Een dysbiose in de darmen is een onbalans van de bacteriën in je darmflora. Het wordt ook wel disbacteriosis genoemd. De goede bacteriën nemen af en/ of de slechte bacteriën (pathogenen) nemen toe. Je hebt beiden altijd al in je darmen, maar door verschillende (externe) factoren kan die balans dus verstoord raken waardoor de slechte bacteriën de overhand krijgen (1).
Oorzaken van Dysbiose
Er is een aantal oorzaken die dysbiose veroorzaken. De bekendste zijn:
- Antibiotica (als medicijn, in water, in voeding),
- Langdurig gebruik van ontstekingsremmers (ibuprofen, diclofenac, naproxen, etc.),
- Chronische darmziekten,
- Dieet (overmatig; suiker, alcohol, dierlijke vetten, enkelvoudige suikers),
- Stress (zowel fysiek als emotioneel!),
- Maagzuurremmers,
- Voedselvergiftiging.
Meestal is een verstoring van tijdelijke aard. Denk hierbij aan een buikgriep of bij stress voor je examen. Het lost zich vaak vanzelf weer op. Maar wanneer bovengenoemde factoren (één of meerdere) langdurig aanhouden, wordt het steeds lastiger voor je darmen om het zelf op te lossen.
Kenmerken van een Dysbiose
Hoe weet je of je een dysbiose hebt? Wanneer je bovenstaand lijstje in je achterhoofd houdt en dan onderstaande lijst bekijkt, kun je grofweg bepalen of er bij jou sprake is van een dysbiose:
- Afwijkende ontlasting, met name diarree
- Buikpijn, buikkrampen
- Opgezette buik, flatulentie
- Sterk ruikende ontlasting
- Vermoeidheid
- Huidproblemen
- Ontwikkeling van voedselintoleranties en -allergieën
- Voedingsstoffentekorten door verslechterde opname
- Verzwakt immuunsysteem, vaker ziek, pikt elke verkoudheid mee
- Terugkerende ontstekingen
- Chronische darmontsteking
- Vermoeden van candida
Hoe pak je een Dysbiose aan?
Een goede darmgezondheid is van essentieel belang voor een goede algemene gezondheid. Een overdaad aan slechte bacteriën en/ of te weinig goede bacteriën zorgen er voor dat je je dus flink belabberd kan voelen. Dus hoe pak je dat aan? Ik heb vijf tips voor je:
1. Probiotica
Met stip op nummer 1: een goed probiotica supplement. Dit zet ik ver boven een gezond voedingspatroon omdat er bij een dysbiose vaak meer nodig is dan ‘alleen maar’ gezond eten om de boel weer een beetje recht te trekken. Voor gezonde darmen is vaak niet meer nodig dan gezond en gevarieerd eten en rustig bewegen. Maar wanneer je bijvoorbeeld net een antibiotica kuur hebt gehad of een periode van stress doormaakt, kan een probiotica supplement het verschil maken tussen maanden sappelen of na een week of twee je al flink beter voelen.
Bio Kult Geavanceerde multi-stam is dan een erg goed supplement. En voor een extra boost aan probiotica, is daar nu ook de Plus variant van te koop. Deze bevat 4 keer de geconcentreerde bacteriestammen ten opzichte van de Geavanceerde Multi-stam (oranje doosje).
2. Prebiotica
Om er voor te zorgen dat die probiotica goed terechtkomen, is het noodzakelijk dat er plenty prebiotica aanwezig zijn. Prebiotica zijn de voedingsbodem waarop probiotica kunnen leven en ‘hun ding kunnen doen’. Je kunt prebiotica ook als supplement krijgen, bijvoorbeeld Lepicol, maar ook in je voeding. Zorg er het liefst voor dat je je probiotica tegelijk inneemt met prebiotica. Bijvoorbeeld een smoothie van banaan gebruiken om het supplement mee in te slikken.
3. Vitamine D
Vitamine D uit zonlicht of een supplement is van heel groot belang voor een goede darmgezondheid. Deze ‘zonnevitamine’ helpt onder andere om het immuunsysteem te ondersteunen en om ontstekingsprocessen tegen te gaan. Lekker in het zonnetje zitten dus en als de ‘R’ in de maand is, neem je levertraan of een vitamine D pilletje.
4. L-Glutamine
L-Glutamine is een niet-essentieel aminozuur dat noodzakelijk is voor een gezonde darmwand. Bij een dysbiose is er kans dat de darmwand beschadigd is of raakt en dat kan een hyper-doorlaatbare darmwand veroorzaken. Gevolg: teveel gifstoffen die anders uitgepoept zouden worden, komen terug in de bloedbaan waar ze vervelende klachten kunnen geven. L-Glutamine helpt om de darmwand te herstellen en gezond te houden en is daarom cruciaal voor je darmgezondheid (2).
5. Gezonde Leefstijl
Als laatste noem ik uiteraard gezonde voeding en beweging. Hoewel ik in dit verhaal probiotica op nummer 1 zet, mag het duidelijk wezen dat nummers 1 t/m 4 weinig effect zullen hebben als het dieet nog altijd heel suikerrijk en sterk bewerkt is. Maar ook beweging is heel belangrijk voor een goede darmgezondheid. Lekker wandelen, in de tuin werken, sporten of op een andere manier fysiek bezig zijn (niet overdrijven!) is uitermate belangrijk voor een gezonde darmflora.
Zorg daarnaast voor voldoende slaap en mentale ontspanning. Stress en slecht slapen zijn funest voor je darmflora. En wat denk je van de lucht die je inademt. Ja, een mens is zoveel meer dan een optelsom van wat er op zijn bord ligt. Gezonde, frisse lucht is ook heel belangrijk. Lucht je huis regelmatig en zet luchtzuiverende planten of een luchtreiniger in je huis. Gifstoffen en schimmels krijgen op die manier geen kans wat je gezondheid ten goede komt!
Conclusie
Een dysbiose kan hele vervelende gezondheidsklachten opleveren. En het kan door veel verschillende dingen komen. Blijf er niet meer rondlopen en aanmodderen, maar ga actief aan de slag om dit op te lossen. Vaak kan dit prima zonder hulp van een therapeut of arts. Knap je na een week of twee, drie echt niet op ondanks gezonde aanpassingen? Schakel dan juist wél je huisarts in om te kijken of er niet wat anders aan de hand is.
2 reacties
Hoi Helena, ik heb een vraag. Mij is altijd verteld dat een probiotica altijd alleen met water op een lege maag genomen moet worden. Dit omdat het anders door vertering te lang in de maag blijft en er daardoor maar weinig bacteriën de darmen bereiken. Jij schrijft dat je het moet mengen met probiotica in de vorm van een Shake. Wat is nu waarheid? Ik hoor het graag. Verder bedankt voor de info. Groet Yvette
Hoi Yvette,
Een shake blijft ook niet heel lang in de maag zitten. Probiotica met een volledige maaltijd nemen is inderdaad niet handig. Op een lege maag met alleen water is altijd goed. Ook voor het slapen gaan als het alweer een paar uurtjes geleden is dat je gegeten hebt, is ook een goed moment om in te nemen. Maar het hoeft niet per sé nuchter. Als je maar niet nokkievol zit, zeg maar 🙂
Groeten,
Heleen