Veel vragen die ik krijg via mijn website gaan over hoe men het beste kan beginnen wanneer de knop om is en er gekozen wordt om gezond(er) te gaan eten. Dat kan heel erg lastig zijn om goed helder te krijgen en er is zoveel informatie beschikbaar dat ik me kan voorstellen dat men door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom leek het me goed om een lijst op te stellen met stappen die je kan doorlopen wanneer je wil beginnen met gezond eten.
1. Kleine Stapjes
Begin niet met rennen als je nog niet kan lopen. Een Engelse uitdrukking naar ik meen, maar heel erg waar. Niet iedereen kan direct het roer 180 graden omgooien. Begin met het weglaten van 1 ongezond iets, suiker bijvoorbeeld, en breid dat langzaamaan uit. De volgende stap zou geraffineerde koolhydraten kunnen zijn, gevolgd door pakjes en zakjes en vervolgens de goedkope plantaardige olie. Zo werk je naar een punt toe waarop je steeds maar 1 ding hoeft te wennen, niet direct 16 verschillende nieuwe dingen.
2. Pas 1 ding aan
Pas elke dag 1 ding aan ten gunste van je gezondheid. Wil je graag elke dag dessert na het eten, vervang de suikerrijke toetjes dan door rood fruit. Of zorg dat tenminste 1 maaltijd per dag 100% gezond is, van begin tot eind (dus ook geen suiker in de koffie na de maaltijd!).
3. Vergelijken of niet?
We zijn geneigd om onze vooruitgang maar heel kort waar te nemen en snel te wennen aan een nieuwe situatie. Dat kan er toe leiden dat we de ochtendmaaltijd met de avondmaaltijd vergelijken en tot de conclusie komen dat we het weer helemaal verprutst hebben. Niet handig. Zoom uit! Vergelijk deze maand met de vorige, dit jaar met het vorige jaar, deze verjaardag met de vorige en ga zo maar door. Bekijk het grote plaatje en benoem de verschillen.
4. Hard werken totdat…
Het is hard werken tot het gewoonte is. In het begin zul je je aandacht moeten richten op het aanleren van nieuwe gewoontes en nieuwe handigheidjes. Misschien is het iets simpels als je snijtechnieken verbeteren of een weekmenu maken. Richt je vooral niet op lichamelijke veranderingen. Begin niet direct met de intentie om af te vallen of van die hoofdpijn af te komen. Leer jezelf eerst een nieuwe gewoonte aan en maak het jezelf makkelijker voordat je de grote dingen aanpakt zoals gezondheid.
5. Eén en één is twee
Maar vergeet niet dat als je besluit voortaan suiker te vermijden en volgens een weekmenu boodschappen te doen, je eigenlijk al met je gezondheid bezig bent 😉
6. Het is geen dieet
Dieet is een stom woord. Het wordt geassocieerd met afvallen, idiote verwachtingen, saai eten en honger lijden. Gezond leven is iets anders. Dat is een leefwijze, een voedingspatroon, niet een dieet. Dieet is maar tijdelijk. Verander je visie op wat gezondheid en goed eten is, dan heb je de beste kans om het ‘voor altijd’ vol te houden.
7. Slaap is heel belangrijk
Hoe aantrekkelijk het ook is om je puur en alleen op de voeding te richten, toch mogen we het belang van slaap niet onderschatten. En toch doen veel mensen dat. Maar keer op keer blijkt dat een gebrek aan goede slaap onze gezondheid enorm ondermijnd. Dit hangt nauw samen met stress beheersing, ook zoiets noodzakelijks voor de mens. Dus ga bewuster om met je slaap-waakritme, kijk kritisch naar patronen die goede slaap kunnen ondermijnen en werk daar aan. Het is heel moeilijk om iets nieuws goed vol te houden als je niet uitgerust bent, investeer dus in slaap!
8. Bewuste boodschappen
Wees je ook bewust van wat je in je boodschappenkar neerlegt. Lees etiketten, vermijd producten waarvan je gewoon weet dat die niet gezond zijn, doe eventueel een tijdje alleen boodschappen of juist mét je partner als je daar meer steun aan hebt en wees kritisch. Neem er de tijd voor, gebruik je gezonde verstand tijdens het kiezen, stel een weekmenu met een boodschappenlijst op en hou je daaraan. Maar vooral: Ga nooit, nooit, nooit boodschappen doen met een lege maag!
9. Verzamel recepten
Leg een voorraad recepten aan waarvan je weet dat jij (en je gezin) die lekker vindt. Herhaal deze recepten desnoods een aantal weken om jezelf de tijd te geven te wennen aan het nieuwe voedingspatroon (zie punt 4). Door niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden als het gaat om maaltijden plannen, scheelt dat een hoop hoofdbrekens en frustraties. Kijk op het internet, lees bladen en koop een goed kookboek en breid zo langzaam je repertoire uit.
10. De befaamde 80-20% regel
Verwacht geen perfectionisme, dat maakt alleen maar meer ruimte voor falen. Wees eerlijk en geef toe dat je van tijd tot tijd iets ongezonds zal eten. Pas daarom de 80-20% regel toe waarbij je het overgrote merendeel van de tijd 100% gezond eet, maar ook ruimte laat voor traktaties, slechte dagen en uitjes. Hoe meer je gewend raakt, des te meer je ook hiermee kan spelen.
De praktische toepassing van deze punten en de prioriteit hiervan is voor elk mens weer verschillend. Dus deel jouw tips en trucs hieronder en help zo andere lezers die even niet weten waar ze moeten beginnen!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
anoniem zegt
Gewoon doen.
Shon zegt
Hoi,
Ik ben Shon en ik ben opzoek naar een nieuwe eet patroon.
Op dit moment eet ik helaas maar 5 keer per dag, niet alleen eet ik niet vaak maar de porties aan groenten zijn ook te laag zo eet ik niet meer dan 30gram groenten per dag.
O donderdag eet ik vaak wat meer groenten ongeveer rond de 50gram. Dit omdat woensdag frituurdag is en ik daarom wat goed te maken heb.
Graag hoor ik van iemand welk eet patroon het beste bij mij past.
Mvg Shon de Worst
Anonymous zegt
Ik heb niet alleen mijn voeding aangepast, maar ook de plaatsen waar ik mijn eten koop. Sinds januari van dit jaar heb ik ons een weekbudget opgelegd van 50-75eu. Het is elke keer weer een uitdaging / sport. En ik ben dubbel zo trots als ik dan met een boodschappenkar volgeladen met uitsluitend gezond voedsel op huis aan ga voor 35eu! De ALLER grootste voorwaarde is wel dat ik de supermarkt absoluut vermijd!!! Boodschappen haal ik op de markt en nu nog een enkel dingetje in de supermarkt, maar dat is ons volgende streven. Al ons vlees is bio en kip rechtstreeks van de bio boerderij. Groot inslaan, voorkoken en idd plannen scheelt ons bergen met geld. Wij zijn nu inmiddels bijna 5jr op deze manier bezig en ik blijf bij leren. Momenteel leer ik weer veel over vitamine mineralen en meelsoorten plus baksels. Ik vind het een fijne manier van leven. Bewust. En ik draag dat ook over aan mijn kind en omgeving. Kleine stapjes… Het jammere is wel dat ik absoluut geen gram ben afgevallen en wel met 30kilo overgewicht kamp :-s Maar ik weet 100% dat ik mijn lijf gezond voedt volgens het 80/20 principe…eigenlijk zelfs wel 90/10 😉
Anonymous zegt
Tsjonge jonge , die partners toch , die van mij doet af en toe mee , maar het moet wel leuk blijven , vind hij !
Zijn vrouwen dan meer gemotiveerd dan mannen ? Of hebben ze gewoon minder last van hun lichaam wanneer ze slecht voor zichzelf zorgen ?
Ik word steeds gemotiveerder maar ik ben er nog niet , ben twee keer zolang me boodschappen doen bezig om alle producten te screenen ..
Anonymous zegt
Ik ken het, mijn partner is ook zo.
Voor het screenen van de producten, na verloop van tijd zul je wel onthouden en weten wat er in welke producten zit en zal de winkeltijd ook weer inkorten 😉
0495gijsen zegt
Ik ben ook al een tijdje bezig met suikervrij (begin dit jaar). Voor mijn dochter eigenlijk begonnen, maar merk dat het voor mezelf ook veel doet.
Nu alleen terugval door drukte en veranderingen. Oudste dochter net naar school.
Nu dus moeite om weer op het rechte pad te komen, maar ga m’n best weer doen. En nu ook uit aan het breiden naar minder e-nummers.
Helaas ook een partner die er allemaal niet in gelooft en dus ook niet meedoet. Moet er ook op letten dat ik niet doorsla. Begin is in elk geval gemaakt.
yvonne weijts zegt
Ik ben vorig jaar 30 kilo afgevallen nadat ik merkte dat ik me opgesloten voelde in een ‘zak met vet’,en niet meer in de spiegel wilde kijken,geen plezier meer had in nieuwe kleding uitkiezen,en mezelf vond ‘ruiken’.
2 januari 2012 begonnen,en in 5 maanden tijd was ik klaar,ik ben 1.63 en weeg nu 65 kilo,ik wil niet te mager zijn,gewoon een slank gezond gewicht.
Ik heb er veel plezier van en ik ben ook anders gaan eten,ik gebruik niet de gewone produkten als brood met beleg enz,maar eet s’ochtends een ons studentenhaver van de notenboer,dit is maar een voorbeeld,het werkt niet voor iedereen,maar als je ook geen tijd hebt voor de geijkte tijden om te eten,dat geeft helemaal niet,als je maar zorgt dat je voldoende voedingswaar binnenkrijgt en het liefst zoveel mogelijk vers,niet uit een pak of doos.
En je kunt best wat lekkers nemen,ook geraffineerd,maar zo min mogelijk.
debby zegt
Je wilt niet weten hoe blij ik ben met het ontdekken van jouw blog. Ik heb inmiddels amandelmeel in huis waar ik vanmiddag de chococake mee heb gemaakt, alleen iets anders gemaakt met noten en kokos ipv witte chocolade. I like…
Anonymous zegt
Hallo,
Bedankt voor dit nuttige stukje. Ik heb inderdaad de neiging om door te slaan haha. Ik ben nu een ruime 3 maanden zo goed als suikervrij. Het bevalt me heel erg goed. Ik voel me lichamelijk veel beter en ook veel sterker. Ik heb er eigenlijk geen moeite meer mee. Ik ga eens goed na denken over welke volgende stap ik kan gaan nemen.
Wat voor mij soms wel lastig is, is mijn man haha. Mijn man vind het wel interessant en steunt mij erin. Maar leeft zelf nog vrij ongezond door. Terwijl het juist voor hem (wat depressief en zwaar overgewicht) heel goed zal zijn.
Vooral voor de kinderen ben ik ook erg blij met je recepten. Straks duiken we met zijn allen de keuken in om een van je chocolade taarten te maken voor het weekend. Zij doen automatisch met mij mee. Maar soms komt mijn man ineens weet thuis met allerlei ongezonde zoetigheden. Lastig, maar op dit moment weinig aan te doen. Iemand nog tips?
Ik zou graag ook meer biologisch eten. Maar op dit moment zitten we financieel niet zo goed, waardoor dat helaas niet lukt. Zijn er producten die je aanraad wel echt biologisch te kopen?
Een heel verhaal. Bedankt.
Ik duik de keuken in met de kinders.
Groetjes
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Het lukt mij aardig om het goede te eten alleen
in het weekend moet ik er opletten om niet in de fout te gaan.
Afleiding zoeken, zoals nieuwe recepten uit proberen,is dan een leuke bezigheid.
Groeten,……..Hansje.
Anonymous zegt
Bedankt voor je tips! @ Anonymous 15:17. Deodorant: aluinstick van De vergulde Hand of een andere deo van aluin
Chantal zegt
Goede tips Heleen. Dank je wel! Het gaat uiteindelijk toch allemaal om balans vinden nietwaar? Ik ben nu een week of 7 (zo goed als) graanvrij (gebruik nog wel boekweit maar eet geen tarwebrood meer) en heb ook de suiker laten staan (heel knap vind ik zelf 😉 ), maar ik merk dat mijn lijf erg moet wennen. De eerste weken ging het makkelijker en voelde ik me geweldig, nu is het even wat minder. Fijn om dan jouw blog te kunnen lezen en te weten dat ik niet alleen op deze ontdekkingsreis ben.
Goed weekend.
Chantal
Anonymous zegt
Ik ben juist begonnen met de kokosolie, smaakversterkers te vermijden en vlees en zuivel biologisch te kopen (boek Julia Kang) maar inderdaad wel de neiging om door te schieten. En dat hou je niet vol. Over sommige veranderingen doe je (of je gezinsleden) wat langer.
Nu ongeveer 1,5 jaar verder is dat allemaal al gewoon geworden. Nu suikergebruik aan banden leggen.
Gebruik qua verzorgsproducten voor mezelf en kinderen ook alleen nog kokosolie, appelciderazijn en zuiveringszout.
Iemand nog tips voor minder slechte deo en after shave voor mijn man? Hij wil toch zoiets gebruiken, bestaat er een mannenlijn van een natuurlijk merk?
Mieke. zegt
Weleda heeft een verzorgingslijn voor mannen.
http://www.weleda.nl/producten/gezichtsverzorging/voor-de-man/after-shave-balsem.html
jessica zegt
Op dit blog staat een recept om zelf deo te maken.
Logona heeft ook een mannenlijn, fijne vind ik dat die ook nog wat ‘mannig’ ruikt 😉 op terrasana.nl staat naast de logona ook de santé mannenlijn.
Anonymous zegt
Kijk eens naar een deo kristal. Van bv de merken Urtekram of Crystal deo. Dit is een minerale steen, die alle geurtjes neutraliseert. Je kunt hem als steen, maar ook als roller krijgen. De spray raadt ik niet aan, omdat die snel verstopt raakt. Gebruik het zelf al jaren. Geen gele vlekken meer in witte t-shirts. Verkrijgbaar bij de tuinen en biowinkels. Renee
Anonymous zegt
Dank voor de reacties!
Ik de verschillende opties uitzoeken!
Gerdien zegt
Zelf ben ik jaren geleden begonnen door zonder pakjes te koken. Ik weet nu wat er de pan in gaat en vind het steeds leuker om daarmee te varieren. Heel veel lezen over hoe anderen het deden, recepten uitproberen, op bezoek bij buurtboerderijen, nieuwe dingen kopen en van het een komt het ander… Mijn grasveldje is een moestuin geworden… En ik kreeg een keukenmachine van mijn lief, wat een fijne aanmoediging van mijn uitprobeersels. Ik bak steeds meer zelf, hoera!
Kim zegt
Goeie post, hier heb ik wat aan. Vooral punt 6 vind ik zelf een goeie. Ik ken veel mensen die zich eerst volsmijten met friet en snoep, dan twee weken op dieet gaan en daarna terug verder gaan met friet en snoep. Zo werkt het natuurlijk niet. Sinds ik besloten heb dat ik mijn lichaam wil voeden ipv vullen heb ik eigenlijk geen moeite om nee te zeggen tegen taartje, snoep en andere vuiligheid. Eens je doorhebt wat het met je lichaam doet, verdwijnt de zin vanzelf.