5 Tips voor een Opgeruimde Geest

Mentale Klachten

Een vol hoofd levert stress op. En daar kun je weer allerlei lichamelijk en mentale klachten door krijgen. Daarom is het zo belangrijk om genoeg tijd te nemen voor jezelf. Tijd waarin je even kunt ontstressen, ontspannen en opladen. Om je op weg te helpen delen we 5 tips voor een opgeruimde geest. Ook lees je hoe je basisverzekering hierbij van pas komt.

Tip 1: Blijf niet rondlopen met mentale klachten

Ook nu de finish van de coronacrisis in zicht is, zijn het stressvolle tijden. Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert en mogelijke mentale klachten serieus neemt. Wacht niet tot je klachten voorbij gaan maar ga langs je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een ggz-praktijkondersteuner.

Je gesprekken met deze praktijkondersteuner worden volledig vergoed vanuit je basisverzekering, ongeacht je polis of zorgpremie. Als de mentale problemen ernstig zijn, dan verwijst de huisarts je door naar een speciale arts. Zoals een psycholoog of psychiater.

Tip 2: Volg de 60-seconden-regel

Speelgoed op de trap, torenhoge stapel afwas op het aanrecht: hoe chaotischer het thuis is, hoe sneller je het overzicht kwijtraakt. En dat maakt onrustig. Spreek daarom met jezelf en je gezin af dat jullie je vanaf nu aan de 60-seconden-regel gaan houden.

Deze regel houdt in dat je huishoudklusjes die je binnen 60 seconden kunt doen, ook meteen doet. Je jas hang je dus direct netjes aan de kapstok. En als je een schaar hebt gebruikt, dan leg je deze weer terug op z’n plek. Zo voorkom je dat de troep zich opstapelt en gaat opruimen een stuk sneller.

Tip 3: Dagelijks opruimrondje

Over opruimen gesproken: een andere manier om te voorkomen dat het thuis een grote bende wordt, is door elke avond even door het huis te lopen voor een opruimrondje. Als je kleine kinderen hebt, dan kunnen zij ook gewoon meedoen. Door hun eigen speelgoed op te ruimen, bijvoorbeeld. Niks fijner dan wakker worden in een opgeruimd huis.

Tip 4: Schrijf to do’s meteen op

Werken, boodschappen, sporten, de kinderen ophalen. Geen wonder dat we het zo moeilijk vinden om in het moment te leven. Vooral niet als je de hele dag door takenlijstjes in je hoofd maakt. Maak er daarom een gewoonte van om alles wat je te binnen schiet op te schrijven, in een boekje of op je mobiel. Dan kun je het daarna loslaten en je richten op het moment.

Tip 5: Weg met notificaties

Tot slot: zet je push-notificaties uit. Niet alleen op je mobiel, maar ook op je computer, tablet en laptop. Als je in bad zit voor wat welverdiende me-time, hoef je echt niet direct te weten wat er gebeurt in een willekeurige Whatsapp-groepschat. Krijg je je werkmail op je persoonlijke mobiel binnen? Dan kun je met een handige plug-in als Boomerang je inbox pauzeren voor hoe lang je maar wilt.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »