Probiotica wordt soms aangeprezen als het wondermiddel om je darmen tot rust te brengen. Maar helaas is de realiteit hardnekkiger en kan het voorkomen dat je probiotica misschien niet werkt. Je slikt het trouw, maar merkt eigenlijk maar weinig van de effecten. Of erger: je klachten verergeren juist! In dit artikel deel ik 5 redenen waarom je probiotica misschien niet werkt en waar je op moet letten.
Wat zijn Probiotica ook alweer?
Even een korte opfrisser: Probiotica (of probioticum in enkelvoud) is een verzamelnaam voor producten die gezonde bacteriën bevatten die je van nature ook in je darmflora (of microbioom) vindt. Dit kan dus zowel een voedingsmiddel als kombucha of yoghurt zijn, maar ook een supplement. In dit artikel heb ik het specifiek over supplementen.
Met een probiotica supplement vul je de aanwezige gezonde bacteriën in je darmen aan. De gedachte hierachter is dat je je darmen op die manier beter bestand maakt tegen overgroei van schadelijke bacteriën. De natuurlijke functies van je gezonde bacteriën worden ondersteund bij:
- het beschermen van je weerstand en reguleren van je slijmvlies-immuunsysteem;
- het opnemen van de nutriënten uit je voeding;
- het aanmaken van belangrijke voedingsstoffen (zoals vitamine K);
- en het aanmaken van natuurlijke zuren en bio-actieve stoffen die bijvoorbeeld je stoelgang helpen te reguleren.
Meestal werken probiotica erg goed. In mijn omgeving raad ik het graag aan en vaker wel dan niet, krijg ik hele goeie berichten terug. Maar soms ook niet. Er zijn dan verschillende redenen waarom dit het geval zou kunnen zijn.
Reden 1: Je darmen zijn op meerdere vlakken verstoord
In je darmen leeft van alles. Zie het als je tuin: veel verschillende soorten planten en bomen, insecten als slakken, muggen en bijen, struiken, groenten, fruit. Maar ook plagen als steekmuggen, ratten, naaktslakken en hondenpoep van die hond van hierachter (bij mij dan…).
En dit is ook prima. Je darmen zijn nooit 100% bevolkt met ‘goeie’ bacteriën. Die ‘slechte’ bacteriën hebben ook een functie. Hier heb ik eerder over geschreven. Het gaat om de balans. Je tuin is gezond als het die plagen gewoon kan weerstaan en mooie bloemen en lekkere aardbeien blijft produceren.
Maar die ‘goeie’ bacteriën kun je weer onderverdelen in aerobe (zuurstofminnende) en anaerobe (minder fan van zuurstof) bacteriestammen. De aerobe stammen ‘eten’ als het ware de aanwezige zuurstof op, waardoor de anaerobe stammen goed kunnen gedijen in de zuurstofarme omgeving.
Het punt is dat probiotica vrijwel volledig uit anaerobe bacteriestammen bestaan. Als je dus te weinig aerobe stammen in je darmen hebt, dan doen die anaerobe stammen het minder goed en dat kan klachten geven als je stopt met het slikken van een probiotica supplement.
En helaas is het ten eerste heel erg lastig om zelf te bepalen of je een tekort hebt aan anaerobe stammen. En ten tweede als je dit zelf gaat aanvullen kan dat juist je klachten verergeren en leiden tot gasvorming, pijn of winderigheid. Een goed voorbeeld van een aerobe stam is bijvoorbeeld E.coli. Deze hebben we gewoon nodig in ons microbioom, maar dit kun je uiteraard niet zelf zomaar even gaan aanvullen.
Een gedegen ontlastingsonderzoek bij een natuurgeneeskundige of darmspecialist is de beste manier om te bepalen hoe jouw darmflora er voor staat en hoe die balans is en wat je nodig hebt.
Reden 2: Je probiotica werkt niet omdat het verderop in je spijsvertering niet goed loopt
Je spijsvertering is niet alleen je darmen. Het begint al in je mond en slokdarm en daarna je maag, lever, alvleesklier etc. Als één van die of meerdere onderdelen niet goed werkt, zal je probiotica supplement ook niet goed werken. Twee voorbeelden:
- Als je niet genoeg maagzuur aanmaakt doordat je maagzuurremmers gebruikt of heel veel chronische stress hebt, worden de eiwitten in je voedsel niet goed verteerd. Hierdoor komen te grote eiwitfracties in je darmen terecht. Deze eiwitfracties irriteren je darmslijmvlies en geven rottingsprocessen. Dit herken je aan hele vieze winden die naar rotte eieren ruiken en lang blijven hangen. Dit geeft verstoring in je darmen waardoor je probiotica minder werkt. Maar het begon dus al in de maag.
- Wanneer je lever traag werkt, wordt er niet genoeg gal aangemaakt. Dit prikkelt je darmen vervolgens te weinig om te bewegen (darmperistaltiek). Dit kan obstipatie tot gevolg hebben. Ook als je plenty vezels eet en probiotica gebruikt. Langdurige obstipatie heeft vervolgens weer een negatieve invloed op de darmflora, maar het probleem komt dus van de lever.
Als je spijsverteringsorganen (maag, lever/ gal, alvleesklier) hun werk niet goed kunnen doen, belast dit altijd ook je darmen. Een verstoorde darm neemt voedingsstoffen niet goed op en produceert schadelijke afbraakproducten die je lever en nieren ook weer extra belasten. Een probiotica slikken kan de klachten in dat geval alleen maar erger maken dus.
Reden 3: Je probiotica bevat allergenen
Lees altijd de etiketten! Ook supplementen kunnen allergenen als soja of melk bevatten. Vaak worden probiotica op melk of soja gekweekt en krijg je er per saldo dus maar heel weinig van binnen, maar als jij een flinke melk- of soja-allergie hebt, zal je hier dus wel degelijk last van hebben. Als dit het geval is bij jou, kies dan altijd een hypoallergeen probiotica. Lees het etiket of win informatie in bij de verkoper of de leverancier.
Reden 4: Inferieure kwaliteit probiotica
Inhakend op nummer 3: Er zijn dus ook heel matige kwaliteit probiotica op de markt. Bijvoorbeeld die van een heel bekend drankje met als hoofdingrediënten water, magere melk, glucose-fructosestroop en suiker. Oh en een enkel bacteriestam om het probiotisch te kunnen noemen. Maar eigenlijk is dit dus een suikerbom met geen enkel toegevoegde voedingswaarde. Zonde van je geld en het zal geen effect hebben.
Wanneer je supplementen koopt om je gezondheid te ondersteunen wees dan kritisch met wat je koopt en vaak is goedkoop duur koop. Let bij probiotica altijd op de samenstelling, of het meerdere stammen bevat die genummerd zijn, die goed bestand zijn tegen maagzuur en geen onnodige rommel en toevoegingen bevatten. Er zijn meerdere goeie merken op de markt, maar mijn persoonlijke favoriet is en blijft Bio-Kult om bovengenoemde redenen.
Reden 5: Je hebt goeie probiotica, maar geen prebiotica
Stel: je bent helemaal enthousiast over probiotica en wilt direct beginnen. Het kan dan zomaar zijn dat dat in het begin helemaal niet bevalt. Een andere reden hiervoor kan zijn dat je simpelweg te snel wilt en teveel probiotica neemt. Helemaal als je prebiotica achterwege laat als je niet eerder probiotica hebt genomen. Je darmen kunnen het dan niet goed opnemen en je darmwand kan geprikkeld raken. Dit merk je in lichte darmkramp en/ of een opgeblazen gevoel.
Beter is het om ten eerste te zorgen dat je dagelijks iets prebiotisch neemt. Lees dit artikel voor meer informatie daarover. Dit is de voedingsbomen van probiotica en daarom onmisbaar voor een goede verwerking.
Daarna is het slim om klein te beginnen. Grote stappen, snel thuis geldt gewoon niet bij een probiotica supplement. Neem één capsule en let op hoe je je voelt. Wacht een dag en neem er nog eentje. Hou dit een week vol en voer daarna rustig het tempo op naar 1 of misschien 2 per dag. Is die ene toch best heftig? Doe het dan met halve capsules en voer daarna op naar een hele om de dag of twee dagen. Dit is dus helemaal afhankelijk van hoe jouw lijf reageert. Maar doe rustig aan. Neem de tijd, zorg voor prebiotica, eet meer groenten en wees je bewust van je buik.
Conclusie
Ondanks de redenen waarom probiotica misschien niet werken, ben ik nog altijd groot fan van probiotica. Bovenstaande klachten en redenen hoor ik voornamelijk van mensen die al een poos lopen te tobben met hun gezondheid en/ of in het algemeen gevoeliger reageren op voeding en suppletie. Maak je dus niet al te veel zorgen dat je dus maar beter helemaal geen probiotica moet slikken. Voor het merendeel van de mensen werken ze goed en heeft men er veel profijt van.
Wat is jouw ervaring met probiotica? Herken je je in één of meerdere van de bovenstaande redenen, of slik jij het altijd zonder problemen? Deel het hieronder!
Laat een reactie achter