8 Redenen waarom Koolhydraatarme diëten werken.

koolhydraatarm dieet

Wanneer je iemand uit moet leggen hoe een koolhydraatarm dieet werkt, is dit meestal de ‘elevator pitch’:

Door koolhydraten te beperken, verlaag je je insuline niveau. Omdat insuline er voor zorgt dat vet opgeslagen blijft, kan het verlagen van je insuline er voor zorgen dat dat vet vrijkomt en als energie gebruikt kan worden.

En wanneer je insuline-resistent bent of kampt met metabool syndroom, is dit inderdaad een prima beschrijving van waarom een koolhydraatarm dieet werkt. Maar waarom is het dat ook mensen die niet prediabetes zijn, ook profiteren van een koolhydraatarm dieet. Daarom vandaag 8 redenen waarom dit dieet voor veel mensen zo effectief blijkt te zijn.

1. Je eet meer eiwitten

Van alle macronutriënten vult eiwit het meest. Je blijft er langer vol van zodat je minder behoefte hebt om te eten. Meer eiwit in je dieet betekent ook dat wanneer je gewicht wilt verliezen, dit niet ten koste gaat van spieren en botten.

2. Je eet meer vet

Mijn stokpaardje: eet meer vet! Gezonde vetten als olijfolie, roomboter, vette vis en noten zijn superbronnen voor vetoplosbare vitamines A, D, E, K en de omega-vetzuren. Vet in de maaltijd zorgt er ook voor dat het langer duurt voordat de maag zich leegt. Gevolg: een lekker verzadigd gevoel dat lang(er) aanhoud.

3. Je eet minder suiker

Koolhydraten zijn over het algemeen makkelijk te herkennen: ze zijn óf zetmeelrijk óf smaken zoet (even een grove armslag). Aardappels, rijst, pasta en alles wat zoet smaakt zijn suikers. En wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, elimineer je die suikers nagenoeg volledig. Om van die witte-suikerverslaving af te komen, is dit dieet dus erg geschikt.

4. Je verbruikt glycogeen

Glycogeen is wat er voor zorgt dat suiker opgeslagen wordt in de lever als energiereserve. In de afwezigheid van suiker, wordt die voorraad aangesproken en dit geeft het signaal om over te gaan op verbranden van vet in plaats van suiker voor energie.

5. Het is niet moeilijk

Je hoeft geen calorieën te tellen of dingen af te wegen. Vermijd koolhydraten als pasta en rijst, eet geen brood of gebak en drink geen suikerrijke drankjes meer en je bent al een heel eind op weg. Uiteraard kun je je op een bepaald moment verliezen in details van het hoe en waarom, maar om domweg te beginnen – en vol te houden – is een koolhydraatarm dieet verrassend eenvoudig.

6. Het werkt snel

Keer op keer blijkt dat een koolhydraatarm dieet erg snel gewichtsverlies teweegbrengt. En inmiddels is bekend dat dit helemaal niet zo slecht is als altijd werd aangenomen. Zeker bij mensen die flink wat gewicht kwijt moeten raken om zo hun diabetes weer onder controle te krijgen, is dat juist erg gunstig. Deze resultaten zijn bemoedigend en geven mensen de motivatie om er mee door te gaan – met alle voordelen van dien.

7. Voedingswaarde

Door eerst voor groenten te kiezen in plaats van koolhydraten, stijgt de voedingswaarde van je maaltijd aanzienlijk. Groenten zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en salvestrolen en daarom superieur aan bijvoorbeeld rijst of granen. Combineer dit met goeie kwaliteit vetten en gezonde eiwitten en je doet je lichaam echt een plezier.

8. Je elimineert ‘beige kost’

‘Beige’ kost is mijn term die ik gebruik als een soort paraplu voor alles wat eigenlijk ongezond en sterk bewerkt is. Patat, pasta, pannenkoeken, koekjes, chips… Ja, her en der zit er wel wat kleur aan, maar die kleur komt vaak niet van moeder natuur! Wanneer je koolhydraten drastisch beperkt, is dit het eerste dat er uit gaat. En daarmee pak je ook direct de grootste winst op je gezondheid: je verwijderd sterk bewerkte etenswaar. Nooit een verkeerde keuze!

Wil je meer lezen over het koolhydraatarme dieet? Klik dan op de link!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »