Matcha Thee en de Interessante Gezondheidsvoordelen

matcha

Matcha thee is een bijzondere thee. Het is namelijk een poeder in plaats van blaadjes. Het word ook wel het groene goud genoemd en is met recht ‘slow tea’!

Wat is Matcha?

De van oorsprong uit Japan afkomstige theeplanten zijn met de grootst mogelijke zorg, aandacht en liefde opgekweekt op het Zuid-Koreaanse vulkaaneiland Jeju. Tijdens de verwerking met de modernste Japanse technieken worden de blaadjes ontdaan van de bladstengel en -nerven en langzaam gemalen zodat de kwetsbare groene thee niet opwarmt en verbrand door de wrijving.

Matcha wordt met name gebruikt tijdens de officiële Japanse theeceremonie. Hierbij wordt het poeder met water van een 60 a 70°C opgeklopt tot een schuimige groene vloeistof. Afhankelijk van de kwaliteit van de thee is deze vloeistof dikker of lopender, nooit langer opkloppen dan een 30 seconden of je thee wordt veel te bitter. Het is een exclusief drankje, wat bitter van smaak en bijzonder rijk aan aminozuren en antioxidanten. Bron

Waar is het goed voor?

De theeblaadjes zijn langzaam in de schaduw gegroeid en krijgen hierdoor een natuurlijke zoetigheid. Die schaduw is trouwens letterlijk. De matcha-planten worden een paar weken voor de oogst toegedekt. Dit vertraagt de groei en zorgt voor die zoetige smaak en een volle smaak. Maar het zorgt er ook voor dat de aminozuren in matcha toeneemt. Om precies te zijn het aminozuur L-theanine. De bladeren tot een poeder malen vergroot het oppervlakte en daarmee creëer je sterkere, krachtiger drank. Plus, wanneer je matcha drinkt, consumeer je het volledige blad en op die manier al de polyfenolen en aminozuren die het bevat. Je zeeft het poeder er namelijk niet uit.

En dit lijkt de antioxidanten activiteit te verhogen. Ten eerste is er meer L-theanine beschikbaar. L-theanine is een perfecte antioxidant bij bescherming tegen stress. Helemaal goed, dus. Daar komt bij dat een studie uit 2003 ontdekte dat de epigallocatechingallaat (EGCG) in matcha thee 137 keer hoger was dan in traditionele groene thee blaadjes. ECGC is hét antioxidant waar iedereen die onderzoek doet naar de gezondheidsvoordelen van groene thee, over juicht. Er zijn zelfs ECGC supplementen, tincturen en allemaal soorten pillen van te krijgen.

Meer ECGC, meer L-theanine? Klinkt mij erg goed in de oren.

Bereidingstips

  • Usucha (dunne thee): 2g Matcha op 70ml 75°C water, schuimend opkloppen (W-patroon) naar voorkeur.product_m_a_matcha_groene_thee
  • Koicha (dikke thee): 4g Matcha op 40ml 75°C water, goed roeren of kloppen (O-patroon).
  • Matcha Latte: Koicha aanvullen met 200ml schuimend opgeklopte warme melk. Eventueel bestrooien met een klein beetje Matcha.

 

Wil jij ook wel eens matcha uitproberen? De gezondheidsvoordelen alleen al zijn genoeg reden! Kies dan voor een matcha thee die biologisch geproduceerd is. Zo garandeer je voor jezelf de beste kwaliteit. Klik hier voor goeie kwaliteit matcha voor een vriendelijke prijs 🙂

 

Wie is er nog meer bekend met Matcha? Deel het hieronder!

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »