Goede voornemens of zelfliefde in 2020?

Dit is alweer het laatste gast-blog van Mariette, freelance journalist en blogger bij HeartStorm. Ze heeft ons getrakteerd op mooie artikelen die vragen stelden over gezondheid – lichamelijk en emotioneel. Als afsluiter: Maken we goede voornemens, of kiezen we voor meer zelfliefde?

goede voornemens

Het is 27 december en in alle vroegte loop ik naar de sportschool bij mij in de buurt. Ik betaal elke maand automatisch een klein bedrag, maar ik ben al heel lang niet geweest. Sinds een aantal maanden doe ik vrijwel elke ochtend wat oefeningen thuis, maar dat voelt niet langer genoeg. Mijn lichaam vraagt om meer, zodat het krachtig en fit is voor dat wat ik al doe en nog ga doen. Genoeg reden om weer te gaan. 

Luisteren naar je lichaam

Dat vind ik het mooie aan mijn lichaam: het communiceert elke dag met me, ongeacht welke datum het is.  Het vertelt me wat het nodig heeft, waar ik een andere keuze mag maken of verdiepen, of dat het tijd is om iets los te laten of juist wel te doen. Het spreekt continu de waarheid, een zeldzaam iets in een wereld waarin vrijwel alles nep is.

Mijn lichaam heeft niets met data of feestdagen, zoals Kerst, Oud en Nieuw en 1 januari. Mijn lichaam leeft niet in tijd, want kent alleen dit moment. Elk moment is nieuw en kan als nieuwe start gezien worden. In elk moment kan ik kiezen voor liefde en hoef ik dus niet te wachten totdat het 1 januari is. Hierbij gaat het niet om goed of fout, want die dualiteit kent mijn lichaam niet. Het gaat alleen om wat waar en wat niet waar is. Heel simpel eigenlijk. 

Geen goede voornemens!

Daarom doe ik niet aan goede voornemens, want het gaat niet om ‘goed’. Het werkt niet, en dat zie ik ook elk jaar weer om mij heen. Een goede voornemen komt altijd vanuit het hoofd, waarbij het lichaam niets gevraagd wordt. Daarbij gaan goede voornemens altijd over iets niet meer mogen, minderen of moeten. Dit werkt niet, omdat het gaan basis heeft van waardering, acceptatie en waarheid. We neigen met goede voornemens streng te worden en kritisch naar onszelf.

Wat doen goede voornemens met je?

De meeste mensen hebben als goede voornemen minder eten of snoepen, meer sporten, stoppen met roken, minder drinken of afvallen. In principe geweldige voornemens, maar als je minder wilt eten, is het belangrijk om jezelf eerst de vraag te stellen waarom je te veel eet en waarom je tijdens de Kerst extra veel eet, omdat je straks toch op dieet gaat. Dit is totaal niet logisch en heeft voor mij niets met eigenliefde te maken. Als je meer wilt sporten, is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen waarom je vindt dat je meer moet sporten. Is dit omdat je jezelf te dik vindt en je lichaam niet mooi vindt als je in de spiegel kijkt? Dan heeft dit ook niets met eigenliefde te maken. 

Hetzelfde geldt voor minder of helemaal niet meer roken of drinken. Je kan wel willen stoppen, maar heb je jezelf de vraag gesteld waaróm je drinkt of rookt? Waarom heb je die sigaret of dat glas wijn nodig? Als je daar niet eerst naar kijkt, kan je op wilskracht stoppen, maar is de kans groot dat je na een paar weken weer begint. Als we iets niet mogen, willen we het juist. Of gaan we iets anders ervoor in de plaats doen.

Kies voor zelfliefde

Wil je jezelf iets liefdevols voornemen in het nieuwe jaar? Waarom kies je dan niet vandaag, nu in dit moment, voor meer eigenliefde, voor meer houden van jezelf en meer waardering? Waarom wachten op een datum die in de toekomst ligt, terwijl je lichaam naar alle waarschijnlijkheid nu al signalen afgeeft dat je andere keuzes mag maken. Bouw aan een fundament van zelfzorg, eigenliefde en waardering, geef dat fundament volop water, en begin met één simpele keuze. Zo ben ik ooit begonnen met elke dag mijn bed opmaken. Heel simpel, maar het had een grote impact. 

Je zal merken dat één liefdevolle keuze ervoor zorgt dat je nog meer liefdevolle keuzes wilt maken. Niet omdat het moet, of omdat het ‘goed’ is, maar omdat je voelt vanuit jezelf dat dit waar voelt. Zoals ik dat op 27 december voelde, toen ik opeens wist: ik mag vanmorgen naar de sportschool. Dit had niets te maken met overtollige kerstkilo’s, maar met mijn fundament van eigenliefde, zelfzorg en waardering. Een fundament dat van mij elke dag water krijgt.  

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »