6 Makkelijke Tips om je behoefte aan Suiker in te dammen

behoefte aan suiker

Zin in ijs, maar dan niet eentje? Na het avondeten de kasten door lopen om te zien of er nog wat zoets te snaaien valt? Je bent niet alleen! Een ‘suikerverslaving’ is iets waar veel mensen mee worstelen en vanwege de voortschrijdende inzichten over de effecten van suiker op je gezondheid, willen veel mensen die behoefte aan suiker doorbreken. Maar hoe doe je dat?

Suikerverslaving?

Allereerst wil ik even kort in gaan op het woord ‘suikerverslaving’. Ik heb een beetje een hekel aan dat woord, daarom kies ik er niet voor om het als zodanig te bestempelen. Deels is het wel als een verslaving te zien omdat suiker dopamine aanmaakt in de hersenen net als bijvoorbeeld drugs. Suiker geeft dus een bepaalde intense bevrediging die kan leiden tot verslavend gedrag. Zelf vind ik ‘cravings’ een betere omschrijving. Een sterke behoefte aan suiker. (1) Maar om het een verslaving te noemen vind ik zelf te ver gaan en eigenlijk niet helemaal correct.

Heb jij ook zo’n behoefte aan Suiker?

Linksom of rechtsom, teveel suiker eten is gewoon niet goed voor de mensch. Het probleem is alleen dat het zo lastig is om er echt mee te stoppen. En dat bedoel ik niet als een slap excuus. Dat is gewoon zo. Puur op wilskracht is het heel moeilijk en word je er eigenlijk een beetje vervelend van. Inmiddels begrijpen we ook meer over het waarom daarvan en dat ons lichaam die zoete smaak prefereert en alles in werk stelt om dat dus te verkrijgen.

Wat je dus moet doen, is er voor zorgen dat je lichaam in staat is om die behoefte aan suiker te verlagen. Want laten we wel wezen, 68 gram toegevoegde suiker per dag is gewoon niet nodig (2).

In plaats van dus in één keer te stoppen met alle toegevoegde suiker en er vervolgens een week of langer ziek van zijn en dan hopen dat het geholpen heeft, raad ik altijd aan om het meer geleidelijk aan te pakken en je lichaam te ondersteunen in dit proces. Inmiddels ben ik ruim tien jaar suikerarm (want 100% suikervrij vind ik niet realistisch) en de dingen die mij het meest hebben geholpen en nog steeds helpen als ik de teugels weer strak aan wil trekken, deel ik graag met jullie!

1. Kortstondig aanvullen met L-Glutamine

Dit was een tip die ik jaren geleden leerde uit het boek ‘The Mood Cure’ van Dr. Julia Ross. In dit boek, dat een ware goudmijn aan informatie is als het gaat om de link tussen je mentale gesteldheid en voeding, vond ik veel waardevolle tips om die hang naar zoet aan banden te leggen. Maar ook om te begrijpen waar die behoefte aan suiker vandaan komt. l-glutamine

Je vindt L-Glutamine in vlees, vis en ook in groenten en fruit als asperges, watermeloen en boontjes. Maar omdat onze behoefte aan deze aminozuur vrij hoog is, kan suppletie dus uitkomst bieden. Ik gebruik een poedervorm die ik door mijn ochtendsmoothie roer. Deze is smaak- en geurloos en levert per schepje ongeveer 3 gram op.

2. Eet meer eiwitten en gezonde vetten

Aminozuren (uit eiwitten) zijn dus van belang bij het in stand houden van een gezonde bloedsuikerspiegel. En vetten zorgen ervoor dat je langer vol zit en een prettig verzadigd gevoel hebt. Combineer dit met lekker veel groenten en je geeft je lichaam bouwstoffen en micronutriënten die het nodig heeft om goed te functioneren en een gezonde darmflora te behouden. En dit werkt dus weer mede ten goede om je suikerbehoefte in check te houden!

3. Ga Slapen!

Jaaa, daar is ‘ie weer! Een slechte nachtrust triggered de behoefte aan suiker (en andere ongezonde kost). Goed slapen is voor zoveel dingen zo goed en dus ook om je drang naar zoet in te perken. Goed uitgerust maak je betere keuzes en heb je minder last van die energiedips die het grijpen naar iets zoets kunnen veroorzaken. Lees hier mijn tips voor een goede nachtrust!

4. Extra Chroom

Chroom is belangrijk voor een gezonde bloedsuikerspiegel (3). Tijdelijk extra aanvullen met een supplement is geen slecht idee als je denkt dat je het met slaap en vet alleen niet redt 🙂 Zelf neem ik van tijd tot tijd dit supplement en het helpt me door stressvolle periodes heen. In principe zit chroom in de meeste soorten groenten, fruit, vlees en vis, dus wederom is gezond eten (zie kopje eiwitten en vetten) de allerbeste basis. Heb je een verminderde nier- of leverfunctie? Neem dan niet op eigen houtje extra chroom, maar overleg eerst met je arts.

5. Psylliumvezels

Wist je dat psylliumvezels ook kunnen helpen je bloedsuikerspiegel op peil te houden en daarmee dus de suikerbehoefte kan verminderen? Deze vezels vertragen de opname van o.a. de suikers uit je voeding waardoor het meer geleidelijk wordt opgenomen. (4)

6. Insulinegevoeligheid verbeteren

In het algemeen is het een goed idee om je insulinegevoeligheid te verbeteren wanneer je merkt dat je steeds maar terugvalt en die behoefte aan suiker chronisch lijkt te zijn. Lees dit artikel over insulineresistentie voor meer informatie.

Conclusie

Voor een goeie gezondheid is het belangrijk om je suikerinname te beperken. Af en toe iets zoets hoeft niet direct een probleem te zijn als je geen verdere onderliggende problemen of veel overgewicht hebt. Maar maak niet de fout door te denken dat alleen wit suiker die behoefte aan suiker doet toenemen. Ook natuurlijke en ongeraffineerde zoetmiddelen en zoetstoffen werken dit in de hand. Dus voor alle zoete dingen: geniet, maar met mate!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »
onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »