Salvestrolen – Wat zijn dat en waarom zijn ze Belangrijk?

Al eens van salvestrolen gehoord? Dit zijn bijzonder krachtige antioxidanten en vandaag vertel ik je graag meer over het hoe en waarom rondom dit bijzondere stofje dat je voornamelijk in biologische groenten en fruit vindt. 

Wat zijn Salvestrolen?

Salvestrolen zijn natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die de planten zelf aanmaken. Een plant beschermt zich op die manier tegen ziektes, schimmels en insecten. Biologische groenten, fruit en kruiden maken dit meer aan dan reguliere groenten en fruit omdat de laatste groep als het ware een ‘bescherming’ van buitenaf krijgt in de vorm van bestrijdingsmiddelen. Salvestrolen aanmaken is dan domweg minder noodzakelijk. In de biologische land- en tuinbouw wordt niet of terughoudend gespoten en dit resulteert er in dat die gewassen dus uit zichzelf salvestrolen produceren.

En om maar even meteen met de deur in huis te vallen: deze stofjes kunnen helpen in onze strijd tegen kanker. 

Lees vooral verder voor het genuanceerde verhaal 🙂 

Het begint met de ontdekking van een enzym…

Om te begrijpen wat de invalshoek van salvestrolen en kanker is, moet je eerst begrijpen hoe die link gelegd is. Dit gebeurde in de jaren ’90 toen professor Dan Burke, samen met zijn onderzoeksgroep van de Universiteit van Aberdeen, in tumorcellen een nieuw type cytochroom P450-enzym, het CYP1B1 ontdekte. (Bron

Cytochroom P450-enzym types CYP1, CYP2 en CYP3 zorgen in het lichaam voor detoxificatie van lichaamseigen en lichaamsvreemde gifstoffen. Denk hierbij aan carcinogenen, plantaardige toxines en kankermedicatie. Ze zijn voornamelijk te vinden in de lever ten behoeve van de fase-1 ontgifting en zijn ook te vinden in de dunne darm en nieren o.a..  En zo zijn er nog meer CYP-enzymen die dus goed werk verrichten. (Bron)

Het frappante is alleen dat het enzym CYP1B1 alleen gevonden werd in (humane) kankercellen, maar niet in gezond weefsel. Gezonde cellen bevatten kennelijk wel het gen voor CYP1B1 maar dit komt onder normale omstandigheden dus niet tot uiting. Let wel: dit is dus niet een aanjager van kanker, maar een bepaald enzym dat alleen in kankercellen gevonden wordt. (Bron)

Krakende Hersencellen?

Mja, het wordt zo wel een heel technisch verhaal, maar wat men ontdekte is dat je met bepaalde stoffen die men salvestrolen heeft genoemd, dat enzym dus kunt activeren wat celdood van kankercellen tot gevolg heeft.

Salvestrol is dus een product. Zelf doet het stofje niets, maar als het het enzym CYP1B1 tegenkomt, volgt er een reactie met dat enzym waardoor er een giftige stof ontstaat, die de cel dwingt om dood te gaan. (Bron)

Heb je ‘m? Interessante materie, nietwaar? Ik vind het zo wonderlijk en machtig interessant dat op zo’n klein niveau als het ware hele oorlogen gevoerd worden (of kunnen worden in dit geval) en dat het ‘enige’ dat we hoeven te doen, is te zorgen voor de juiste omstandigheden. 

Salvestrolen

En dat is waar salvestrolen dus om de hoek komen kijken. In de beginfase van deze ontdekking waren het vooral de resveratrolen die veel aandacht kregen. Deze salvestrol zit voornamelijk in druiven en rode wijn, maar ook in bessen, de schil van tomaten en pinda’s. 

Resveratrol heeft antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, neuroprotectieve en chemopreventieve eigenschappen. Van resveratrol was al bekend dat het tumorcelvorming helpt voorkomen. (Bron

Maar inmiddels hebben onderzoekers meer dan 20 verschillende soorten salvestrolen uit een keur aan groenten, kruiden en vruchten weten vast te leggen. Deze hebben allemaal gemeen dat ze dat enzym CYP1B1 activeren. (Bron)

Waar vind je Salvestrolen?

Druiven en (biologische) rode wijn zijn dus de eerste voedingsmiddelen waar deze stof in gevonden is. Inmiddels is bekend dat vooral groenten, fruit en kruiden met een bittere of zure smaak meer salvestrolen bevatten. 

En biologische groenten en fruit dus, vanwege het feit dat ze meer salvestrolen aan moeten maken om zich te kunnen verweren. Probleem is alleen dat men liever geen bittere of heel zure dingen meer eet. Dingen die ‘vroegah’ heel bitter waren als spruiten, witlof of andijvie, smaken nu zoet en sla-achtig. Net als appels en citrusvruchten. Ze worden gekweekt voor de voorkeur naar een zoete smaak. En daarmee raak je dus die salvestrolen kwijt. 

Biologisch = Best

Zie hier dus wederom mijn pleidooi voor het eten van biologische groenten en fruit. Er was een poos terug nogal wat te doen hierom met de vraag of biologische groenten en fruit nou wel zoveel meer voedingswaarde bevatten. Dat bleek tegen te vallen, maar het gaat dus niet alleen om voedingswaardes (vitaminen en mineralen) maar ook om andere stoffen die aangemaakt worden bij afwezigheid van bestrijdingsmiddelen. En dan is biologisch wederom best!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »