Vandaag is de 15e dag van de Suiker-Pauze. Ik ga zelf door tot 1 februari. Ik hou dan mijn verjaardag en als ik dan een taartje wil, mag dat van mezelf. Een mooi streven lijkt me zo! Dus vertel eens, tot hoe lang gaan jullie door met deze Suiker-Pauze? Hebben jullie een soort omslagpunt of introduceren jullie langzaamaan weer wat meer natuurlijke suikers om te zien hoe je daar op reageert? Ik ben heel nieuwsgierig!
Vandaag wilde ik het met jullie hebben over 7 manieren om minder suiker te eten. Sommige manieren lijken misschien heel voor de hand liggend, maar ik wil ze ook noemen als geheugensteuntje en ter opfrissing. Misschien helpt het je om nu toch te besluiten om een Suiker-Pauze te nemen of geeft het je net het zetje dat je nodig hebt om nog een paar weken door te gaan.
Dit zijn in ieder geval mijn tips waar ik het meest aan gehad heb en die ik ook redelijk makkelijk kan toepassen in mijn gezin.
1. Kies voor Hartig
Met twee opgroeiende kinderen in huis, is mijn huishouden in blinde paniek als er geen snacks in huis zijn. Los van de zeurende kinderen, is het risico ook groot dat ze dan toch naar de snoeptrommel gaan als ik ze geen fatsoenlijk alternatief aan kan bieden. Maar dit geldt ook voor mijzelf. Als ik eerst kies voor een gezonde, hartige snack kan ik er weer even tegenaan zonder dat direct het suikermonster de kop weer op steekt.
Mijn favoriete snacks zijn:
- Hummus met komkommer en paprika
- Blokjes of plakjes kaas met sla
- Worteltjes met notenpasta (ook lekker met bleekselderij trouwens)
- Gekookte eitjes met wat zout
Soms is het ook net voldoende om een glas water met wat zeezout of sole te drinken. Dat is voor mij ook een teken dat ik aan mijn mineralen moet denken!
2. Kies voor natuurlijk Zoet
Feit is gewoon dat wij veel minder snoepen als er een ruime keuze aan fruit in huis is. Momenteel zijn appels, peren en mandarijnen erg populair en zelf ben ik ontzettend gek op grapefruit. Zodra de bodem van de fruitschaal in zich komt, lijkt de aantrekkingskracht ervan ook te tanen. Bijvullen dus! Oud fruit naar boven, verse appels, bananen, wat aparte dingen als passievruchten ertussen en we kunnen er weer even tegenaan.
3. Drink ongezoet
Soms kun je ineens een halve liter water met diksap wegdrinken. Dit is vaak een teken dat je eigenlijk toegeeft aan het suikermonster, in plaats dat je echt je dorst aan het lessen bent. Probeer diksap eens te vervangen door citroensap, sinaasappelsap, rood fruit dat je even kapot knijpt of mintblaadjes.
Kruidenthee is ook een goeie. En dit kun je ook afgekoeld heel goed drinken. Kies voor kruidencombinaties die je echt lekker vindt en drink daar gedurende de dag van.
Opmerking: Ik heb totaal geen probleem met diksap! Wat ik probeer te zeggen is dat diksap evengoed lekker zoet smaakt en dat dit wellicht net iets te zoet kan zijn en je dit ongemerkt inzet om aan je zoet behoefte te voldoen. Als je dit bij jezelf vermoedt, is het beter om diksap een paar dagen te laten staan.
4. Vervangende Smaken
Sommige specerijen en smaken geven een gerecht of drankje een licht zoete smaak zonder dat er extra zoet aan toegevoegd hoeft te worden. Dit is perfect dus als je jezelf aan een veel minder, maar meer natuurlijke, zoete smaak wil laten wennen. Experimenteer eens met de volgende smaken, je zou nog wel eens verrast kunnen worden!
- Kaneel – Erg lekker in koffie en in smoothies
- Vanille – Ik heb vanillepoeder ontdekt bij Gekruid. Ik voeg mespuntjes poeder toe aan de pap van mijn kinderen en kan met duidelijk minder zoet toe.
- Sinaasappel – Zowel de rasp als het sap zijn zoetig van smaak. Zeker in een cake is dit erg lekker!
- Kokos – Je moet van de kokossmaak houden, maar ik merk dat smoothies en ijsjes met kokos er in, minder zoet nodig hebben.
Smaken die juist sterk zuur zijn zoals citroen en zelfs cacao, zullen een gerecht niet zoeter maken, maar juist om meer zoet vragen is mijn ervaring. Lekker op zich, maar niet echt geschikt om in te zetten als vervangende smaak naar mijn mening.
5. Traktaties
Soms is het ook goed om je bewust te worden van hoe vaak je ‘snoept’. Misschien is het meer gewoonte dan je denkt. Stel het snoepmoment dus steeds verder uit, maak er een daadwerkelijke traktatie van en geniet er des te meer van als het moment daar is (of stel het nog iets langer uit!). Dit is een erg goeie oefening en versterkt het gevoel van beloning op het moment dat je het jezelf wel toestaat.
6. Vermijd Pinterest
Nee, niet altijd natuurlijk, ik vind het veel te leuk! Maar wel net nadat je gegeten hebt, op je bekende zwakke moment (drie uur ’s middags??) en als weet dat je eigenlijk op zoek bent naar een excuus om ontzettend lekkere, maar ook ontzettende zoete koekjes te bakken. De foto’s zijn te verleidelijk soms, en als je dat van jezelf weet, is het misschien veiliger om een aflevering van Rail Away te kijken 😉
7. 15 minuten
Vaak duurt een suiker-aanval maar 15 minuten. Een kwartiertje dus. Dit lijkt misschien erg lang als je NU zin hebt aan iets zoets, maar soms kan het helpen om dingen in een juist perspectief te zien. Zo hou ik mezelf altijd voor dat het opvouwen van één was, hoe str*nd vervelend ik het ook vind, toch echt maar 10 minuten duurt. En de afwasser leeghalen duurt vaak nog geen drie minuten. Als ik een klus in minuten omzet, wordt het al veel overzichtelijker en eigenlijk prima te doen.
Dus de volgende keer dat je erge trek aan iets zoets hebt, kijk je op de klok om te zien hoe laat het is en spreek je met jezelf af dat je over 15 minuten weer gaat kijken of de trek zo erg is. Misschien dat je dan inderdaad honger hebt, maar dan kun je altijd nog een cracker met kaas nemen of gewoon met de kost beginnen 😉
Welke tips heb jij om van de suiker af te blijven? Wat werkte heel erg goed of juist heel erg slecht bij jou? Deel het hieronder!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
19 reacties
Als ik zin heb in iets zoets kijk ik juist wél naar recepten en foto’s van lekkere baksels, maar probeer daar m’n eigen, suikervrije en zo koolhydraatarm- mogelijke draai aan te geven.
Muffins bijvoorbeeld, zijn prima te bakken met amandelmeel, ik vind zelf de nootachtige smaak juist erg lekker. Verder lekker vullen met bijvoorbeeld grof gehakte noten, vanillemerg, kaneel etc. Alleen nog even geduld hebben tot ze gebakken zijn en daarna lekker genieten van je eigen gezonde, suikervrije, maar zeker niet minder lekkere traktatie! 🙂
Verder inderdaad ook lekker genieten van hartige dingen. Ben zelf gek op cottage cheese. Lekker ‘aankleden’ met tomaatjes, olijven, paprika, plakje rosbief etc. en een zeer goed vullend, gezond en heerlijk tussendoortje staat klaar! 🙂
Ben sinds een week of 3 bezig met suikervrij en koolhydraatarm eten en het bevalt me steeds beter! Waar ik in de eerste week vaak frustratie-momenten had bij het zien van gebakjes en koeken in de vitrine van de bakker, geniet ik nu veel meer van écht voedzame, hartige dingen en home-made suikervrije, maar overheerlijke ‘zoete’ tussendoortjes 🙂 Voel me veel fitter en beter, ik zou niet meer terug willen!
Groetjes, Linde
Ik neem een glas rauwe melk met een rauwe eidooier. De eidooier proef je nauwelijks en t geeft een heerlijk verzadigd gevoel!
Deze blog had ik net even nodig, bedank! 😉 Afgelopen maandag ben ik begonnen met suikervrij (wetenschappelijk onderzoek i.s.m. Carola van Bemmelen) en het valt me best nog zwaar. In september heb ik het ook gedaan en toen ging het me veel makkeijker af. Misschien de tijd van het jaar maar de schuld geven? Door blogs als deze te lezen krijg ik weer inspiratie en werkt gelijk als een ‘schop onder je kont’ 😉
Jolanda L.
mijn vraag is waarom toch een dag wel suiker tussen door eten val je dan weer niet terug in het oude en vraagt je lichaam dan weer niet naar de suiker
Super hoor, je bent al een heel eind op weg! Je zit al over de helft! Ik ben toch niet met je gaan doen, maar hebben besloten een detoxmaand in te stellen. Het komt grofweg wel een beetje op hetzelfde neer. In ieder geval geen suikers! Daarnaast ook geen koezuivel en vlees en ik moet zeggen de dipjes zijn te overzien. We zitten nu op de 9e dag en wat mij elke x toch weer verbaasd hoe lekker je toch kan eten zonder suiker! Ik merk wel na veel maaltijden dat snel een “leeg” gevoel krijg in mijn buik. Alsof ik nog meer moet eten… hoop daar nog eens vanaf te komen. Het maakt niet zo heel erg veel uit wat ik dan eet. Succes nog en bedankt voor je blogs en delen van je info!!! Super blij mee!
Ik ben wel iets meer zoet gaan eten dan een week geleden. Ik heb een paar dadels gebruikt in een brownie en kokosmeel pannenkoekjes ging wat honing en in de speculaas wat oerzoet. Allemaal minder dan voorheen, dus in verhouding heel weinig. We kunnen niet zonder iets van koek/cake als ontbijt. Ik ga proberen over te schakelen op havermout. Mijn grotere probleem is echter de zuivel, koemelk geeft direct een reactie op mijn holten maar tot mijn verbazing was dit ook bij Rice dream. Wat is dat een ellende, het is echt het gevoel van holteontsteking en het duurt een dag. Terug naar de amandel- en kokosmelk of zijn er tips voor een alternatief met een neutralere smaak? ik hoor het graag! gr. Adrielle
Maak je de notenmelk zelf? Dat is zuiverder dan uit de pakken. En je kunt heel veel variatie doen met allerlei noten en zaden. En evt van graan maken zoals van haver en rijst.
Ik maak geen vervangingen zoals repen of cakes, nagerechten met andere zoetmiddelen. Misschien is dat hier makkelijker met geen kinderen in huis. Eet ook zelden tussendoortjes en ook in de loop van de avond neem ik niets, heb er ook geen behoefte aan dat si wel prettig natuurlijk. Alleen stukje donkere chocolade bij de middagkoffie.
Ik ben de afgelopen weken al veel op het gebruik van suiker gaan letten. Ik moet zeggen dat ik het in het begin behoorlijk moeilijk vond. Ik ben een echte zoetekauw!
Onlangs ben ik bij een vriendin geweest, zij is orthomoleculair therapeut en werkt met elektro acupunctuur. Daar is gebleken, dat ik naast intolerant voor gluten, ook intolerant voor suiker ben.
Toevallig kwam er gisteren een vriendin op de thee. Ik had (glutenvrije) bitterkoekjes in huis gehaald en heb hier 2 van gegeten bij mijn kopje thee.
Een uur later werd ik daarvoor “gestraft”! Wat een buikpijn!! Mijn hele buik was opgezet en ik voelde me akelig!! Ik kijk dus voortaan wel uit het deze koekjes!! Ook probeer ik erop te letten wat mijn kinderen “snoepen”. Onlangs was onze oudste zoon bij een vriendinnetje wezen spelen. Een lolly, een eierkoek en 2 glazen ijsthee later, haalde ik mijn “stuiterbal” weer op. Ik weet niet of het nu echt door de suikers kwam, maar ik had mijn zoon al in tijden niet meer zo druk meegemaakt!!
Voor mij dus zo weinig mogelijk suiker!!
groetjes Tea
Hallo Heleen, in ons gezin zijn we niet geheel suikervrij maar wel suiker bewust bezig. Fruit hartige snacks en als het dan toch zoet moet zijn dan iets “zelf-gebakkens” met oerzoet of honing. Het aantal snack-momenten probeer ik onder controle te houden door met mijn handen bezig te zijn. En dat werkt goed; ik heb mijn haak-hobby weer opgepakt en ben bezig met het maken van een deken van granny squares. Als ik het moeilijk krijg dan ga ik zo’n vierkantje haken en als dat af is, is mijn suiker aanval 9 van de 10 keer voorbij!
Ik ben ook hard bezig om zoveel mogelijk suiker te schrappen en als het voor mijn gevoel echt niet anders kan dan vervang ik dit voor ´gezonde´ suikers… Ik merk zelf wel dat ik qua gezondheid me steeds beterder voel. En daar ga ik voor!! Ik tob al jaren )zette ik op facebook gisteren 🙂 maar ben er echt superblij. Mij helpt het vooral om noten te pakken of fruit. Mijn fruitschaal vul ik nu standaard met druiven (zijn nu mijn mentos geworden- als ik een dip had- pakte ik daar altijd naar… Ook maak ik nu zelf chocola (supersimpel van julia kang) en ook nog eens gezond 50 gram kokosboter 50 gram noten/dadels/rozijnen (vaak doe ik zelf wat meer) 25 gram cacao, boter smelten en dan door elkaar doen in een ijsbakje, in de diepvries zetten en als het bevroren is/opgestijft is in brokken doen en daarna in een klein bakje in de diepvries doen. Je moet deze chocolade wel uit de diepvries eten dan is hij het lekkerst! Ook heb ik de chia repen van jou gemaakt en in brokjes in de koelkast gelegd, ook heerlijke snoepjes en vullen goed! Al met al op deze site genoeg gezonds te vinden als je wilt snoepen, dat was een hele openbaring voor mij! Echt geweldig!
groetjes judith
(Vervolg), suikervrije jam, kant-en klare producten (zoals broodbeleg) zonder suiker, voor cakes en koekjes gebruik ik oerzoet of palmsuiker, brood bak ik sinds kort zelf en als we trek hebben in zoet dan grijpen we vooral naar gedroogd fruit!
Ook ik ben een enorme zoetekauw, geheel suikervrij lukt nog niet maar we proberen thuis al wel gezonder te eten. We kopen bijv geen junkfood meer, eten meer fruit en rauwkost, geen suiker meer door de thee
Ik ben sinds 4 januari suikervrij en ga in ieder geval door tot de verjaardag van mijn dochter op 14 februari. Ik denk dat ik daarna gewoon verder ga; ik merk zoveel goede dingen. Ik heb dus al 9 dagen geen hoofdpijn meer. De toiletbezoeken gaat nog niet helemaal naar wens, al is het al wel wat frequenter geworden. Ik let heel erg op de toegevoegde suikers.
Ik ben druk in de weer met kokos….heerlijk!! En evt. agavesiroop. Maar ook veel gewoon zonder. En dan ben ik begin januari gewoon ‘cold-turkey’ begonnen. Dat gaf in de eerste juist een verdubbeling van mijn hoofdpijnen maar ik heb wel doorgezet.
De weegschaal doet ook leuk mee; 2,5 kg eraf. Mijn huid voelt gladder en de energie is wat meer aanwezig. Neemt niet weg dat regelmaat wel belangrijk blijft bij mij….
Ik heb zelf een fruit/noten/chocolade – allergie dus het is wel passen en meten voor mij. En ik kan sommige fruiten wel weer goed verdragen. Appels niet maar als ik ze even kook dan kan ik ze wel weer gebruiken. En dat is lekker hoor; appel met een beetje kaneel op de middag !!!
Een echte dip heb ik niet gehad, eigenlijk heb ik geen behoefte aan zoet. Maar wat hartigs is wel lekker op bepaalde momenten. Vooral s’avonds als ik alleen thuis ben en voor de tv zit….dan is het net of de zak chips mij roept vanuit de kast….
Een andere verslaving van mij is koffie; ik drink nu nog 2 kopjes per dag en de rest van de dag drink ik water en groene thee…
Ik ben super-enthousiast!!!
Al lezend besloot ik ineens ook een beetje mee te doen. Ik merk de suikerverslaving bij mezelf ook. En het hoeft van mij er niet helemaal af, maar ietsie minder mag wél! Mijn dochter heeft verschillende voedselallergieeen en moet een suikervrij dieet volgen. Om haar eiwitten op peil te houden, krijgt ze wat meer vleeswaren. Vroeger aten we die niet of nauwelijks, maar nu heb ik standaard 3-4 soorten in huis (melk, suiker en tarwevrije varianten, en dus vaak vrij mager). Ik heb nu met mezelf afgesproken om alleen ’s morgens ‘zoet’ op brood te doen, en ’s middags hartig beleg te kiezen. En vanaf het begin heb ik daar nog niets aan gemist – ik zie nu uit naar het hartige luch-momentje omdat het zo lekker is. Broodje mager rookvlees met plakjes komkommer, broodje palingworst, kaas & mosterd.. heerlijk!
Ik heb dip-momenten gehad. Mijn suikerpauze is dus niet vlekkeloos tot nu toe, maar ik leer er al veel van.
Ik ga voorlopig door, vanaf n u tot 1 febr. is een goede, maar ook daarna wil ik doorgaan.
Wellicht dat ik dan wel eens weer wat bak (met honing enzo), maar dan blijf ik het bewust doen.
Het is veel te goed voor me om er ook een lange tijd voor te gaan.
De ‘hartige tip’ is een goede en werkt bij mij heel goed. Ik kook nu standaard een x-aantal eieren en bewaar deze in de koelkast. Ik heb er ook standaard gerookte zalm en rosbief in liggen en in de kast lekkere boerenkaas.
Je hebt het trouwens over een cracker met kaas, welke crackers eet je nu nog wel? Wat voor soort?
Enne… of het handig is weet ik niet, maar zou je ons eens een paar ‘dagmenu’s’ (van jezelf of gewoon verzonnen) kunnen posten, als enige richtlijn van hoe het zou kunnen. Ik weet wel… het is voor iedereen weer anders, maar soms kan dat een goede kapstok zijn. Ook wat betreft het aantal vetten, eiwitten en vitaminen/mineralen daarin. En dan dus incl. alle tussendoortjes en ook het genuttigde vocht. Zou dat kunnen?
En leuk dat je die Solé noemt! Ik wilde het je al eens vragen, maar je hád er dus al eens over gepost! Wist ik niet. Ik ga er ook mee starten, maar eerst even een nieuwe zak Keltisch Zeezout kopen, hij is bijna weer leeg!
Fijne dag! Ik ben deze dag weer buitenshuis bezig, op kantoor. Naast me een zakje met theezakjes kruidenthee, snackkomkommers en snackpaprika’s, inmiddels al een eitje met Keltisch Zeezout op en in de tas zit nog een thermosfles zelfgemaakt pompoensoep en een aantal mandarijnen. Ik kan er hier wel weer even tegenaan!
Grtjs!!
Hey Annemieke,
Ik heb al een aantal menuplannen op de blog staan. Als je kijkt bij de Labels hier links, zie je die er tussen staan. Ik geef geen voedingswaardes van een recept of een menu omdat er teveel variabelen zijn die hier invloed op hebben. Als je benieuwd bent naar de voedingswaarde van een bepaald recept, raad ik je http://www.paleotrack.com aan. Deze tool is erg handig in gebruik en geeft je een overzicht van vetten, eiwitten en koolhydraten, maar ook soorten vetzuren, vitaminen en mineralen. Ik gebruik dit zelf heel veel om bij te houden hoeveel eiwitten en vetzuren ik binnen krijg. Met name de Omega-3 wil ik graag goed hebben. En dit werkt echt super. Maar bedenk wel dat ook dit programma alleen maar een richtlijn is. Ik denk niet dat je altijd heel precies kan berekenen omdat er gewoon teveel variabelen als merk product, hoeveelheid en vervangers meespelen.
Maar hopelijk kun je er wel even leuk mee spelen! 😉
Groetjes!
Heleen