar mijn jongste en ik vonden het niet erg dat de anderen niet hoefden, want we hebben gesmuld!
Vooral die kaneel erop. Dat laat de zoete smaak van de aardappel nog beter naar voren komen.
Nogmaals dank voor het delen van deze heerlijke (en toch eenvoudige) recepten.
Groetjes Anne
Anonymous zegt
het idee van het beste gedijen op lokale producten spreekt mij ook aan… haal kokosolie dan ook maar zeer af en toe en maak er dan voornamelijk rijstwafels met appelstroop en banaan/kokosschaafsel mee,zoals andere mensen een paar koeken bij de thee verorberen,doe ik dit op zijn tijd. nog een aanrader w/b/t de bataat…stampot steeltjes met peper/zout/roomboter stampen en decoreren met glazige uien…ik zeg heerlijk,ook met champignons of spekjes… doen!
Anonymous zegt
@Sandra maakt!:
Om nog een nuance aan te brengen in het thema lokaal verkrijbaar: Er is zelfs een theorie dat mensen het beste gedijen op producten uit hun eigen streek. Dit zal dan gebaseeerd zijn op de tijd voordat iedereen kon reizen of zaken kon importeren/bestellen per internet. Eigenlijk zou dat dus betekenen dat wij hollanders het prima zonder kokosolie, bataaat,bananen en sinaasappelen zouden moeten kunnen stellen. Ik heb hier geen ervaring mee maar zou dat betekenen dat boven genoemde voedingsmiddelen voor ons geen gezondheidswinst teweeg brengen? Hier pieker ik best vaak over. Als je die stelling namelijk bout hanteert staat dat er volgens mij…
groetjes,
Sonja
Jannie zegt
Mijn ma, moet mijn man zijn. Ik heb geen ma meer.
Jannie zegt
Ja, ik had eens een recept in een blad van de natuur winkel. Daar moest ik ook zoete aardappels voor hebben. Ik zei tegen mijn ma, nou, ik proef nog niet voor het klaar is, maar ik zal het nooit meer maken denk ik.
Maar….het was heerlijk. Wat een lekkere maaltijd is het geworden.Het was een bewerkelijk recept, maar ik zal het zeker weer eens maken. Het is wel voor de winter.
izerina zegt
Ooit probeerde ik ze. maar het smaakte me minder dan een gewone aardappel. Misschien een tweede keer uitproberen.
Heleen Quantrill zegt
Smaken verschillen, maar kunnen ook veranderen. Als je ze nog ers probeert, laat dan even weten of dat laatste het geval was ๐
Anne zegt
Toevallig vanmorgen drie zoete aardappels gehaald bij de groenteboer (was op zoek naar pompoen voor de pompoenrecepten en de aardappels lagen ernaast). Ik had nog geen idee wat ik ermee zou doen, maar ze zagen er zo lekker uit!
Bedankt dus voor je recepten die weer precies op het goede moment komen!
Groetjes Anne
Anonymous zegt
“gewone ” aardappel valt onder de nachtschade familie .. Zoete niet . Dat maakt dat ik vooral zoete aardappel eet ..
Heleen Quantrill zegt
Goeie opmerking. Ik heb veel gelezen over de nadelige gevolgen van nachtschade bij mensen met een auto-immuunziekte. Maar ik hoor ook van mensen die deze familie gewoon niet verdragen. Vermijden dus!
Anne zegt
Ziet er heerlijk uit! Ik ga binnenkort de zoete aardappelpuree eens proberen. Waarin verschilt de zoete aardappel eigenlijk van de gewone witte aardappel? (Qua gezondheid)
Eva - maarallerminstsaai zegt
Je moet wel uitkijken dat je al je vingers nog hebt na het schillen…
De GroeneVrouw zegt
Ook nog eens heel goed voor je darmflora, de zoete bataat! Bevat veel complexe koolhydraten (prebiotica) die tot voeding dienen van de darmflora. Ik vind de oranje zelf ook het lekkerst ๐
Linda zegt
Heb je de ‘gewone’ aardappel wel eens met rozemarijn en knoflook geprobeerd? Een half uur in de oven en ze smaken heerlijk!
Sandra Maakt! zegt
De keuze van groenten ( en fruit) heeft niet alleen te maken met smaak, maar ook met herkomst. En aangezien gewone aardappelen uit mijn eigen tuin komen of in ieder geval van een boer hier uit de buurt telt dat ook mee. De zoete aardappel heeft behoorlijk wat meer reisuren er op zitten voordat hij bij jouw op je bord ligt. Ik vind dat niet geheel onbelangrijk en probeer zoveel mogelijk lokaal en volgens de seizoenen te eten.
Heleen Quantrill zegt
Dan eet jij dus ook geen bananen, sinaasappelen, mandarijnen, mango’s, kiwi’s, avocado’s en al dat soort groenten en fruit? Kokosproducten en noten zijn over het algemeen ook niet lokaal te krijgen. Net zo min als het meeste gedroogde fruit, honing en olijfolie. Allemaal hele gezonde producten die helaas niet lokaal te verbouwen zijn maar waar men wel veel voordeel van heeft qua gezondheid.
Ik begrijp je punt en het is inderdaad waar dat je niet moet overdrijven door al je boodschappen als het ware uit het buitenland te halen en zelf geteelde of biologische aardappels, of welke groente of fruit dan ook, zijn supergezond en hebben absoluut de voorkeur, maar ik begrijp niet waarom je dit punt juist nu aanhaalt. Ik hoop dat je het wat meer zou willen toelichten, waarom dus nu de zorg over of het wel of niet lokaal te krijgen is.
Groet
Heleen
Sandra Maakt! zegt
Inderdaad, bananen, kiwi’s en kokosolie heb ik in huis. Ik zeg ook niet dat ik heilig ben, ik schreef het vooral omdat jij het een raadsel vind dat mensen nog voor de gewone aardappel kiezen. Nou, bij mij speelt herkomst dus mee. Nu heb ik zelf een grote moestuin, walnoten, hazelnoten en amandelen in de buurt, ook honing is hier overal te verkrijgen, varkens-en rundvlees uit de buurt, ik heb daar dus best een keuze in. Ik zal ook geen biologische tomaten van ver kopen als ernaast gewone tomaten uit Nederland liggen. Ik hou me daar al langer mee bezig en erger me soms behoorlijk aan het gesleep met voedsel en de keuzes die veel mensen in de supermarkt maken, gewoon omdat ze niet beter weten of niet nadenken. Het heeft misschien ook met mijn ‘boerenachtergrond’ te maken. Om nog even op de zoete aardappel terug te komen; ik vind de pastinaak, pompoen, koolrabi, meiknol of knolselderij prima alternatieven voor puree of roosteren of ‘friet’ als je eens iets anders wil dan aardappel.
Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk maakt dat dit echt iets is waar ik me mee bezig houdt en niet zomaar een aanval die uit de lucht lijkt te vallen op jouw item over de zoete aardappel.
Anonymous zegt
Voor mij is dit ook een punt.Zoete aardappels zijn vaak ‘herkomst onbekend’,misschien uit China zoals bijna alles van de toko tegenwoordig,zoals gember en knoflook.Toch vind ik het een leuk recept en ga het zeker eten! Verandering van spijs doet eten,nietwaar?
Overigens is nederlandse imkerhoning uitstekend en overal lokaal verkrijgbaar,dacht ik zo.
Sandra Maakt! zegt
Prima Heleen, blij dat het duidelijk is. Ik denk echt dat de consument veel invloed heeft op wat er in de supermarkt te koop is. Tenslotte breng je als het ware iedere keer je stem uit als je een product koopt en als de vraag daalt zal het aanbod verminderen of zelfs verdwijnen. Als consument heb je dus een krachtig middel, nu de bewustwording nog. En nu hou ik er over op, tot een volgende keer!
Heleen Quantrill zegt
Ja super, dit maakt het voor mij helemaal te begrijpen. Dat is het nadeel van het getypte woord, de intonatie en nuance vallen weg.
Het komt inderdaad erg veel voor dat mensen haast gedachtenloos hun boodschappenkarretje vullen en verder niet nadenken over de consequenties van hun keuzes. Toch zie ik hier wel een verschuiving in. Ik heb het idee dat men er steeds meer open voor staat, laten we hopen dat dat doorzet!
Nogmaals, bedankt voor je geduld en toelichting.
Groeten
Heleen
Heleen Quantrill zegt
‘like’
Annelieke zegt
Heb je ook nog een voorkeur voor een witte of oranje zoete aardappel? Of zijn die qua smaak ongeveer hetzelfde?
Heleen Quantrill zegt
Zelfs dan vind ik de oranje zoete aardappel nog het lekkerst. Ik vind hem een veel uitgesprokener smaak hebben.
Groetjes