Voedingswaarde van Rundvlees

Soorten Rundvee

Je hebt vleeskoeien en melkkoeien. Ik neem aan dat het verschil hiertussen voor jullie wel duidelijk zal zijn. Maar melkkoeien kunnen ook uiteindelijk gebruikt worden voor hun vlees. Dit is zogenaamd dubbeldoel vlees. Hier zit een erg leuk verhaal achter, klik hier om het te lezen. Wat je soms leest is dat dit vlees van mindere kwaliteit is, maar dat hoeft dus niet. Ook dubbeldoel koeien kunnen nog heerlijk vlees geven!

Soorten Rundvlees

Van een rund wordt heel veel verschillende soorten vlees gehaald. De plek bepaalt hoe mals het vlees is. Mager spiervlees als biefstuk, ossenhaas, entrecote, kogelbiefstuk en côte du boeuf zijn hier voorbeelden van. Hoe minder bindweefsel des te malser het vlees is. Vlees dat langzaam moet garen is niet minder smakelijk trouwens. Stoofvlees als sukade- en riblappen, runderwangen en schenkel zijn bijzonder smakelijk, maar hebben gewoon meer tijd nodig. Dit soort vlees heeft mijn voorkeur juist vanwege die smaak en het boterzachte eindresultaat. Check mijn recept voor Beef Rendang bijvoorbeeld!

Rundvlees Kopen

Rundvlees kun je overal kopen, in de supermarkt, de slager of online. In de supermarkt vind je over het algemeen de reguliere stukken vlees. Wil je iets aparts, dan kun je beter naar je slager toe gaan. Wat ik daar wel veel zie is dat er vaak met marinades gewerkt wordt. Dit vind ik jammer want het verbloemd de heerlijke smaak van goed vlees (of verbloemen ze wat anders?). Niet alle slagers doen dit, blijf dus kritisch, maar als je een goeie hebt, blijf hem dan trouw! Want een goeie slager kan je vertellen waar het vlees vandaan komt, denkt met je mee als je iets speciaals zoekt en weet wat goeie kwaliteit betekent.

Voedingswaarde van Rundvlees per 100 gram:

Per 100 gramBiefstukADH in %
kcal1276,35
Water (gr)71,73,59
Eiwit (gr)22,940,89
Koolhydraten (gr) 
Suiker (gr) 
Vet (gr)3,55
– waarvan verzadigd (gr)0,7 
– enkelvoudig onverzadigd (gr) 
– meervoudig onverzadigd (gr)0,7 
Omega 6 (gr) 
Omega 3 (gr) 
Cholesterol (mg)55,5 
Vezels 
A (mg) 
B1 (mg)0,043,64
B2 (mg)0,074,67
B3 (mg)3,622,5
B5 (mg)0,612
B6 (mg)0,213,33
B11 / Foliumzuur  (mcg)51,67
B12 (mcg)1,657,14
C (mg) 
D (mcg)0,11
E (mg)0,464,6
Vitamine K (mcg) 
Natrium (mg)707
Natrium (mg)35010
Calcium (mg)50,5
Fosfor (mg)20025
IJzer (mg)2,227,5
Jodium (mcg)2,936,25
Magnesium (mg)206,67
Koper (mg)0,066,67
Selenium (mcg)1221,82
Zink (mg)4,429,33
Bron: Nevo

Wist je dat…

  • Kalfsvlees ook onder rundvlees valt?
  • Grasgevoerde runderen een hoger Omega-3 gehalte hebben dan dieren die hoofdzakelijk granen en soja te eten krijgen?
  • De meeste runderen hun hele leven binnen op stal staan?

Conclusie

Rundvlees van grasgevoerde of biologische runderen is gezonder en duurzamer dan vlees van dieren die op stal staan en graan en soja krijgen. Je kunt dit soort vlees meer en meer krijgen en het past in een bewust voedingspatroon waarbij je minder vlees eet en voor kwaliteit kiest. Rundvlees levert belangrijke bouwstoffen en blijft daarom een waardevolle bron van eiwitten, vitaminen en mineralen voor veel mensen. Kies daarom voor goed vlees.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »