![]() |
Mijn keuken in voorbereiding op de snoepmiddag. |
Met de feestdagen al min of meer in het zicht, leek het me een goed idee om weer eens snoep te maken. Ja, ik weet het, ‘snoep’ klinkt goedkoop en fout. Maar goed, ‘vet’ ook 😉 en jongens, dat waanidee hebben we in de ban gedaan! Tijd dus om ‘snoep’ in een ander daglicht te stellen. En wat zou je er van vinden als je wist dat deze snoep niet alleen erg lekker, maar ook nog eens gezond is? Vol met gezonde vetten, antioxidanten en enzymen. Zoetmiddel gebruikte ik minimaal, maar de smaak is onovertroffen!
Ikzelf ben een hele middag bezig geweest in de keuken om deze snoepjes te ontwikkelen zoals je dat met een mooi woord zegt. Eerst de kasten langs, daarna keuken opgeruimd, om hem vervolgens onder de cacao, bananenschillen en fruitspatten weer achter te laten. Maar het was ontzettend leuk om te doen! Als je kinderen hebt, is dit het moment om ze de keuken in te sleuren en samen lekker te kliederen. Koken gebeurd minimaal, kneden, schenken en snijden weer wel en daar kunnen kleine handen prima mee helpen!
Gezonde Fruit Gummies
Dit recept is losjes gebaseerd op dat van Mommypotamus. Ik zag haar post voorbijkomen op Facebook en wist toen al dat ik die snoepjes ook wilde gaan maken. Wat mij tegenstond was het gebruik van veel honing en kleurstof (hoewel natuurlijk). Want laten we wel wezen, wat heeft nou meer kleur dan biologisch rood fruit?
150 ml vers geperst sinaasappel- of citroensap
200 gram bevroren of vers rood fruit
6 gelatineblaadjes, 10 gram gelatinepoeder of 5 gram agar agar poeder
Blender of staafmixer
- Doe het sap en het fruit in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Week ondertussen de gelatineblaadjes als je die gebruikt.
- Gebruik je agar agar, voeg dat dan per eetlepel toe, roer steeds goed door en laat meekoken.
- Als het fruit zacht en heet is, pureer het fijn in een blender of met een staafmixer.
- Roer nog even goed door.
- Schenk het over in een glazen schaal of leuke siliconenvormpjes.
- Laat opstijven en bewaar in de koelkast in een doos met deksel.
Wie had gedacht dat een fruitsnack zo geinig en zo lekker kon zijn?
No-Sugar Fudge
Dit recept is letterlijk gistermiddag ontstaan nadat ik na zes experimenten met chocola die geen succes waren, een pakje santen in mijn hand had. De glazen schaal stond nog in een pan met heet water… wat zou er gebeuren als je een pakje santen smelt?
1 pakje santen
1/2 rijpe banaan, geprakt
Zaadjes van 1/2 vanilleboon of 1/2 tl goeie vanille extract
Snuf zout
- Neem een vuurvaste kom en zet dit op een pan met heet water. Als je een au-bain-marie pan hebt, gebruik je die uiteraard.
- Doe hier de santen in, draai het vuur laag en laat het smelten. Dit kan wel tien minuten duren.
- Als het gesmolten is, roer je de banaan, vanille en het zout erdoor. De consistentie is stevig.
- Schenk het in een plat bakje met wat plasticfolie en zet in de koelkast.
- Snij in stukken zodra het gestold is.
- Bewaar in de koelkast als je die zelfbeheersing hebt! Want het is maar goed dat dit erg machtig is, je eet je er een ongeluk aan!
Low-Sugar chocoladerepen
![]() |
Excuses voor de overbelichting. Foto’s maken in de avond geeft geen mooi effect! |
De chocola die voor dit recept gebruikt is, bevat inderdaad suiker. Maar bedenk dit: Hoe hoger het gehalte aan cacao (70% of hoger) des te minder suiker het bevat! Dus voor dit recept heb ik een reep chocolade van 85% gesmolten. Ik vind de bittere smaak aangenaam, maar als dat niet jouw ding is, voeg dan een eetlepel honing of palmsuiker toe.
100 gram pure chocolade
Een handvol geroosterde amandelen (ongebrand gekocht, even in een droge koekenpan geroosterd)
- Neem weer die vuurvaste kom en maak een badje met Marie.
- Doe de chocola in de kom en laat deze smelten.
- Hak de noten grof.
- Bekleed een ruim bakblik met bakpapier en schenk hier de chocolade in. Hoe kleiner het bakblik, des te hoger de chocolade komt.
- Strooi de gehakte noten hierop en roer het met een lepel even door.
- Laat in de koelkast opstijven en hak vervolgens in stukken.
Aardbei Fudge
Dit is een ontdekking! Wederom de santen. Maar deze keer gewoon zo, ongesmolten in de blender met wat aardbeien. Malen, invriezen, klaar.
50 gram santen
50 gram aardbeien
Snufje zout
- Doe eerst de santen in de blender en maal goed door.
- Voeg de overige ingrediënten toe en pulseer een paar keer. Je wilt een mooi gemarmerd effect 😉
- Verdeel in vormpjes en zet in de vriezer.
Je ziet het! Vier verschillende snoepjes met minimaal toegevoegde suiker. Snoepen zonder schuldgevoel!
Hebben jullie genoeg inspiratie opgedaan? En zijn jullie nog met veel enthousiasme met de Uitdaging bezig of kan dat wel weer een boost gebruiken? Kijk dan morgen op mijn blog!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.