10 Dingen die je met Koffiedik kunt doen

koffiedik
koffiedik

Hebben jullie mijn artikel over eierschalen en wat je er mee kunt doen, al gelezen? Sinds ik een heuse moestuin heb, is het hergebruiken van veel keukenafval een nieuwe obsessie hobby geworden. Eierschalen worden schoongemaakt en gemalen, doppen van noten bewaar ik om rond mijn plantjes te leggen, kaneel die over de datum is meng ik met potgrond (tegen schimmels) en ook het koffiedik krijgt een nieuwe bestemming. Die moestuin doe ik samen met nog drie andere vrouwen en de groepsapp staat bol van leuke tips. Wat navraag bij familie en vrienden leverde nog meer tips op die niet alleen over de moestuin gaan, dus daarom vandaag de 10 leukste dingen die je met koffiedik kunt doen!

Zo kun je Koffiedik hergebruiken

Wie herkent zich hier niet in: de ochtendspits (die thuis, niet op de weg) is in volle gang en jij hebt maar één prioriteit: koffie! (Klik hier om koffie te bestellen) Voordat iedereen ein-de-lijk de deur uit is, trek je snel de keuken even recht en het koffiedik verdwijnt in de groene bak zonder er verder bij na te denken. Zonde, want koffiedik is nog bijzonder nuttig in en rond het huis.

Wat ik doe is het koffiedik verzamelen in een ruime, plastic bak waar een deksel op kan zodat ik het afgesloten even weg kan zetten na het drogen. Deze zet ik op een zonnige plek in de bijkeuken zodat het kan drogen. Dit voorkomt schimmelvorming. Je hoeft het niet altijd te drogen, maar als je het niet direct gaat gebruiken, is dat wel een goed idee.

Koffiedik in Huis

Laten we binnen beginnen. Voor de meeste klusjes hier heb je droge koffiedik nodig.

Koelkastgeurtjes verwijderen

Plaats een schaaltje met droge koffiedik in de koelkast om nare geurtjes te elimineren. Dit kun je ook met bicarbonaat doen, maar het voordeel van koffiedik is dat als het na een maand niet meer werkt, je het gewoon in de groene bak of de composthoop kunt gooien!

Handen Schoonmaken

Om je handen schoon te maken, licht te scrubben en vrij te maken van geurtjes van bijvoorbeeld knoflook of ui, is je handen wassen met een beetje koffiedik uitermate geschikt. Ik doe een lepel ervan in mijn hand, meng het met een klein drupje handzeep en schrob daar mijn handen mee schoon.

Pannen Schrobben

Niet alleen je handen, ook je pannen kun je goed schoonschrobben met koffiedik. Doe een beetje in of op de pan (net waar het nodig is) en gebruik het alsof je Cif gebruikt om je pannen weer glanzend schoon te krijgen. Wel goed afspoelen voordat je ze laat drogen.

Vette Pannen Schrobben

Een aparte opmerking over vette pannen of bakplaten. Strooi er koffiedik overheen en laat even inwerken, een half uurtje ofzo. Het koffiedik absorbeert veel van het vet waardoor het makkelijker te verwijderen is. Wat er achterblijft gebruik je als een soort schuurmiddel om je pan of plaat weer schoon te krijgen. Gebruik er dan ook een drupje afwasmiddel bij.

Maak je Houtkachel Schoon

Strooi vochtig koffiedik over het as dat je uit je kachel wilt scheppen en laat even liggen. Dit voorkomt dat het as alle kanten op waait wanneer je het uit de kachel schept. Daarna gebruik je een beetje vochtig koffiedik en een krant op het ruitje van je kachel. Goed uitwrijven en even lekker schrobben. Resultaat: blinkend schoon ruitje zonder chemische middeltjes.

Koffiedik in de Tuin

Ook buitenshuis en in de tuin is koffiedik een goed huismiddeltje. Hoewel koffie zelf zuur is, is koffiedik meer neutraal omdat het zure er uit ‘gewassen’ wordt tijdens het koffiezetten. Daarom kun je koffiedik prima in de tuin gebruiken!

Op de Composthoop

Heb je een composthoop, dan gaat je koffiedik daar op. Hou een beetje in de gaten hoeveel je er op gooit, want het mag niet meer dan 25% van de totale hoeveelheid compost zijn. Ik denk eerlijk gezegd niet dat je daar aan zult komen met alleen maar de koffiedik van je eigen koffiepot, zeker als je ook nog plenty andere dingen er op gooit als tuinafval en eierschalen. Koffiefilters zijn afbreekbaar, dus die mogen er ook op.

Voeding voor Bloemen en Planten

Geef je planten een stikstof-boost door wat koffiedik tussen de planten te strooien en dit in de grond te werken. Met name je zuur-minnende planten als hortensia’s, azalea’s en rhododendrons zijn hier heel gek op. Dit geldt overigens ook voor je huisplanten.

Meng het in je Potgrond

Bodemleven als wormen en goeie schimmels en bacteriën, zijn gek op koffiedik. Meng het door je potgrond dat je daarna in je tuin verwerkt.

Anti-Slak!

Slakken houden helemaal niet van koffiedik. Strooi het rondom de plantjes die je wilt beschermen omdat de grove textuur onprettig aanvoelt en ze er niet overheen zullen kruipen.

Anti-Kat!

Maar ook katten houden niet van koffiedik. De sterke geur ontmoedigt ze om hun behoefte in je borders te doen. Dus strooi het ook daar.

Conclusie

Koffiedik hergebruiken is leuk, milieuvriendelijk en goedkoop. Het maakt veel (vieze) klusjes een stuk makkelijker en aangenamer, dus probeer het gewoon eens. Wat is jouw top-tip om koffiedik te gebruiken?

Klik hier om koffie te bestellen.

Eén reactie

  1. johmar schreef:

    Ik gebruik koffiedik ook al enkele jaren in mijn tuin. Zelf drink ik geen koffie, maar heb ik de mazzel dat ik schoonmaak op een groot kantoren pand met een flink aantal koffiemachines en daar kan ik dus behoorlijk grote hoeveelheden meenemen voor in mijn tuin. Koffiedik is ook lekker om je huid mee te scrubben onder de douche.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »