Er wordt al veel geschreven over de positieve eigenschappen van essentiële vetten en dan met name de Omega 3, dus daar ga ik het hier niet over hebben.
- Biologische of Grasboter
- Kokosolie
- Koude persing olijfolie
- Noten en zaden, rauw natuurlijk.
- Wilde, vette vis
- Avocado
- Omega 3 vetzuren uit algen
- Eigeel
- Levertraan
Meer informatie, klik hier.
Gerelateerd artikel van Rolien Scheepbouwer.
Mark’s Daily Apple: Is Saturated fat healthy?
Geen relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten
Verdere Bronnen
Feiten over vetten, Mary G. Enig
Dr. Uffe Ravnskov, uitgebreide informatie en meer bronnen.
Voeding en Fysieke Degeneratie, Weston A. Price
Nieuw licht op vitamine D, Dr. G. Schuitemaker
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Theo Dijkman Dulkes zegt
Hallo Heleen,
Enige jaren geleden is bij mij een stil licht hartinfarct vastgesteld. Ik zelf had er niets van gemerkt.
5% van mijn hart werk niet meer,maar ik mag van de cardioloog alles doen.
Sindsdien slik ik cholestorolverlagers,bloedverdunners en en pillen om mijn bloeddruk op peil te houden.
Enige maanden geleden heb ik het boek Lichter van William Cortvriendt gelezen.
Zijn idee van voeding sluit naadloos aan bij die van jou.
Ik ben toen overgegaan met het aanpassen van mijn eetgewoonte.
Nu mijn vraag,
Ik ben 75 jaar oud en wandel graag.
Maar na ongeveer 15 minuten krijg ik pijn in mijn kuiten.
Ik schrijf dit toe aan de cholestorolverlagers en overweeg om hier mee te stoppen.
Vind jij dit een goed idee ?
Met vr gr,
Theo
Heleen Quantrill zegt
Stoppen van medicatie alleen in overleg met de huisarts, is altijd mijn devies 🙂
Maar! Kramp in de kuiten wijst op een magnesiumtekort. Slik extra magnesium malaat hiervoor of wrijf je kuiten in met magnesiumolie. Dit zal al een hoop verlichting geven.
Groeten,
Heleen
Theo Dijkman Dulkes zegt
Ik wil graag de nieuwsbrief
Heleen Quantrill zegt
Hallo Theo,
Ik zie je reactie nu pas, maar heb je de link al gevonden? Hij staat rechts bovenin op de blog. Als je er niet uitkomt, kan ik je van mijn kant ook handmatig invoeren. Laat maar even weten!
Groeten en fijn weekend alvast,
Heleen
Laurien zegt
Misschien goed om nog te vermelden dat er ook verschillende soorten kokosolie zijn. Kies altijd voor de Extra Vierge Kokosolie bijvoorbeeld: https://nl.klezzer.com/8710267730306/
Dit kun je herkennen aan de smaak en de geur. Ruik je geen kokos dan heb je bewerkte kokosolie.
Ook goed om te lezen dat de juiste bronnen van verzadigde vetten worden weergegeven. Niet alleen maar noten en vis. Maar rauwe noten en wilde vis. Gekweekte zalm zit bijvoorbeeld vol met gifstoffen en is erg slecht voor je lichaam.
Vrijwel alle noten worden gebakken in zonnebloemolie. Zonnebloemolie oxideerd en zit vol met Omega 6. Absoluut vermijden dus!
as if zegt
simpel… koolhydraten weglaten (suikers dus)
eiwitten verhogen evenals vetten, verzadigd en onverzadigd
je valt af en je voelt je vele malen fitter
natuurlijk ga je wel eens voor de bijl, maar als dit je uitgangspunt blijft, dan gaat het goed zat
groet, ervaringsdeskundige
Frank Flippo zegt
http://zilvervis.net/2014/07/02/gezonde-vetten/
Frank Flippo zegt
Ik ben het geheel met je eens, al realiseer ik mij dat het laatste woord in deze discussie nog niet gesproken is. Mijn eigen blogpost acht ik ook een waardevolle bijdrage hieraan: http://zilvervis.net/2014/07/02/gezonde-vetten/
Arnoud van Lieshout zegt
Allemaal bullshit.
Kijk gewoon hoe jeje voelt en eet gewoon normaal en sport veel.. word je makkelijk 80-90.
Als je problemen hebt met echt slecht eten ben je gewoon dood rond je 40e…
zo simpel is dat
T. Vos zegt
Wetenschap is ook vaak gemanipuleerd 😉 Doe vooral wat goed voelt en niet alleen met wetenschap onderbouwd is. Denk los van reclame’s en marketing en kies logischer wijs voor natuurproducten. Verzadigd vet dat slecht was, was een bekende marketingtool ingezet om mensen te laten denken dat het slecht is. Maar kijk ik naar mijn ervaring in de farmaceutische industrie zie ik alleen maar verschuivingen van problemen. Diabetes 2, leververvetting, koolhydraatverslaving, eetverslaving, traag werkende schildklier etc..
Vincent zegt
Tahin ….. dus van sesamzaad, …. Verhouding omega 6 – omega 3 137:1
Verwarrend hoor.
Hoe zit dat dan ? dan zit er toch ongelofelijk veel omega 6 in Tahin ?
En dat is dan weer ongezond. Ik maak er namelijk Hummus van en daar gaat heel wat in.
Zie bladz 216 voedselzandloper: Minder goede verhouding.
Groetjes,
Vincent
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Ooit ben ik zo’n 20 kg afgevallen (in mijn tienertijd) en heb sindsdien een enorm laag cholesterolgehalte. Ik dacht altijd dat dat juist goed was, totdat ik eens ging googlen. Ik heb al jaren last van klachten zoals:
– mannelijke kaalheid op hoofd en overbeharing op lichaam (snor, kin…etc.)
– Vermoeidheid
– PMS
– Veel te korte menstruatiecyclus (misschien geen ei-sprong daardoor)
– Angsten
– Slecht (door)slapen
– Burn-out verschijnselen
– Slecht tegen stress kunnen
Ik kwam een artikel tegen waarin stond dat dit te maken zou kunnen hebben met een te laag cholesterol gehalte. Ik eet inderdaad weinig (verzadigd) vet en geen dierlijke producten. Geen zuivel, kaas, vlees, bijna nooit vis. Ik leef vooral op bonen, groentes, havermout en noten.
Na het lezen van dit artikel ben ik vastbesloten om het roer om te gooien. Ik wil gezond en fit worden en zal mijn angst om dik te worden (door vet eten) moeten overwinnen en streef ernaar om iedere dag meer producten te eten met vet erin.
Ik ben benieuwd naar de resultaten!
Liefs van mij
dennis_pua zegt
Beste Heleen,
Ik wilde eigenlijk een mail sturen maar in je contactformulier staat (tussen de regels door) dat je het druk hebt. Dan maar via deze weg. De consumentenbond heeft in hun tijdschrift (editie juli/augustus 2013) een artikel gepubliceerd over vetten. Er staat in dat verzadigd leidt tot een hoog cholesterolgehalte en dat dus o.a. roomboter eten af te raden is.
Ze gaan er niet diep op in. Wat wel opmerkelijk is, is dat er twee hoogleraren (leerstoel voeding) in Nederland worden geraadpleegd! Beide staan achter het feit dat onverzadigde vetten gezond zijn.
Het artikel is hier te vinden:
http://www.voorlichtingmvo.nl/upload/File/C-13%20049-a%20VetteDiscussieVerzadigdVet.pdf
1) Wat vind je van het artikel?
2) Zijn hun argumenten in jouw optiek verkeerd?
3) Wat vind je van het feit dat het twee hoogleraren zijn die dit zeggen?
Heleen Quantrill zegt
Hey Dennis,
Bedankt voor je reactie en de link. Ik heb het even bekeken en heb direct een aantal opmerkingen erbij.
1. Er wordt gesteld dat verzadigd vet ontstekingen veroorzaakt. Dit is niet correct, het zijn de omega-6 vetzuren (onverzadigde vetzuren) die ontstekingen veroorzaken. Zoek op ‘omega 6 inflammation’ en de onderzoeken vliegen je om de oren. Een oppervlakkige zoektocht naar ‘saturated fat inflammation’ levert veel minder bewijs op en zelfs artikelen die stellen dat verzadigde vetten als kokosolie juist ontstekingen tegengaan.
2. De doktoren stellen niet dat verzadigd vet slecht is, alleen dat je er niet veel van moet eten. Hier wordt verder geen advies aan gehangen, dus je kan er eigenlijk niet veel mee.
3. Voor elk onderzoek dat ergens voor is, zijn er onderzoeken te vinden die er tegen zijn. Zo ook in het geval van het vetten verhaal. Punt blijft gewoon dat de consumptie verzadigd vet in de afgelopen decennia juist afgenomen is, terwijl de in het artikel genoemde welvaartsziekten alleen maar blijven toenemen. Die afname is overigens door hetzelfde onderzoeksbureau vastgesteld: http://www.voorlichtingmvo.nl/gfx/file/Voedingsnormen_en_inname_vet_vetzuren.pdf
Onverzadigde vetten zoals die voorkomen in gemaksvoedsel, frituur en goedkope plantaardige olie waar margarine van gemaakt wordt, worden naar verhouding veel gegeten en dit zijn omega-6 vetzuren. Als die de overhand krijgen, krijg je gezondheidsklachten, waaronder ontstekingen die kunnen leiden tot hartproblemen, diabetes, te hoog cholesterol en ga zo maar door. Het advies om meer visvetzuren te eten is erg goed. Omega-3 houdt het omega-6 vetzuur in balans. Helaas is die balans in moderne voeding erg scheef, en niet ten voordele van de omega-3!
4. Ik vind het dus een incompleet, hoewel niet helemaal belachelijk ;-), artikel omdat het de onverzadigde vetzuren op 1 hoop gooit en er voor het gemak wederom naar verzadigde vetten gewezen wordt als boosdoener, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Het zijn de omega-6 vetzuren die veel schade berokkenen. En dat zijn ook onverzadigde vetzuren. Ik had liever gezien dat ze die verhouding nader beschreven en onderkenden dat belangrijke organen in het lichaam deels uit verzadigd vet bestaan (toeval?) en het dus helemaal geen ziekmakend iets is.
Nu moet ik voor de volledigheid er wel bij stellen dat als je je klem eet aan de roomboter maar verder een tamelijk armzalig dieet hebt waarbij bewerkt en gemakkelijk voedsel, veel suiker en andere onnodige toevoegingen in voorkomen, je natuurlijk ook afstevend op een belabberd ziektebeeld. Het gaat altijd, altijd om het volledige plaatje. Niet alleen maar over vetten of alleen maar over koolhydraten.
Ik hoop mijn gedachten zo een beetje duidelijk hebben kunnen maken voor je. Bedankt voor het delen van het bestand. Ik hoop dat er meer mensen naar zullen kijken en hun gedachten er over laten gaan. Kritisch zijn blijft van belang. Je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je gezondheid (en niet de overheid!).
Cheesy, ik weet t 😉
Groet,
Heleen
Tessa zegt
Beste Heleen,
Sinds enkele jaren ben ik bezig met gezonde voeding, en ik lees daar, net als jij, veel over. Maar ik vind het frustrerend dat er nooit iets zeker lijkt te zijn: over elk voedingsmiddel lees ik dan weer iets positiefs, en dan weer iets negatiefs. Daarom zou ik graag willen weten hoe jij wel zeker weet dat verzadigd vet gezond is? Je geeft weliswaar een aantal bronnen, maar daar heb ik vraagtekens bij.
Zo stelt Roelien Scheepbouwer: “Dat verzadigde vetten ongezond zouden zijn is reeds lang achterhaald. Daar zijn alle wetenschappers het over eens.” Dat lijkt me sterk. Wanneer zijn ooit alle wetenschappers het eens over een onderwerp?
Onderzoekers zoals Dr. Ravnkov noemen weliswaar veel studies waarin verzadigd vet geen significant negatief effect heeft op het hart, maar daar tegenover staan helaas ook diverse studies waarin het tegenovergestelde wordt vastgesteld.
Op een andere site waar je naar verwijst (http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/23/beknopt-lesje-cholesterol-door-dr-uffe-ravnskov/) wordt ook gediscussieerd over of kokos wel zo gezond is: http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/07/08/is-kokos-minder-sympathiek-dan-we-denken/.
“Sterfte aan hartziekten en beroertes is het hoogst in landen met de laagste consumptie van verzadigd vet.”, schreef iemand hierboven. Maar in de eerste van de genoemde bronnen staat juist het tegenovergestelde! En in de tweede vond ik niets expliciets.
En dan zijn er ook nog dit soort berichten: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/eieren-bijna-net-zo-slecht-voor-je-aderen-als-roken
Ik wil benadrukken dat ik je verhaal over verzadigd vet best aannemelijk vind, en ik herken ook veel van de klachten n.a.v. een vettekort bij mezelf, en bedacht ik me dat ik onopzettelijk inderdaad weinig vet eet. Dus ik wil best geloven dat ik meer (verzadigd) vet moet eten! Maar toch vind ik het, waarschijnlijk door de anti-vetlobby, een beetje eng om meer verzadigd vet te gaan eten, dus ik zou toch graag meer bewijs hebben dat het echt gezond is.
Heleen Quantrill zegt
Hey Tessa,
Ik begrijp je terughoudendheid. Het grote probleem met schrijven over gezondheid en voeding is dat de onderzoeken daarnaar elkaar altijd tegen blijken te spreken. Voor elk onderzoek dat ergens voor is, is er ook een onderzoek te vinden dat er juist weer tegen is. Vaak met zeer overtuigende argumenten. Meer bronnen aanhalen vind ik dus niet per se een oplossing, ook vanwege jouw argument dat er voor elk voedingsmiddel wel iets tegen en iets voor te zeggen is.
Wat je wel mee zou kunnen nemen, is dat vitale delen van ons lichaam deels uit verzadigd vet bestaan en dat je vetoplosbare vitaminen ook alleen in, juist, vet kan opnemen in je lichaam. Je hebt het dus wel degelijk nodig. Ook verzadigd vet omdat daar vitaminen A, K en D in voorkomen.
Veel succes in ieder geval met je zoektocht!
Groetjes
Heleen
Helen van der Bilt zegt
Kan iemand mij vertellen of het verplicht is te vermelden op de verpakking als er transvet in een product zit? Of kan dat er ook inzitten zonder dat je het weet?
Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje) zegt
bedankt voor dit artikel! sinds een jaar eten wij koolhydraatbeperkt en daardoor ook meer verzadigde vetten. het heeft heel wat discussies opgeleverd, maar het cholestrol van m’n man gaf toch de doorslag. dat is iets gezakt. het was al niet te hoog, maar toch is het gezakt! super.
je artikel heb ik ook op m’n blog gemeld! http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2013/05/is-slagroom-roomboter-noten-enz-ongezond.html
Anonymous zegt
Alle onderzoeken in de Voedselzandloper van Kris Verburgh gelezen?
MizzE zegt
Ik reageer ook even op dit goede blog: zelfs bij Dr. Oz was laatst te zien dat een hoog cholesterol NIKS uitmaakt voor de gezondheid! En weet je hoe het is getest dat verzadigd vet slecht zou zijn voor het hart en de vaten? “Wetenschappers” hebben geprobeerd een blok verzadigd vet door een gootsteenputje te drukken, en dat lukte niet. Conclusie: verzadigd vet is slecht, want we krijgen het niet door het gootsteenputje, dus zal het de aderen en vaten ook wel dichtslibben! Iemand al eens een meloen door het gootsteenputje proberen te drukken, trouwens, als jullie begrijpen wat ik bedoel? 😉
Deborah zegt
Voor mensen die “bewijs” willen, lees het boek van Weston Price en dan praten we verder ok…….:-)
Je moet zelf ook wat onderzoek WILLEN doen en niet klakkeloos uitgaan van het advies van Unilever oeps pardon t voedingscentrum.
Anonymous zegt
Dus de hele mensheid moet nu maar afgaan op 1 tandarts?
Anonymous zegt
En nog een levend bewijs! sinds een jaar eet ik veel roomboter, kokosolie en olijfolie. 2x in de week vette vis en zeer geregeld rauwe noten. Met zijn vieren gebruiken we 40 eieren in de week. Koolhydraten uit tarwe zijn vervangen door kokosmeel, amandelmeel, boekweit en soms spelt. Alle koemelk wordt gemeden en zoeten doen we met koudgeslingerde honing en arenga palm suiker. In 1 jaar tijd 5 kilo afgevallen (van 65 naar 60), bij de totaalmeting vorige week was mijn vet gehalte perfect en mijn aderen verkeren in prima staat. Mijn energie wordt steeds beter. Met Pasen heb ik iets teveel “gewoon” gegeten en dit was direct terug te lezen op mijn suikergehalte! dus weer puntjes op de i. Voor mij is het duidelijk zoveel mogelijk PUUR eten, zodat je lichaam het zelf kan verwerken! met bewerkt voedsel kan het niks. Een wetenschappelijk bewijs heb ik niet meer nodig. Groetjes, Adrielle
Saskia zegt
Hoe zit dat eigenlijk met varkensvet? Ik ken iemand die erg bezig is met gezonde voeding en die dus bijvoorbeeld reuzel gebruikt en spek. Lijkt mij niet gezond, of heb ik het mis?
Saskia
Heleen Quantrill zegt
Hoi Saskia,
Varkensvet van dieren die biologisch gehouden worden en veel buiten zijn, is erg gezond want het bevat veel vitamine D. Varkens slaan dat namelijk op in hun vet. Maar alleen dus als ze veel buiten zijn en gezond te eten krijgen. Daar zou je de overweging dus op kunnen baseren.
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
In Nederland worden varkens niet biologisch gehouden.
M.S. Schuring zegt
dat is erg kort door de bocht, maar je moet er wel om zoeken inderdaad
Anonymous zegt
Ik krijg mijn gezin zover dat bakken in kokosolie oke is, ik ook mag bakken met grasboter (mits aangelengd met olijfolie maar dat is weer niet oké) en… daar houdt het zo ongeveer bij op. Zij snappen en onderschrijven mijn bewust eetpatroon. Ze zien ook de resultaten, ze snappen mijn drive om zo geraffineerd suikerloos te eten maar… willen niet verder gaan. Wat ik ook aan gerechten maak… ze lusten het niet. (Willen per definitie nauwelijk groenten eten en zo). Het lukt me af en toe om wat paleo recepten in te voeren (wel vlees maar dan bijv. geen aardappelen/pasta er naast). Zucht… Iemand dezelfde worsteling ervaren? Hoe opgelost?
Angeline
Anonymous zegt
Laat ze zelf eens koken misschien helpt dat. Ooit paar keer eet dipje met mijn zoontje gehad en dat was meten verdwenen toen hij zelf kon kiezen wat hij at en helpen met de breiding. Na drie dagen alleen rauwkost werd er weer met veel plezier gegeten. Trouwens Ghee is erg lekker om mee te bakken. De smaak lijkt er op die van roomboter althans als het gebakken is. Succes
Antonia zegt
Hier een levend bewijs, na 3 jaar en 30 kilo slanker,geen leververvetting meer, geen hoge bloeddruk meer,cholosterol gehalte nu goed.
Zelfs geen anti depressiva meer nodig.
Een glanzende huid,bijna geen rimpels en energie voor 10.
Gewoon door low carb te eten met cocosolie,mayo,lijnzaad,vette vis en iedere dag een handje onbewerkte noten.
Fran zegt
Hoi,
waarop berust je deze bevindingen? Heb je een wetenschappelijk artikel die dit ondersteunt? Gewoon uit gezonde nieuwsgierigheid en de wil om je bevindingen te geloven (maar mijn sceptische ik wil bewijs zien voor ik dit doorvertel aan iedereen ;))
Groet,
Fran
Anonymous zegt
Daar ben ik ook wel heel benieuwt naar eigenlijk, naar dat wetenschappelijke onderzoek. Er zijn namelijk maar weinig bronnen te vinden, dus het gaat gewoon maar om een mening van 1 persoon die er een boek over heeft geschreven. Is dat dan de waarheid, of is het ook echt wetenschappelijk onderzocht?
Heleen Quantrill zegt
Ik heb een aantal bronnen toegevoegd waar ik zelf veel informatie uit heb gehaald en die ik ook op lezingen e.d. aanhaal. Ik hoop dat je er wat aan hebt!
Groet,
Heleen
Krista zegt
Heb je toegang tot wetenschappelijke artikelen? Op Pubmed.org kun je daaaaagen-, misschien wel wekenlang hierover lezen.
Jannette Dulac zegt
Volgens de huisarts heb ik een vervette lever, wat kan ik eten om het vet dat daar is opgeslagen kwijt te raken? Kun je me wat ideeetjes aan de hand doen? De diëtiste vertelt alleen wat het Voedingsbureau voor de voeding voorschrijft …. daar heb ik dus niet zoveel aan want ik wil geen light of halvarine. Ik wil liever roomboter en zoveel mogelijk biologisch eten maar is dat dan goed voor mijn lever?
Krista zegt
Ik hoop dat je nog wat aan mijn reactie kan hebben!
Ik ben geen dokter, en ook (nog ;)) geen expert, maar ik heb de afgelopen tijd heel erg veel wetenschappelijke artikelen gelezen over vetten en cholesterol. Het blijk zo te zijn, dat bepaalde genen geactiveerd worden als er heel weinig cholesterol aanwezig is, SREBPs. In ieder geval één daarvan zorgt voor vetopslag en de aanmaak van vetzuren.
Verder zorgt een dieet met zeer veel koolhydraten ervoor dat het gehalte van triglyceriden (een verbinding van glycerol en drie vetzuren) in het bloed veel hoger wordt. Fructose doet dit ook.
Ik ken jouw situatie natuurlijk niet, maar als je ook maar een beetje leeft zoals de gemiddelde nederlander, gebruik je in ieder geval veel koolhydraten en fructose. Als je dit schrapt, verwacht ik dat je situatie veel beter wordt! Als vet kun je het beste inderdaad geen halvarine nemen: het zijn transvetten en omega-6 vetzuren. Beter is om olie van omega 3 vetzuren te nemen, zoals lijnzaad of koolzaad, of als je bakt kokosolie of boter/ghee!
En cholesterol is iets dat ons lichaam gewoon nodig heeft. Het kan het zelf aanmaken, maar als je er veel van inneemt (ervan uitgaande dat je geen mutaties hebt), worden de receptoren gewoon uitgeschakeld als je het niet nodig hebt. Dus als je dat weinig tot niet at, zou ik dat ook weer introduceren.
Succes!
Anonymous zegt
Verzadigd vet heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet verhoogt namelijk het slechte LDL-cholesterol en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Hoewel sommige soorten verzadigd vet slechter zijn dan andere, wordt hierin geen onderscheid gemaakt.
Eten hoeft geen verzadigd vet te leveren. Het lichaam kan namelijk zelf verzadigde vetzuren aanmaken, bijvoorbeeld uit suikers en andere vetten. Verzadigd vet heeft het lichaam niet nodig als voedingsstof, maar het lichaam maakt verzadigd vet aan als energiereserve of bescherming van de organen.
Heleen Quantrill zegt
Jammer dat je dit alleen berust op 1 bron, en niet verder wil kijken dan alleen deze. Ook jammer dat je je niet wilt voorstellen en toch hier je redelijk rake zegje anoniem wil doen. Als het je niet aanstaat wat hier geschreven wordt, staat het je vrij om verder te gaan zonder dit soort negatieve en onconstructieve opmerkingen achter te laten.
Groeten,
Heleen
Anonymous zegt
Sterfte aan hartziekten en beroertes is het hoogst in landen met de laagste consumptie van verzadigd vet.
bronnen:
– http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8252690
– http://www.bhf.org.uk/idoc.ashx?docid=e4f82fee-58f0-4a51-8099-db9520123e24&version=-1
Anonymous zegt
Wat je hier geschreven hebt gaat totaal in tegen de bevindingen van het voedingscentrum. I call bullshit.
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/verzadigd-vet.aspx
Martina zegt
idee om die oogkleppen eens af te leggen?
Ida zegt
Het voedingscentrum is pas achterhaald !! die zouden hun principes eens bij moeten stellen en meegaan met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van voeding!
Anonymous zegt
alsof t voedingscentrum heilig is….
Anonymous zegt
De reactie van deze persoon maakt maar weer duidelijk dat het echt hoog tijd wordt dat mensen zich gaan verdiepen in wat gezonde voeding is en eens ophouden te geloven dat het door UNILEVER gesponsorde voedingscentrum ook maar enig idee heeft wat gezonde voeding is. Ik zou zeggen, probeer het zelf en je merkt 100% verschil. Heleen ga zo door, want juist dit soort reacties maakt duidelijk hoe belangrijk jouw werk is! En steek vooral geen energie in dit soort types, ze zijn hopeloos verloren.
Anonymous zegt
Gee is gekarnde roomboter. Roomboter is goed maar niet om in te bakken. De eiwitten die in de boter zitten verbranden bij het bakken en zijn daarom slecht voor je gezondheid. Bij gee is de eiwit uit de boter gehaald en dus prima om in te bakken.
Je kunt ook zelf de boter karnen door de boter te verwarmen en het schuim wat boven komt drijven eraf scheppen. Dit proces neemt wel een aantal uren in beslag.
Groetjes Rosita
Gerdien zegt
Volgens mij bedoel je geklaarde roomboter. Karnen is juist waarmee boter (en karnemelk) uit melk wordt gemaakt.
Ilonka zegt
Erg fijn artikel! Ik mis alleen Ghee in het rijtje om mee te bakken. Super gezond en vooral zooooo lekker!!
Anonymous zegt
Hoe zit het nu precies met olijfolie, koude, eerste persing? Ik gebruik dit al jaren om vlees en aardappelen e.d. te braden/bakken maar las een poosje geleden dat het nu ineens weer niet gezond is.
Groetjes Mariëtte
Heleen Quantrill zegt
Hoi Mariette,
In mijn artikel noem ik koudgeperste olijfolie ook als een goed bron voor vetten. Weet je toevallig nog waar je gelezen hebt dat het slecht zou zijn?
Toch zou ik aanraden om je vlees in boter of kokosolie te bakken en de extra vergiene olijfolie lekker over je sla of achteraf op je gekookte groenten te schenken. Het is erg gevoelig voor verhitting namelijk.
Groetjes
Heleen
Jet zegt
Wat een eye-openers steeds op jouw site! Ik blijf je volgen, zit nu midden in een verhuizing, maar wil daarna aan de slag met jouw tips over Gezond eten! Mijn dochter kampt heel erg met concentratieproblemen op school, ze heeft al onderzoeken gehad, maar er komt niets uit. als een ander voedingspatroon kan helpen? Roomboter gebruiken we af en toe, vooral voor mijn andere dochter die wat mager is. Maar dat moeten we maar allemaal gaan eten denk ik nu!
Anonymous zegt
Je hebt het over suiker, maar hoe zit het met honing?
Ben erg benieuwd, ik ben namelijk gek op kruidenthee met honing
Groetjes Bianca
Heleen Quantrill zegt
Koudgeslingerde honing is prima! Koop geen goedkope (niet biologische) honing, dat is haast suikerwater. De Raat heeft een heel mooi assortiment bij natuurvoedingswinkels en boerenwinkels!
Anonymous zegt
Thnx voor je antwoord :o), ik gebruik idd koudgeslingerde honing.
Groetjes Bianca
Dee zegt
Kan tahin? Ik vind het namelijk erg lekker en een prima alternatief voor mijn zo geliefde pindakaas.
Heleen Quantrill zegt
Tahin is prima!
Dee zegt
Nice! 🙂
Bedankt voor je antwoord. Ik lees graag op je blog. Eindelijk eens overzichtelijke en eerlijke informatie over eten die verder gaat dan ‘het is slecht voor je dus niet eten’.
Bespaarzuinig zegt
Ha! Erg leuk om te lezen. Ik roep dit dus al jaren.
Van die nep-boter komt er hier niet in (vies). Ik krijg dus m’n hele leven al het commentaar “dat ik dat wel kan doen, want ik kan dat wel hebben (slank)”.
Mijn commentaar was altijd al dat wij slank zijn, juist door WAT we eten.
Dus: weinig vlees (elk onsje vlees, betekent een onsje gewicht erbij), weinig zuivel (dus geen sloten melk en geen 3 lagen kaas op de boterham / of blokken uit het vuistje), weinig / niet snoepen, veel volkoren producten, veel groenten en fruit en gewoon roomboter / olijfolie gebruiken.
Koekjes en muffins bakken we zelf en ik koop zeker NOOIT zaken waar met grote letters “0 % vet” op staat. Dat kan alleen maar rommel zijn (of magere slagROOM – nog zoiets achterlijks).
Er gaat hier een krap pakje roomboter per week doorheen met 2 personen.
Anonymous zegt
Heleen, dit stukje ondersteunt mijn eigen bevindingen weer! Wij zijn er nog niet voor de volle 100% (chips bij de kids)maar wel heel dichtbij. En het belangrijkste: Het is merkbaar!!!
Naar mijn idee vindt mijn omgeving het nog steeds (op zijn zachts gezegd)vreemd, maar voor mij tellen de resultaten! Veel meer energie, relaxter en mijn dochter heeft haar laatste toetsweek heel hard kunnen leren, maar met een super humeur en super resultaten. Das echt geen toeval! Ik kijk ook erg uit naar je nieuwe boekje. gr. Adrielle
Yvonne zegt
Hoi Heleen,
Even een vraagje.
Vallen wit speltmeel en arenga palmsuiker en koudgeslingerde honing ook onder het kopje geraffineerde koolhydraten? Ik dacht het niet, maar gewoon even vragen voor de zekerheid.
Groetjes,
Yvonne
Heleen Quantrill zegt
Wit speltmeel is dubieus, maar stukken gezonder dan tarwemelen, de rest zijn weliswaar koolhydraten maar niet geraffineerd!
Groetjes x