Rauwe Chocolade Banaan Brownies met Caramel Topping

Allereerst: Paps en mam, gefeliciteerd met jullie 35 jarig huwelijk! Gods rijke zegen en nog veel meer jaren samen toegewenst!

Dit moet gevierd worden met taart!

Wie heeft er nog meer zin in iets lekkers dit weekend? En wie heeft er geen zin in toegevoegde suiker, e-nummers, tarwe, eieren of om zelfs maar de oven aan te moeten doen.

Mooi, dan zijn jullie in goed gezelschap. Want deze brownies voldoen aan al bovengenoemde eisen en zijn ontzettend gezond, hebben een volle cacaosmaak en zijn licht zoet van smaak. Het enige dat je hoeft te doen is je voorraadkast eens grondig te bekijken, om te zien welke noten, zaden en vruchten je hebt.

En mam, jij hoeft niet mee te doen, deze brownies komen straks jullie kant op 😉

Chocolade Banaan Brownies met Caramel Topping

6 porties

Voor de brownies:
120 gram walnoten
60 gram zonnebloempitten
50 gram rozijnen of moerbeibessen (ik gebruikte de laatste)
1 rijpe banaan
3 el cacaopoeder
2 el kokosolie
1/2 tl kaneel
Snufje zout
Beetje warm water

Voor de caramel topping:
6 medjoul dadels of 9 – 10 gedroogde dadels, ontpit (medjoul heeft de voorkeur vanwege smaak en textuur)
Beetje warm water
Mespunt vanillezaadjes of 1 tl vanille extract

Begin met de brownies:

  1. Neem een keukenmachine met messen en doe hier de walnoten, zonnebloempitten en rozijnen of moerbei bessen in.
  2. Maal kort, je wil wel stukjes blijven zien.
  3. Voeg nu de rest van de ingrediënten, minus het warme water, toe en maal nog even kort.
  4. Het ‘deeg’ moet iets kleverig zijn. Als het te droog oogt, voeg je een beetje warm water toe en maal je nog even kort.
  5. Neem een klein bakblik of een kleine, ronde springvorm (ongeveer 15 cm doorsnee) en bekleed deze met plastic folie.
  6. Stort het deeg hier in en strijk glad.
  7. Zet minstens 30 minuten, maar liever 1 – 2 uur in de koelkast om op te stijven. Als je haast hebt, zet het dan 15 minuten in de vriezer.

Maak nu de caramel topping:

  1. Maal de dadels met een klein beetje warm water en de vanille fijn in de keukenmachine.
  2. Er moet een stroopachtige saus ontstaan. Als het meer pasta is, dan stroop, voeg dan nog een beetje warm water toe en maal nog even kort.
  3. Herhaal zo vaak als nodig.
  4. Bewaar deze caramelsaus totdat de brownies opgesteven zijn.
  5. Verdeel de saus over de bovenkant en snijd de brownies in stukken.
  6. Zet weer even in de koelkast om verder op te stijven.
  7. Serveer met een kop lekkere thee of verse koffie.
Tip 1: Maak deze brownies de avond van te voren. Als je weet dat je de volgende dag een feestje hebt of visite krijgt of iets dergelijks, heb je deze klaar voor gebruik de volgende ochtend.
Tip 2: Omdat hier geen extra zoet aan toegevoegd is, is de smaak heel naturel. Je proeft de banaan en dadels en het licht-zoete van de moerbei. Als je weet dat dit niet zoet genoeg is voor je, voeg dan een 1/2 tl groene stevia of een beetje ander zoet naar keuze toe. Proef het even voordat je de brownies in de koelkast zet om in te schatten of het naar je smaak is.
Tip 3: Geen walnoten? Geen nood! Hazelnoten, amandelen en pecan noten smaken hier ook heerlijk in!
Dus vertel! Wat is jouw reden vandaag om een ‘feestje’ te bouwen? Zoonlief thuis dit weekend? Alle was weggewerkt? Opdracht af en weekend vrij? Verjaardag van een geliefde? Deel het hieronder!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »