Waar moet je beginnen met gezond eten? 10 Stappen naar meer grip op je gezondheid

Veel vragen die ik krijg via mijn website gaan over hoe men het beste kan beginnen wanneer de knop om is en er gekozen wordt om gezond(er) te gaan eten. Dat kan heel erg lastig zijn om goed helder te krijgen en er is zoveel informatie beschikbaar dat ik me kan voorstellen dat men door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom leek het me goed om een lijst op te stellen met stappen die je kan doorlopen wanneer je wil beginnen met gezond eten.

1. Kleine Stapjes
Begin niet met rennen als je nog niet kan lopen. Een Engelse uitdrukking naar ik meen, maar heel erg waar. Niet iedereen kan direct het roer 180 graden omgooien. Begin met het weglaten van 1 ongezond iets, suiker bijvoorbeeld, en breid dat langzaamaan uit. De volgende stap zou geraffineerde koolhydraten kunnen zijn, gevolgd door pakjes en zakjes en vervolgens de goedkope plantaardige olie. Zo werk je naar een punt toe waarop je steeds maar 1 ding hoeft te wennen, niet direct 16 verschillende nieuwe dingen.

2. Pas 1 ding aan
Pas elke dag 1 ding aan ten gunste van je gezondheid. Wil je graag elke dag dessert na het eten, vervang de suikerrijke toetjes dan door rood fruit. Of zorg dat tenminste 1 maaltijd per dag 100% gezond is, van begin tot eind (dus ook geen suiker in de koffie na de maaltijd!).

3. Vergelijken of niet?
We zijn geneigd om onze vooruitgang maar heel kort waar te nemen en snel te wennen aan een nieuwe situatie. Dat kan er toe leiden dat we de ochtendmaaltijd met de avondmaaltijd vergelijken en tot de conclusie komen dat we het weer helemaal verprutst hebben. Niet handig. Zoom uit! Vergelijk deze maand met de vorige, dit jaar met het vorige jaar, deze verjaardag met de vorige en ga zo maar door. Bekijk het grote plaatje en benoem de verschillen.

4. Hard werken totdat…
Het is hard werken tot het gewoonte is. In het begin zul je je aandacht moeten richten op het aanleren van nieuwe gewoontes en nieuwe handigheidjes. Misschien is het iets simpels als je snijtechnieken verbeteren of een weekmenu maken. Richt je vooral niet op lichamelijke veranderingen. Begin niet direct met de intentie om af te vallen of van die hoofdpijn af te komen. Leer jezelf eerst een nieuwe gewoonte aan en maak het jezelf makkelijker voordat je de grote dingen aanpakt zoals gezondheid.

5. Eén en één is twee
Maar vergeet niet dat als je besluit voortaan suiker te vermijden en volgens een weekmenu boodschappen te doen, je eigenlijk al met je gezondheid bezig bent 😉

6. Het is geen dieet
Dieet is een stom woord. Het wordt geassocieerd met afvallen, idiote verwachtingen, saai eten en honger lijden. Gezond leven is iets anders. Dat is een leefwijze, een voedingspatroon, niet een dieet. Dieet is maar tijdelijk. Verander je visie op wat gezondheid en goed eten is, dan heb je de beste kans om het ‘voor altijd’ vol te houden.

7. Slaap is heel belangrijk
Hoe aantrekkelijk het ook is om je puur en alleen op de voeding te richten, toch mogen we het belang van slaap niet onderschatten. En toch doen veel mensen dat. Maar keer op keer blijkt dat een gebrek aan goede slaap onze gezondheid enorm ondermijnd. Dit hangt nauw samen met stress beheersing, ook zoiets noodzakelijks voor de mens. Dus ga bewuster om met je slaap-waakritme, kijk kritisch naar patronen die goede slaap kunnen ondermijnen en werk daar aan. Het is heel moeilijk om iets nieuws goed vol te houden als je niet uitgerust bent, investeer dus in slaap!

8. Bewuste boodschappen
Wees je ook bewust van wat je in je boodschappenkar neerlegt. Lees etiketten, vermijd producten waarvan je gewoon weet dat die niet gezond zijn, doe eventueel een tijdje alleen boodschappen of juist mét je partner als je daar meer steun aan hebt en wees kritisch. Neem er de tijd voor, gebruik je gezonde verstand tijdens het kiezen, stel een weekmenu met een boodschappenlijst op en hou je daaraan. Maar vooral: Ga nooit, nooit, nooit boodschappen doen met een lege maag!

9. Verzamel recepten
Leg een voorraad recepten aan waarvan je weet dat jij (en je gezin) die lekker vindt. Herhaal deze recepten desnoods een aantal weken om jezelf de tijd te geven te wennen aan het nieuwe voedingspatroon (zie punt 4). Door niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden als het gaat om maaltijden plannen, scheelt dat een hoop hoofdbrekens en frustraties. Kijk op het internet, lees bladen en koop een goed kookboek en breid zo langzaam je repertoire uit.

10. De befaamde 80-20% regel
Verwacht geen perfectionisme, dat maakt alleen maar meer ruimte voor falen. Wees eerlijk en geef toe dat je van tijd tot tijd iets ongezonds zal eten. Pas daarom de 80-20% regel toe waarbij je het overgrote merendeel van de tijd 100% gezond eet, maar ook ruimte laat voor traktaties, slechte dagen en uitjes. Hoe meer je gewend raakt, des te meer je ook hiermee kan spelen.

De praktische toepassing van deze punten en de prioriteit hiervan is voor elk mens weer verschillend. Dus deel jouw tips en trucs hieronder en help zo andere lezers die even niet weten waar ze moeten beginnen!

Niet vergeten! Vandaag de laatste kans om mee te doen met de Give-Away van Streekbox. Klik hier voor meer informatie.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

allemaal koolhydraatrijke producten
Gezond eten

Alles over koolhydraten

Koolhydraten zijn een veelbesproken onderwerp als het gaat om voeding en gezondheid. Toch bestaan er nog veel misverstanden. Zijn koolhydraten dikmakers? Of heb je ze juist nodig om goed te functioneren? Als voedingsdeskundige kan ik je verzekeren: koolhydraten zijn onmisbaar, zolang je weet welke je het best kunt kiezen. Wat

Lees verder »
twee wraps op elkaar
Gezond eten

Wat zijn de gezondste wraps?

Wraps zijn enorm populair: makkelijk, veelzijdig en heerlijk als lunch of avondeten. Maar welke wraps kun je het best kiezen als je op je gezondheid let? Ik krijg deze vraag regelmatig. En terecht, want er zijn veel soorten wraps in de supermarkt te vinden. In dit artikel geef ik je

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel vetten
Gezond eten

Alles over vetten en je gezondheid

Vetten hebben jarenlang een slechte naam gehad. Onterecht, als je het mij vraagt. Ik zie nog steeds mensen die bang zijn om vet te eten. Dat is zonde, want vetten zijn juist cruciaal voor een gezond lichaam. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier uit hoe het

Lees verder »