Zoete kastanjepuree kun je heel eenvoudig zelf maken en is de basis voor heerlijke, feestelijke baksels. Het enige dat je nodig hebt zijn kastanjes, suiker, vanille en heel veel liefde 🙂
Kastanjepuree Maken
Kastanjepuree heeft uiteraard een nootachtige smaak. Ik vergelijk het een beetje als een kruising tussen amandelen en macadamias qua smaak. De textuur is romig, licht korrelig. Ik vind het niet vettig, eerder een soort droge notenpasta textuur hebben. Als je nog nooit kastanjes hebt geproefd, is dit een erg laagdrempelige manier om het uit te proberen. Je kunt kastanjepuree ook verwerken in een cake, maar dan mis je toch die eerste ervaring met de smaak en textuur. Dus ik wil je echt uitdagen om het eens uit te proberen. Zeker als je zelf de kastanjes hebt geraapt, is je enige verlies, als je het toch echt niet lekker vindt, je tijd en wat basisingrediënten. Kastanjepuree maak je als volgt:
Kook 350 gram tamme kastanjes (ongeveer 500 gram ongepeld) met 500 ml melk naar keuze zachtjes totdat de kastanjes helemaal zacht zijn. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Pureer de kastanjes met de melk in een blender of keukenmachine. Voeg iets warme melk toe als het te dik is. Je wilt notenpasta dikte. Bewaar het in een glazen pot in de koelkast als het afgekoeld is. Het is zo ongeveer 2 weken houdbaar.
Kastanjepuree Variaties
Het recept hieronder is voor een heerlijk romig toetje, maar de kastanjepuree an sich is al heel erg lekker. Voeg bijvoorbeeld wat vanille en een schepje suiker toe tijdens het koken voor een smeuïge, zoete pasta. Of roer een lepel goeie kwaliteit cacaopoeder er door voor een bijzondere chocoladepasta.
Liever hartig? Dat kan ook! De puree is erg lekker door de aardappelpuree met wat nootmuskaat en uitgebakken spekjes als je wilt. Serveer deze puree bij spruitjes, stoofpeertjes of geroosterde groenten uit de oven!
Zoete Kastanjepuree met Kokosslagroom
Ingrediënten
- 500 gram tamme kastanjes gekookt en gepeld
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 1 vanillestokje zaadjes er uit geschraapt
- 50 ml water
- 150 ml kokosroom Zet een blikje een nacht in de koelkast en schep het harde gedeelte er uit. Dit is meestal ongeveer 150 ml
Instructies
- Kook en pel de kastanjes zoals je in de nieuwsbrief hebt kunnen lezen. Wacht na het koken niet te lang met pellen, als de kastanjes afkoelen, is het erg moeilijk pellen!
- Doe de kastanjes met de suiker en de vanillezaadjes in een keukenmachine met messen.
- Maal tot er een kruimelige consistentie ontstaat.
- Laat door de tuit op het deksel van de keukenmachine het water in de kom lopen terwijl de machine draait. Je wilt een romige textuur, niet te nat.
- Proef nu of de kastanjepuree zoet genoeg is. Voeg desnoods een beetje extra suiker toe.
- Verdeel de puree over een paar kommetjes.
- Klop met een handmixer de kokosroom tot er slappe pieken ontstaan. Meestal duurt dit zo’n 2 – 3 minuten.
- Roer de room voorzichtig door de kastanjepuree.
- Verdeel dit mengsel over vier kommetjes en laat een aantal uur opstijven in de koelkast.
Laat een reactie achter