8 Redenen waarom Koolhydraatarme diëten werken.

koolhydraatarm dieet

Wanneer je iemand uit moet leggen hoe een koolhydraatarm dieet werkt, is dit meestal de ‘elevator pitch’:

Door koolhydraten te beperken, verlaag je je insuline niveau. Omdat insuline er voor zorgt dat vet opgeslagen blijft, kan het verlagen van je insuline er voor zorgen dat dat vet vrijkomt en als energie gebruikt kan worden.

En wanneer je insuline-resistent bent of kampt met metabool syndroom, is dit inderdaad een prima beschrijving van waarom een koolhydraatarm dieet werkt. Maar waarom is het dat ook mensen die niet prediabetes zijn, ook profiteren van een koolhydraatarm dieet. Daarom vandaag 8 redenen waarom dit dieet voor veel mensen zo effectief blijkt te zijn.

1. Je eet meer eiwitten

Van alle macronutriënten vult eiwit het meest. Je blijft er langer vol van zodat je minder behoefte hebt om te eten. Meer eiwit in je dieet betekent ook dat wanneer je gewicht wilt verliezen, dit niet ten koste gaat van spieren en botten.

2. Je eet meer vet

Mijn stokpaardje: eet meer vet! Gezonde vetten als olijfolie, roomboter, vette vis en noten zijn superbronnen voor vetoplosbare vitamines A, D, E, K en de omega-vetzuren. Vet in de maaltijd zorgt er ook voor dat het langer duurt voordat de maag zich leegt. Gevolg: een lekker verzadigd gevoel dat lang(er) aanhoud.

3. Je eet minder suiker

Koolhydraten zijn over het algemeen makkelijk te herkennen: ze zijn óf zetmeelrijk óf smaken zoet (even een grove armslag). Aardappels, rijst, pasta en alles wat zoet smaakt zijn suikers. En wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, elimineer je die suikers nagenoeg volledig. Om van die witte-suikerverslaving af te komen, is dit dieet dus erg geschikt.

4. Je verbruikt glycogeen

Glycogeen is wat er voor zorgt dat suiker opgeslagen wordt in de lever als energiereserve. In de afwezigheid van suiker, wordt die voorraad aangesproken en dit geeft het signaal om over te gaan op verbranden van vet in plaats van suiker voor energie.

5. Het is niet moeilijk

Je hoeft geen calorieën te tellen of dingen af te wegen. Vermijd koolhydraten als pasta en rijst, eet geen brood of gebak en drink geen suikerrijke drankjes meer en je bent al een heel eind op weg. Uiteraard kun je je op een bepaald moment verliezen in details van het hoe en waarom, maar om domweg te beginnen – en vol te houden – is een koolhydraatarm dieet verrassend eenvoudig.

6. Het werkt snel

Keer op keer blijkt dat een koolhydraatarm dieet erg snel gewichtsverlies teweegbrengt. En inmiddels is bekend dat dit helemaal niet zo slecht is als altijd werd aangenomen. Zeker bij mensen die flink wat gewicht kwijt moeten raken om zo hun diabetes weer onder controle te krijgen, is dat juist erg gunstig. Deze resultaten zijn bemoedigend en geven mensen de motivatie om er mee door te gaan – met alle voordelen van dien.

7. Voedingswaarde

Door eerst voor groenten te kiezen in plaats van koolhydraten, stijgt de voedingswaarde van je maaltijd aanzienlijk. Groenten zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en salvestrolen en daarom superieur aan bijvoorbeeld rijst of granen. Combineer dit met goeie kwaliteit vetten en gezonde eiwitten en je doet je lichaam echt een plezier.

8. Je elimineert ‘beige kost’

‘Beige’ kost is mijn term die ik gebruik als een soort paraplu voor alles wat eigenlijk ongezond en sterk bewerkt is. Patat, pasta, pannenkoeken, koekjes, chips… Ja, her en der zit er wel wat kleur aan, maar die kleur komt vaak niet van moeder natuur! Wanneer je koolhydraten drastisch beperkt, is dit het eerste dat er uit gaat. En daarmee pak je ook direct de grootste winst op je gezondheid: je verwijderd sterk bewerkte etenswaar. Nooit een verkeerde keuze!

Wil je meer lezen over het koolhydraatarme dieet? Klik dan op de link!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »