8 Soorten Voeding die de kans op Hart- en Vaatziekten doen afnemen

Dit is weer een gastartikel van Lynda van Leef Puur Natuur. Veel leesplezier!

Hartziektes komen vaak voor: ruim 1 miljoen Nederlanders zijn hart- of vaatpatiënt en dagelijks sterven er in Nederland meer dan 100 mensen aan een hart- of vaatziekte.[1] Hoe groot het risico is dat je te maken krijgt met een hartziekte, wordt sterk beïnvloed door je levensstijl en voedingspatroon.

Ons Westers eetpatroon draagt helaas niet bij aan een gezond hart. We eten te veel enkelvoudige koolhydraten, geraffineerde suikers en transvetten. Dit voldoet niet aan de volwaardige voeding met vitamines, mineralen en essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor het goed laten functioneren van alle processen.

Mijn advies is om bovenstaande voeding zoveel mogelijk te vermijden en te kiezen voor gezonde met zoveel mogelijk groente, eiwitten en gezonde vetten in de juiste verhouding.
In dit artikel heb ik 8 soorten voeding voor je op een rijtje gezet die een bijdrage leveren aan een goed functionerend hart.

1: Zalm

We worden vaak gewaarschuwd dat vet slecht is voor ons hart, maar dat geldt zeker niet voor alle vetten. Vette vis is bijvoorbeeld juist erg gezond. Zalm is hier een goed voorbeeld van.

Deze vis bevat veel omega 3-vetzuren die erom bekend staan gezond te zijn voor je hart en bloedvaten. Omega 3-vetzuren helpen bijvoorbeeld bij het voorkomen van bloedklontering, aldus Rachel Johnson die Professor of Nutrition is aan de University of Vermont. Daarnaast is het ook goed voor je hartspierfunctie en helpt het bij het voorkomen van hartritmestoornissen.

Ik raad je daarom aan om minimaal twee keer per week vette vis te eten. Naast zalm zijn ook makreel, forel en sardines goede opties.

2: Spinazie

Spinazie is zeer rijk aan nitraat, een voedingsstof waarvan aangetoond is dat het bijdraagt aan een gezonde bloeddruk en het verkleinen van de kans op hartziektes. Daarnaast is spinazie ook een goede plantaardige bron van omega 3-vetzuren.

3: Watermeloen

Watermeloen is een heerlijk fris tussendoortje dat weinig calorieën bevat, maar wel goed verzadigt door de vele vezels. Watermeloen komt de gezondheid van je hart ten goede dankzij de magnesium, kalium en lycopeen die erin zitten. De kalium en magnesium helpen bij het verlagen van je bloeddruk en de lycopeen verkleint de kans op hartziektes.

Daarnaast bevat watermeloen ook citrulline, wat goed is voor je bloedvaten.

4: Kikkererwten

Kikkererwten zijn een geweldige bron van oplosbare vezels, waardoor ze helpen bij het verlagen van je LDL cholesterol.[2] Dit is het type cholesterol dat slecht is voor je gezondheid. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat kikkererwten en andere peulvruchten bijdragen aan het verkleinen van de kans op hartziektes.[3]
Daarnaast zijn er ook onderzoeken die aantonen dat peulvruchten zoals kikkererwten kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk.

5: Avocado

Avocado’s zitten boordevol gezonde vetten en bevatten een grote dosis kalium, het mineraal dat erom bekend staat te helpen tegen een hoge bloeddruk. Daarnaast bevatten deze vette vruchten ook carotenoïden, die gelinkt worden aan een verminderd risico op overlijden aan een hart- of vaatziekte.

6: Havermout

Havermout is ontzettend voedzaam en draagt op verschillende manieren bij aan de gezondheid van je hart. Het helpt om je bloeddruk te verlagen door de magnesium, calcium en kalium die het bevat. Daarnaast helpt het om je cholesterolwaardes gezond te houden. De vezels, om precies te zijn de beta-glucanen, die erin zitten helpen namelijk bij het verlagen van je LDL cholesterol.
Deze twee gezondheidseffecten zorgen er samen voor dat havermout, net als andere volkoren granen, helpt bij het verkleinen van de kans op hartziektes.[4]

7: Tomaten

Ook tomaten zijn goed voor je hart, omdat ze net als watermeloen veel kalium en lycopeen bevatten. Daarnaast bevatten tomaten ook een flinke hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine werkt als een antioxidant en beschermt je lichaamscellen tegen schade.
Goed om te weten: de lycopeen uit tomaten wordt beter door je lichaam opgenomen als je de tomaten eerst verhit.

8: Walnoten

Walnoten bevatten, net als zalm en spinazie, omega 3-vetzuren. Walnoten helpen mede daardoor bij het verlagen van je LDL cholesterol, het voorkomen van plaque in je aderen en bij het reguleren van je bloeddruk.

Naast walnoten zijn er nog meer noten die goed zijn voor je hart. Bijvoorbeeld macadamianoten, pecannoten en amandelen.

Conclusie

Hartziektes zijn natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar je kan het risico wel beperken door gezond te eten. De soorten voeding uit dit artikel helpt je hierbij. Probeer daarom eens wat vaker vette vis, noten, groene bladgroentes, peulvruchten en havermout te eten en blijf variëren met gezonde voeding.

[1] https://www.hartstichting.nl/hart-vaten/cijfers
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19939654
[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898241
[4] http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/412.abstract

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »