Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat iemand mij vroeg: Wat eten jouw kinderen nu je geen brood meer eet, dan zou ik nu miljonair zijn! 😉 En hoewel ik wel zo vaak mogelijk probeer uit te leggen wat we ongeveer eten gedurende de dag, is er eigenlijk een heel kort antwoord mogelijk: Mijn kinderen eten wat ik maak. Ik heb geen brood in huis, dus kunnen ze er ook niet om zeuren. Net als koek, chips en snoepjes. Wie mijn kastdeuren opentrekt zal zien dat er een scala aan noten, gedroogd fruit, gedroogde worst en verse producten ligt.
Wat ik hiermee bedoel is dat je het jezelf een stuk makkelijker maakt als het gaat om het te eten geven van je kinderen als je dingen in huis hebt waar ze onbezorgd van kunnen eten en die ze voeden in plaats van vullen.
En wat ik dan zo jammer vind, zijn de aanbevelingen die je in tijdschriften ziet als het gaat om ‘gezonde snacks voor kinderen’. Negen van de tien keer bevelen ze groenten aan of een koek waar ‘weinig suikers inzitten’ (is het jullie ook opgevallen hoe ze tegenwoordig refereren aan suikerS ipv suiker?). Deze opties zijn vetarm en saai. Je kinderen zullen deze niet met veel plezier opeten. Behalve de Liga of Kapitein Koek dan, want die smaken lekker zoet. Resultaat: Hongerige kinderen en gefrustreerde moeders.
Een recente studie toonde aan dat nutriënten van een salade (rauwkost) beter opgenomen worden in het lichaam als ze samen met een volvette dressing gegeten worden. En wat is er nou lekkerder dan groenten dippen in mayonaise of een heerlijke dressing van eidooiers, mosterd en olijfolie?
Mijn punt? Geef je kinderen vet! Het smaakt niet alleen lekkerder, ze hebben het nog nodig ook. En dan niet het soort vet dat blootgesteld is aan licht of kunstmatig gefabriceerd, maar natuurlijke gezonde vetten als boter, kokosolie en biologische eidooiers. Goed voor de hersenfunctie en goed voor volle maagjes!
Dus, wat geef je je kinderen (en wat geef ik mijn kinderen) ’s ochtends en mee naar school dat zowel voedend als vullend is?
1. Amandelmeelbrood
Ik weet het, dit is een beetje mijn stokpaardje, maar gemaakt van zeer gezonde amandelen, kokosolie en biologische eieren, is elk plakje van dit broodje niet alleen erg voedzaam, het vult ook nog eens ontzettend. De neutrale versie is erg lekker met kaas, vlees, groenten en notenpasta. Maar ook fruit en honing zijn hier erg lekker op. Of maak je eigen Nutella! Bak een broodje in het weekend, vries de plakjes in en geef ze mee in de trommeltjes.
2. Amandelmeelpannenkoekjes
Eigenlijk een variant op nummer 1, maar erg leuk voor de variatie. Neem twee pannenkoekjes en beleg ze met kaas, vlees, notenpasta en wat niet al, snij doormidden en je hebt een heerlijke sandwich!
3. Gekookte eieren
Een ei is een maaltijd op zichzelf. Vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten, alles wat een kinderlichaam nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen. Als je kind gek is op eieren, geef je ze mee naar school! Wikkel ze in een blaadje sla om er een leuk hapje van te maken. En wees niet bang voor de zgn slechte cholesterol die eieren zouden bevatten. Biologische eieren bevatten juist het soort cholesterol dat goed is voor het lichaam. Onderzoeken die het tegendeel beweren zouden er goed aan doen om duidelijk te maken WAT voor soort eieren ze gebruiken (kooikip eieren zijn erg ongezond!).
4. Fruit en Room
Een echte traktatie in ons huis is vers fruit met slagroom of kokosroom. Het vult goed en het vet zorgt voor een goede opname van de vitaminen in het fruit.
5. Smoothies
Neem de combi van punt vier, voeg een lepel proteinepoeder toe, even blenderen en klaar. Heerlijke smoothies als ontbijt of om mee te geven in een flesje naar school.
6. Noten en Gedroogd fruit
Iets waar ik in dit huis niet buiten kan, naast gekookte eieren, zijn noten en gedroogd fruit. De kinderen zijn gek op rozijnen en noten en ik maak onze eigen ’trail-mix’, een combinatie van die twee plus extra’s om een heerlijke snack te maken. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde kokos, pure chocola, alle soorten noten (pinda’s zijn geen noten!) en gedroogd fruit als het maar ongezoet is. Ook zaden zijn een leuke aanvulling, hoewel wij hier daar niet bijzonder warm voor lopen, maar wellicht bij jullie juist wel!
Tip: Maak notenrotsjes door pure chocolade te smelten en noten en/ of gedroogd fruit erdoor te roeren. Verdeel in hoopjes op een velletje bakpapier en laat afkoelen in de koelkast.
7. Al het andere
Wat je maar over hebt! De avond ervoor een heerlijke kippensoep gemaakt genoeg voor een weeshuis? Warm het even op en eet dat als ontbijt. Een ovenschotel of hamburgers gemaakt? Met een beetje kaas er over of wat rauwkost, kan het zo weer gegeten worden. Hoewel wij wel min of meer vaste momenten hebben waarop we eten, is de invulling daarvan helemaal vrij. Er zijn bij ons geen specifieke ontbijtmaaltijden of snacks of lunchgerechten. Als het in de koelkast ligt, kan het gegeten worden.
Dus mijn grootste tip is: Zorg dat je kasten gevuld zijn! En denk vers, onbewerkt en veel. Laat al die bewerkte ontbijtgranen en crackers en melk en fruit dranken voor wat ze zijn: belastend en vol suiker. Door dat soort producten niet meer in huis te halen, maar wel te zorgen voor dingen die gezond, lekker en goed vullend zijn, grijp je zelf niet mis en kunnen je kinderen pakken wat ze willen zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken.
En mijn aanvulling daarop is: Denk vetten en proteïne eerst, in plaats van koolhydraten uit granen. De eerste twee zijn ESSENTIEEL voor de ontwikkeling van je kinderen, ongeacht hun leeftijd, en de laatste vult niet goed en plaveit de weg voor een leven lang worstelen met gewicht, bloedsuikerschommelingen, darmklachten en vermoeidheid.
Dus voor jullie met kinderen: Je kan het! Ga er niet over zitten stressen, maar wees sterk en besef dat al het eten dat het huis inkomt, daar gekomen is vanwege jouw beslissing. Ik plak ook geen etiket op mijn kinderen als ze naar een feestje gaan dat ze geen graan en suiker eten (lactose-intolerant doe ik wel, heb geen zin aan dunne poep episodes!), omdat ik weet dat ze 90% van de tijd gezond en voedzaam eten! En dat is te zien aan ze…
… want welk kind van vier leest nou over epigenetica? 😉
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Wij eten sinds een jaar suiker- en enummervrij, maar ik vind het moeilijk om te zorgen dat de kids voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Ze lusten veel dingen niet en mijn dochtertje is allergisch voor noten, pinda’s, sinaasappels, mandarijnen en beide kinderen zijn lactose-intolerant. Vooral noten komen in veel gerechten voor als vervanging voor… Wat kan ik als alternatief gebruiken?
Esther zegt
Wat een ontzettend goede tip om te zorgen dat er goede voeding in huis is, waar de kinders gewoon van mogen pakken. Geen stress meer over koektrommels die binnen een dag leeg zijn en stiekem snoepen. Ik ga gelijk naar de natuurwinkel. Dank je wel! 🙂
Kim zegt
Goeie post! Ik ben nu al bijna een week op je blog aan het lezen en jij verwoordt wat ik graag voor mijn kind zou willen. Ik overweeg sterk om je blog naar mijn ouders door te spelen, zodat ze eindelijk eens begrijpen waarom ik niet wil dat ze hun kleinkind (mijn zoon dus) vol steken met gesuikerde brol zonder voedingswaarde.
lottebees zegt
Hier ben ik bezig met langzaamaan alles te veranderen. Zoonlief van 9 eet alles, zolang hij het lekker vind (soms wat vreemde dingen, zoals gewoon een citroen eten, maar gezond is gezond). Het is bij hem ook niet moeilijk om dit in kleine stapjes te veranderen. Vriend zal wat lastiger worden. En dochterlief heeft nog niks te zeggen hierover.
Maar ik heb het enorme geluk dat ik een moeder heb, die prima snapt als ik zeg: nu even geen suiker. Of juist bij oma wel lekker laten doen, zo vaak zijn de kindjes er niet. Maar ze begrijpt het wel. Zo lezen we allebei al een tijdlang over moestuinen en lekkere recepten met seizoensgroenten. En ook over hergebruik en zelf maken zijn we het vaak eens.
Yvette zegt
Hoi Heleen,
Begrijp ik het goed dat jij smoothies in een flesje mee geeft naar school?
Ik dacht dat je vruchtensap niet zelf in een flesje mee kunt geven i.v.m. gisten, dus dat het flesje onder druk komt te staan? Zo’n smoothie lijkt me wel wat om mee te geven.
Groetjes Yvette
Mirjam Bí¼ttner zegt
Goed artikel! Ik zou willen dat mijn vader dit soort dingen leest, mijn halfzusjes van 10 en 12 zouden er veel baat bij hebben.
Anonymous zegt
Hey, heb je misschien een tip voor mij? Ik ben zelf 14 jaar, merk dat ik de behoefte heb om gezond te eten. Alleen is dit erg lastig door omgeving, wat mensen aanbieden en gewoontes. (vla na het eten, gebakje of iets lekkers(denk aan chips, taart, maar ook “gezonde tussendoortjes” zoals ontbijtkoek, speculaas e.d. op vrijdag en zaterdagavond en zondagochtend, veel brood, niets biologisch, nooit vis, veel vlees.) En af en toe zoiets is ook helemaal niet erg, maar ik zou toch willen proberen om iets gezonder te leven, omdat ik merk dat ik heel vaak niet lekker in mijn vel zit. En ik echt het gevoel heb dat dit door mijn eetpatroon komt. Alleen als ik hierover praat met bijv. mijn familie, vinden ze dit volgensmij best raar. Ook als ik weer eens de zoveelste plak cake o.i.d afsla,omdat ik hier gewoonweg geen behoefte aan heb vinden ze dat ik best wat meer ongezond mag eten omdat ik best slank ben. Maar ik doe dit liever gezond, alleen krijg hier niet echt veel mogelijkheid voor. Natuurlijk hebben we dingen als fruit en groente in huis. Alleen heb ik ook in andere vormen vezels e.d nodig. En ik kan moeilijk de hele dag door fruit blijven eten. Ook groentes komen vaak helaas uit pot, maar meer dan 150g p.p is dat ook niet. Ook eieren vind ik lekker, maar dit zijn van de supermarkteieren, waar eigenlijk niets goed aan is. Heeft u dus misschien nog een paar kleine tips, waardoor ik iets gezonder zou kunnen eten?
Alvast bedankt!
Anonymous zegt
Hoi, ik heb altijd geleerd dat het niet verstandig is om teveel eiwitten en vetten te eten en geen granen. Hierdoor krijg je bij mijn weten een verkeerde verbranding in je lichaam, kan jij onderbouwen waarom dit niet het geval is?
Ik ben erg benieuwd naar je reactie.
Zelf eet ik vegetarisch en ben nooit ziek en ook niet te dik. Mijn kids eten overigens wel een paar keer per week biologisch vlees, dit omdat ze vlees lekker vinden en ik niet mijn gedachte over vlees aan hun op wil leggen.
Groetjes Dreadlocks
Heleen Quantrill zegt
Zoals jij geleerd hebt dat granen de basis moeten vormen, ben ik er dus achtergekomen dat juist proteïne en vetten de basis zouden moeten zijn voor een goede gezondheid. Dat is niet 123 uit te leggen, dus denk dat ik dat het een idee is dat jij op mijn blog zoekt naar ‘proteïne’ en ‘verzadigd vet’ als je die gedachtegang wil lezen.
Vergeet niet dat iedereen anders is, dus wat voor de een werkt, kan voor de ander letterlijk ziekmakend zijn. Dus als jij je erg goed voelt bij jouw eetpatroon, moet je dat ook vooral zo volhouden! Ik ben er onderhand wel achter dat het heel wat waard is om lekker in je vel te zitten 😉
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Thnx voor je antwoord, het is zeker veel waard om je goed te voelen :o)
En als deze methode goed werkt voor jou en jullie is dat geweldig, maar ik vroeg me gewoon af hoe dat met de verbranding zit. Het zou natuurlijk makkelijk kunnen dat de verbranding van vetten en eiwitten juist beter zou zijn. Het idee van paleo methode klinkt redelijk logisch, maar ik heb niet genoeg verstand van alles om te achterhalen of het idd zo is dat het beter is vandaar mijn vraag.
Groetjes Dreadlocks
Heleen Quantrill zegt
‘Like’ 😉
Het is ook niet makkelijk om zo uit te leggen, want er komt vanalles bij kijken. Maar je bent niet de eerste met een soortgelijke vraag, dus ik ben momenteel bezig te kijken of ik hier binnenkort een begrijpelijk, goed leesbaar en helder stuk van kan schrijven!
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Ben erg benieuwd naar je stukje daarover, ik bhou je site in de gaten :o)
Groetjes Dreadlocks
Anonymous zegt
Welke slagroom gebruik je? In slagroom zit toch ook veel lactose, of laat je ‘m 48 uur fermenteren op de SCD manier? Wij lusten graag slagroom, maar we vermijden het vanwege de lactose.
Heleen Quantrill zegt
Als ik slagroom gebruik in het algemeen, kies ik voor biologische maar laat deze niet verzuren. Voor mijzelf kies ik voor kokosroom.
Anonymous zegt
Vraagje over de room,waar haal jij gezonde room vandaan behalve van de kokos? gr. adrielle
Heleen Quantrill zegt
Biologische slagroom is prima als je lactose kan verdragen.
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
fijn hoor om weer even alles op een rijtje te hebben;) Waar haal jij gedroogde worst zonder suiker?
Groetjes! Mirjam
Heleen Quantrill zegt
Ik heb letterlijk een mannetje op de markt die worst zonder toevoegingen verkoopt (MSG, suiker, conserveringsmiddel). Maar ook bij natuurvoedingswinkels heb ik gedroogde worst gevonden zonder onnodige toevoegingen.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Bij wie is dat op de markt in Emmeloord? En weet hij ook de preciese ingrediëntenlijst?
VeggieMo
Anonymous zegt
Voor mij moet het ook 100% glutenvrij, sojavrij, lactose, melkeiwitvrij zijn.
VeggieMo
Anonymous zegt
Leuk stukje met handige tips!
Vraagje; doe jij nog iets van zoet door de slagroom?
Groetjes,
Melanie
Heleen Quantrill zegt
Hoi Melanie,
Ik doe zelf geen zoet in de slagroom. Ik ben gek op geslagen, ongezoette room. Iets dat ben gaan waarderen sinds mijn ouders mij naar Duitsland op vakantie namen! 😉 Als je de slagroom toch wil zoeten, kun je een theelepel honing of ahorn toevoegen. Ervaring met stevia heb ik helaas niet.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Een klein beetje kaneel door de slagroom ipv een suikersoort is ook heel lekker en maakt het voor het gevoel zoeter.
Groetjes, VeggieMo
Jeannet zegt
Waar ik weleens tegenaan loop: Ik eet vrij vaak noten met bijv. rozijnen of (gedroogd) fruit. De kinderen vinden dat ook erg lekker, maar ik ben bang dat ze zich erin verslikken. Ik weet van kinderen die in noten zijn gestikt. Gisteren heb ik noten fijngemalen gegeven met aardbeien en room uit de oven. Maar ik vind het een beetje eng om ze een handje hele walnoten, amandelen, pecannoten oid te geven. Hoe ga jij daarmee om? Vanaf welke leeftijd gaf jij je kinderen noten?
Heleen Quantrill zegt
Toen mijn kinderen naar de peuterspeelzaal gingen kregen ze noten mee, dus vanaf twee en een half, drie jaar. Dan hebben ze al kiezen en ze kregen al vaker hardere dingen te eten. Ik heb me nooit zorgen gemaakt om verstikkingsgevaar daarom. Als kinderen jonger zijn dan dat, dan zou ik het ook griezelig vinden. Je moet noten uiteraard wel goed kunnen vermalen. Dingen als rozijntjes en appelringen kregen ze al veel eerder en dat ging altijd goed.
Anonymous zegt
Bij de EHBO heb ik geleerd: Als een kind zijn arm recht omhoog kan steken en dan over zijn hoofd heen aan de andere kant zijn oor kan pakken, dan mag hij noten eten. Dat heeft niets met die vaardigheid zelf te maken maar met het groeimoment dat de slokdarm recht is en niet meer, als bij een baby of peuter trechtervormig. De kans op verslikken is daarmee kleiner geworden.
Nelleke
Heleen Quantrill zegt
Dankjewel Nelleke, voor het delen. Ik vind dit echt een supertip! Ik wil hem graag delen op mijn FB pagina, mag dat?
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
ik lees met veel plezier en belangstelling je blogs, maar kan de tekst zo slecht lezen door de combinatie van achtergrond en tekstkleur. Zou je daar iets aan kunnen doen?
Hartelijk groet,
Rozemarijn Dieleman, Tilburg
Heleen Quantrill zegt
Hoi Rozemarijn,
Bedankt voor je feedback. Ik zal zien wat ik kan doen, maar kan niks beloven aangezien dit Blogger software is en dus niet door mijzelf beheerd….
Maar je bent niet de eerste met dit probleem, dus ik zal het vandaag proberen op te lossen!
Nogmaals bedankt en fijne dag!
Heleen