Vrijdag Visdag: 12-uurtje van Koud gerookte Zalm op Glutenvrije Focaccia en Avocado

Wat is Koud Gerookte Zalm?

Het klinkt een beetje tegenstrijdig: ‘koud’ en ‘gerookt’ dus wat is koud gerookte zalm nu eigenlijk? Voordat zalm gerookt wordt, worden de zalmfilets eerst met zout bestrooid. Dit marineert de filets op een langzame manier en het zout zorgt er ook voor dat pathogenen geen kans krijgen. Zout, naast suiker, azijn en roken, is een uitstekende manier om eten langer houdbaar te maken en tegen bederf te beschermen. Het roken van vis is dus een hele traditionele manier van bewaren.

Nadat de filets lang genoeg hebben kunnen marineren, worden ze gespoeld om eventuele zoutresten te verwijderen. Daarna worden ze een paar uur gedroogd en kunnen ze gerookt worden. Bij Zalm van Urk wordt de vis in een rookton gerookt. Daarin roken ze de zalm op een mix van verschillende houtsoorten en natuurlijke kruiden. Het roken gebeurt met een temperatuur lager dan 24º. Dit is dus het koude van koud gerookt. Ter vergelijking: warm gerookte zalm wordt gerookt op een temperatuur van ongeveer 70º. Hoe lang de zalm gerookt wordt, hangt af van het gewicht, de maat en het vetgehalte van de zalm. Gemiddeld duurt het tussen de 8 tot 16 uur.

Gerookte Zalm Bewaren

Wanneer je een pakje koud gerookte zalm gekocht hebt en het is goed gevacuümeerd, dan is het in de koelkast vrij lang houdbaar. Zodra je de verpakking openmaakt, kun je hem het beste binnen twee dagen opeten. Ook kun je de zalm invriezen. Zorg wederom dat de verpakking goed luchtdicht is. Dan kan hij ongeveer drie maanden in de vriezer bewaard worden. Mijn ervaring is dat de smaak goed blijft, maar dat de textuur wat slapper wordt. Gebruik ontdooide, koud gerookte zalm dan bijvoorbeeld in een quiche of in roerei in plaats van op een toastje.

Lekkere Combinaties met Koud gerookte Zalm

Zelf vind ik gerookte zalm erg lekker met een eitje. Een zachtgekookt eitje en een plakje koud gerookte zalm is echt een verwenontbijt! Ik noemde ook al roerei, maar ook in een salade is het erg lekker. Combineer de zalm met roomkaas en verse kruiden voor een feestelijk voorgerecht of een onderdeel van de paasbrunch. Vind je de smaak van gerookte zalm of andere gerookte vis iets te overheersend? Druppel er dan wat vers citroensap overheen en serveer er een gesnipperd uitje of verse kruiden als bieslook en peterselie bij. Dit neutraliseert die smaak ietwat en is ook gewoon een lekkere combi.

Ben je daarnaast op zoek naar ideeën voor borrelhapjes? Dan is het handig om juist koude hapjes dag van te voren maken, zodat je op de dag zelf meer tijd hebt om te genieten van je gasten.

Voor dit snelle recept combineerde ik een geroosterd glutenvrij focaccia broodje van Schär met geprakte avocado, citroensap, een dun gesneden sjalotje en wat verse dille. Het knapperige van het brood met het scherpe van de ui en romige van de avocado combineert geweldig lekker met de zalm. Plus, het vulde goed dus het was ideaal als snelle lunch!

Koud gerookte zalm op focaccia

12-Uurtje van Koud Gerookte Zalm op geroosterd Focacciabrood

Een snelle en voedzame lunch met gezonde vetten van zalm en avocado.
Voorbereidingstijd 2 minuten
Gang Lunch
Keuken Nederlands
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

  • 75 gram koud gerookte zalm
  • ½ avocado
  • 1 citroen uitgeperst
  • 1 focacciabroodje glutenvrij of anders, naar voorkeur
  • ½ sjalot
  • verse dille naar smaak
  • zwarte peper vers gemalen

Instructies
 

  • Doe een focacciabroodje in het broodrooster en zet aan.
  • Prak de halve avocado fijn en druppel er citroensap op en breng op smaak met zwarte peper.
  • Snipper de halve sjalot en besprenkel met wat citroensap. Gebruik een vorm om de ui een beetje te prakken. Zo is de ui-smaak minder scherp.
  • Smeer de avocado op het broodje en leg er de zalm op. Maak af met het uitje en verse dille. Eventueel druppel je nog wat meer citroensap er op.
  • Eet smakelijk! Lekker met een kopje groene thee voor die bittere smaak.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »