Nu we goed op weg zijn om onze omgeving langzaamaan zoveel mogelijk vrij te maken van chemische toevoegingen, is het hoog tijd om naar de persoonlijke verzorging te kijken. Ik heb er al eerder over geschreven, maar meer in de zijlijn, omdat het hoofdonderwerp van deze blog gezond eten is. Maar op een bepaald moment is het belangrijk om verder te kijken dan voeding. Want wat we inademen en op onze huid smeren, is wel degelijk van invloed op onze gezondheid!
Twee weken terug hebben we het gehad over schoonmaakproducten in huis en de boventoon van dat onderwerp was dat je wel degelijk je huis en was schoon kunt maken en fris kan laten ruiken zonder chemische spullen te gebruiken. Dus laten we dat principe ook eens toepassen op onszelf!
Veel persoonlijke verzorgingsproducten als shampoo, crème en tandpasta bevatten chemische toevoegingen die bij langdurig gebruik schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ik zeg altijd tegen mensen als zij me vragen welke dingen ze moeten aanpassen, dat die dingen die je dagelijks of om de dag gebruikt hoog bovenaan je ’to do’ lijst moeten staan als het gaat om veranderingen doorvoeren ten gunste van je gezondheid. Dit geldt voor voeding, maar zeker ook voor verzorgingsproducten. Want die gebruiken we ook dagelijks!
Parfum is een goed voorbeeld van een chemische stof die al meer en meer vermeden wordt, omdat die irritaties kan veroorzaken. Mensen met gevoelige luchtwegen of een gevoelige huid merken het meteen als er ergens een synthetisch parfum in zit en zullen er ook alles aan doen om dit te vermijden. Zelf merk ik dat ik meer en meer ‘gevoelig’ raak voor parfums en liever de natuurlijke geuren prefereer!
En dit is maar één voorbeeld. En ik ben er onderhand achter gekomen dat er legio toevoegingen zijn die helemaal niet zo kosjer zijn als ons wordt doen laten geloven (jazeker, dat waren vier werkwoorden achter elkaar!). Nu wil ik jullie niet vervelen met een hele lange lijst met alle toevoegingen en waarom ze beter vermeden kunnen worden. Daar is al over geschreven en aan het eind van dit artikel verwijs ik jullie daar graag naar om op een rustig moment even goed te bekijken.
Maar vandaag wil ik wel vijf ingrediënten met jullie bespreken die veel voorkomen en die beter vermeden kunnen worden. Als je al bewust bezig bent met voeding, en ik weet dat jullie dat al doen, en je ook graag bewust met je omgeving om wilt gaan, kun je met dit lijstje alvast een begin maken in de badkamer.
En maak je geen zorgen, deze hele week wil ik mijn ervaringen met chemie-vrij wassen en poetsen met jullie delen, plus leuke ‘recepten’ om zelf te maken en mee te wassen. Verder loopt de Give-Away van Puur Mieke deze hele week en kun je in haar webshop ook prima terecht voor gifvrije verzorgingsproducten 😉
Mineral Oil/ Minerale Olie/ Paraffine
Deze stoffen worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Een bekend voorbeeld van zo’n product is vaseline. Deze vetten leggen zich als een gesloten vetlaag op de huid waardoor er geen zuurstof meer in de huid kan komen. Bij langdurig gebruik van producten met aardoliederivaten kan een zogenaamde paraffine-verslaving ontstaan: de huid maakt zelf geen olie meer aan waardoor hij strak en onaangenaam aanvoelt. Je blijft smeren om de huid toch zacht aan te laten voelen. Een ander bekend voorbeeld hiervan is het gebruik van handcrème en lippenbalsem waarin minerale olie/ paraffine is verwerkt.
Een ‘voordeel’ van minerale olie is dat het snel in de huid wordt opgenomen en daarmee ook de andere toevoegingen die in het product verwerkt zijn. Verder is het een afvalstof en daarom erg goedkoop. Fabrikanten kunnen je dus voor weinig geld een product aansmeren (sorry).
Sodium Lauryl Sulfate
SLS is een schuimmiddel en zit in ongeveer 90% van alle gangbare verzorgingsproducten waarbij schuim gewenst is. Denk aan badschuim, doucheschuim, vloeibare handzeep, shampoo, crèmespoeling en zelfs tandpasta. Het kan o.a. oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, roos en allergische reacties veroorzaken. Een andere afkorting die je ook veel ziet is SLES. SLES is slechts marginaal ‘beter’ dan SLS.
Een ‘voordeel’ van SLS is dat het water en olie kan binden en dat het vettigheid oplost zodat de huid en haren ‘schoon’ voelen. We zijn onderhand zo gewend aan dat gladde gevoel, dat we een licht vettige huid associëren met vies terwijl dat de natuurlijke staat van de huid is.
Parabenen
Parabenen zijn de conserveringsmiddelen in de cosmetica industrie. Ongeveer 85% van de reguliere verzorgings- en cosmeticaproducten bevat paraben. Paraben worden als sinds de jaren ’50 gebruikt en zijn altijd als veilig beschouwd. Vandaar hun wijd verbreide gebruik. Maar in de jaren ’90 deden steeds meer geruchten de ronde dat paraben het hormoon oestrogeen nabootsen, iets dat nadelig kan zijn voor zowel mannen als vrouwen omdat het de hormoonhuishouding flink in de war kan schoppen.
In 2004 werden er parabenen gevonden in borstkankercellen, maar het was onduidelijk of de parabenen zich ook in gezond weefsel bevonden. Meer onderzoek is dus nodig.
Een ‘voordeel’ van parabenen is dat ze bacteriën op een afstand houden, zodat verzorgingsproducten langer houdbaar zijn. Dit is erg handig als je producten wilt verkopen en ze niet snel wil laten bederven.
Vermijden, niet vermijden? Het is niet helemaal duidelijk. Zelf vermijd ik ze wel, puur vanwege het hormonale aspect. De hormoonhuishouding is niet iets waar je luchtig over kan doen, omdat het bij zoveel processen in het lichaam betrokken is.
Phthalates
Synoniemen zijn: Di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP)
Deze stof komt voor in parfums, haargels, nagellak, zeep, shampoo en haarlak. Ook is het te vinden in plastic verpakkingen. Phthalates staan bekend om hun hormoonverstorende eigenschappen, worden gelinkt met kanker en zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Meer en meer bewijs komt aan het licht dat het schade kan toebrengen op de mannelijke vruchtbaarheid. Hoewel phthalates meer in vrouwen voorkomen, schijnen ze bij mannen dus de meeste schade te veroorzaken.
Formaldehyde
Formaldehyde wordt gebruikt bij het balsemen van de lichamen van overledenen. Tegenwoordig is het te vinden in shampoo en reguliere zeep, maar ook in haarkleuring, nagelverharders, nagellak en desinfecterende producten. Andere namen voor formaldehyde zijn methanal, methylene oxide, oxymethylene, methylaldehyde en oxomethane. Veel mensen reageren allergisch op formaldehyde. Het heeft een onaangename geur en kan huidirritaties veroorzaken.
Sinds 2004 is het geclassificeerd als bekend kankerverwekkend. Het gebruik van formaldehyde, dat bijvoorbeeld ook in spaanplaat, MDF lijm, kreukwerende stoffen en verf gebruikt wordt, is al flink teruggedrongen. Toch denk ik dat het belangrijk is om scherp te blijven letten op deze stof.
Conclusie
Dit is wellicht een heftig stuk, maar ik wil geen angst zaaien, dat werkt ook weer averechts. Wat ik hoop is dat dit een begin is van meer bewustwording van producten die we, wellicht onwetend, in huis halen en waar we onszelf mee wassen en ‘verzorgen’. Door onze omgeving en samenlezing waarin we ons bevinden, worden we al heel veel blootgesteld aan chemische stoffen. Dit kan nooit 100% vermeden worden en ik denk ook niet dat het gezond is om hier over te stressen. Maar door kritisch te kijken naar waar we ons mee voeden en verzorgen en voor natuurlijke alternatieven te kiezen, komen we al een heel eind.
Ik noemde het gisteren ook al, maar wij zijn nu onderhand ruim twee jaar schoon zonder phthalates en SLS en al dat soort rommel. Het is even wennen en zoeken, maar ik kan jullie eerlijk zeggen dat we echt niet stinken, onze haren er niet uit vallen en er geen droge huidjes te bekennen zijn! 😉
Dus leun even achterover, laat dit bezinken, neem een kop koffie of thee en geniet even van het mooie weer. Echt, het ruikt heerlijk buiten! Morgen gaan we aan de slag om op een natuurlijke manier onze schoonheid tot zijn recht te laten komen!
Bronnen
Heel Natuurlijk – Lijst Synthetische Ingrediënten
No More Dirty Looks – Siobhan O’Connor en Alexandra Spunt
Puur Mieke – Persoonlijke Verzorging
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Aaf zegt
Je tanden worden geweldig schoon en ook merkbaar witter als je ze met olie spoelt (oil pulling). Er is veel over te vinden op internet, maar ze babbelen elkaar allemaal na.
Waar het om gaat: als eerste in de ochtend (niet eten, niet tandenpoetsen) een halve eetlepel zonnebloemolie innemen en dit twintig minuten door je mond laten spoelen, tussen je tanden door en over je tong. Bij voorbeeld tijdens het douchen.
(op internet is kokosolie populair, maar traditioneel is het zonnebloemolie, en mij bevalt dat veel beter).
Niets inslikken! Als je veel speeksel produceert, dan tussendoor zo nu en dan wat wegdoen in een glas.
Daarna alles uitspugen in het glas. Naspoelen met heet water en ook uitspugen in het glas. Daarna weggooien in je vuilcontainer, niet in de wasbak of gootsteen. Het stikt van de bacteriën en olie verstopt je afvoer!
Het is ook ontgiftend, detox dus. Er kunnen allerlei kwalen mee overgaan, zoals hoofdpijn en migraine.
Ik doe dit sinds maart (het is nu augustus). De tandhygiëniste was veel sneller klaar en ik voelde er bijna niets van. Mijn tanden zijn heel erg glad en beduidend witter!
Iris Maier zegt
Leuk Aaf, ik doe ook alweer een hele tijd aan oil pulling, al schiet het er de laatste weken nogal eens bij in. Komt wel weer, als ik straks weer gewoon thuis woon en in mijn gewone doen terug ben!
Hft zegt
Gebruik geen tandpasta met microplastics het is slecht voor het milieu en ook voor jezelf!!!!!!!!!!!!!
Anonymous zegt
Hai, over de deo’s, zelf gebruik ik iets verdunde molkosan..je kunt ook het merk van het Kruidvat gebruiken, geen irritatie en geen luchtjes. Dit zelfde product stip ik puur aan op een ontstoken keel en ietsje verdunt om te gorgelen…zo kom ik zonder antibiotica van de keelpijn af. Bacteriën houden niet van zuur.
annie laumen zegt
Ik was mijn haren al 1.5 jaar alleen met water
Mijn haar was erg droog en nu is het heerlijk zacht
Nu nog kijken lezen wat ik met de tandpasta ga doen
Ik heb ooit ergens gelezen dat je geen bicarbonaat mag gebruiken als je kronen hebt
Grt Annie
groentjegezond zegt
Sinds ik mijn haren met gewone zeep (ja zo’n blok) was, heb ik fantastische krullen. Nog beter is om zelf zeep te maken maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad
Femmie zegt
Wat ben ik blij dat ik je stuk gelezen heb over Sodium Lauryl Sulfate. Al de klachten die je beschrijft heb ik. Ik gebruik sinds een half jaar Chello champoo en ik zie nu dat het daar in zit. Ongelooflijk. Ik heb het uit de reformzaak, Je mag dan toch verwachten dat het je dan goed zit. Ik ga andere champoo halen… kun jullie me een tip geven waar geen troep in zit? warme groet en al vast bedankt. Femmie
Femmie zegt
Er staat wel op de fles dat het 100% plantaardige Sodium Lauryl Sulfate is,, gebasseerd op verzeepte kokosolie… Maar alle klachten passen er wel bij. rara hoemkan dit, Groet Femmie
~° Sarah °~ zegt
Het zit zelfs in babyshampoo (eigenlijk alles wat schuimt zoals beschreven), ook de lush heeft geen shampoo zonder. Aangezien er weken na je haren te wassen nog sporen van SLS in de lever worden gevonden vertrouw ik het voor geen meter. In de essenza (tuinen) hebben ze een “sulfate-free shampoo” van het merk tints of nature (2 shampoos van dit merk, een zonder en een met). Deze bevat geen SLS maar ook geen parabenen of siliconen (geven een glad gevoel aan je haar). Ik was mijn haar al jaren met deze shampoo, in het begin wel wennen, enerzijds ben je je haar gewend mét siliconen, anderzijds voelt het wassen heel anders aan zonder schuim, vergt een beetje oefening 🙂 momenteel stap ik over op “no-poo” (geen shampoo), zie google wegens prijsverhoging. Kost nu 15 euro voor 250 ml, maar hiermee kom je wel heel lang toe!
Anonymous zegt
Dankjewel voor het delen, interessant! Ben benieuwd naar het stukje van morgen! 🙂 Wordt jouw haar trouwens niet sliertig en dof na het wassen met olijfoliezeep? Dat gebeurt bij namelijk als ik neutraal zeep gebruik! Groetjes Else.
Anonymous zegt
Allemaal bedankt voor alle goeie tandpasta-ideeën!!
Mirjam
~° Sarah °~ zegt
Bedankt voor je verslag! Ik maak intussen ook mijn deodorant zelf, stap over op shampoo-vrij momenteel.
Graag wou ik nog microplastiek toevoegen; vb. in scrubs. De kleine korreltjes zijn op zich misschien niet meteen schadelijk voor onszelf maar belanden via het water in de zee en zo via schelpdieren terug in onze voeding, dus zeker voor het milieu een balast en onrechtstreeks uiteindelijk ook weer voor onszelf.
Heleen Quantrill zegt
Hey Sarah,
Jij bedankt voor je aanvulling!
Groetjes
Heleen
Rita Woudenberg zegt
Wij zijn sinds enkele maanden overgestapt op natuurlijke lichaamsverzorging. Deodorant, shampoo, douchegel en tandpasta. Omdat mijn man nogal last heeft van een droge huid, wil ik graag kans maken op de give-away! Misschien dat met deze olijfoliezeep zijn huid minder droog wordt, zou hij blij mee zijn. Het lijkt me ook heel gemakkelijk dat je met 1 produkt zowel haar als lichaam kunt wassen 🙂
~° Sarah °~ zegt
Oei! Je kan shampoo/douchegel maken met wasnoten (ze komen wel van ver). Voor droge huid kan je een vast vet maken om jezelf met in te smeren (google: lotion bars).
Heleen Quantrill zegt
Hoi Rita,
Wij zijn echt heel blij met olijfoliezeep en dat gemak wens ik iedereen toe 😉 Niet vergeten dus op de Give-Away zelf te reageren!
Groetjes
Heleen
Nelly van Duijvenvoorde zegt
Wat gebruik je dan voor producten? Dat je dit soort ingrediënten moet vermijden weet ik ondertussen wel maar wat gebruik je dan?
Anonymous zegt
De laatste jaren lukt het steeds beter om ons schoon en fris te houden zonder allerlei troeperige producten.. alleen… waar ik nog steeds geen goede oplossing voor heb is tandpasta voor man en kinderen. Al van alles uitgeprobeerd, maar nog steeds niet gelukt. Iemand nog ideeën?
Bedankt weer, Heleen, voor de duidelijke info!
Groetjes, Mirjam
Caro zegt
Vorige week heb ik de tandpasta van Dr. Organic Tea Tree gekocht bij De Tuinen en deze bevalt ons – ook de kinderen – erg goed. Is wel een beetje scherp, maar dan gebruik je gewoon minder tandpasta.
Anonymous zegt
Tandpasta van Dr. hauschka. Heel fijn produkt.
Maggie zegt
Pfff. Moeilijk. Ik ben benieuwd wat dan alternatieven zijn die betaalbaar zijn…
Lisette Wijtmans zegt
Ik gebruik al zeker 2 jaar geen tandpasta meer en poets gewoon met water. Wegens onverklaarbare pijn aan mijn tanden heb ik van de tandarts allerlei monstertjes tandpasta gekregen om uit te proberen, maar ze hielpen ook niet.Had eerder al fluoridebehandeling gehad ter bescherming van de tanden en zelfs amalgaanvullingen laten vervangen door witte vullingen die niet zo goed de koude geleiden. Dat hielp een klein beetje en ik kon weer buiten in de kou praten en schoot niet gelijk van mijn stoel als ik kaas uit de koelkast op mijn brood had. Maar wat echt heeft geholpen is het stoppen met tandpasta (uit wanhoop). De tandarts had er nog nooit van gehoord maar ik kan dus niet tegen tandpasta. Ik poets mijn tanden 2x per dag zeker zo’n 2 minuten met een handtandeborstel. En de tandarts geeft aan dat ze echt mooi schoon zijn. Ze voelen ook altijd glad aan na het poetsen (het zogenaamde tandartschoongevoel?) Na veel snoepen met een verjaardag is het wel eens minder, maar dat komt dan de volgende dag wel weer goed. Goede poetsinstructies van een mondhygieniste heeft me wel geholpen hiermee al kom ik daar nu al jaren niet meer.
~° Sarah °~ zegt
Wat een apart verhaal! Wat dacht de mondhygieniste van het tandpasta laten?
Anonymous zegt
Een tandenborstel die als een ’tierelier’ werkt, zeker ZONDER tandpasta, maar met kan ook, is de soladey J3X. Ik heb hem zelf ook en bevalt me zoooooooo goed dat ik nooit meer terug wil naar een reguliere borstel of zelfs een electrische borstel! Het zal wel zitten in de ioniserende werking, maar met deze borstel voelen mijn tanden ECHT schoon! Ik was helemaal overdonderd toen ik hem voor het eerst probeerde 😀
Gr,
Ziggy
Anonymous zegt
Ik zelf stap over op tanden poetsen met bicarbonaat, dat zit ook in paradontax. Mijn tandarts van 30 jaar geleden zei al dat tandpasta niet nodig is als je maar goed poetst. Vraag me alleen af hoe dat dan zit met fluoride.?
~° Sarah °~ zegt
Die soladey is wel enorm indrukwekkend he zeg! Waar vind je zo iets? Fluoride zit ook toegevoegd aan kraantjeswater in BE … Omdat we onze norm niet zouden halen met gewoon voeding … (?!)
Mama's Jungle zegt
Het is goed dat dit soort dingen al meer en meer bekend worden. Het lastige ervan is dat je niet direct de schade kan zien. Als je je verbrand zie je direct schade maar ik denk dat het bij dit soort dingen echt een opeenstapeling is voor schade op de lange termijn. Denk aan alle welvaartsziekten. Daarnaast zijn de “werkingen” van cosmetica zo ingebakken maar helaas is veel daarvan gebakken lucht.