Traditionele Kruidkoek met Roggemeel en Honing

Traditionele kruidkoek is een stevige ontbijtkoek op basis van roggemeel en honing. Trek er een dag of twee voor uit om de koek te laten ‘rijpen’. En dit recept maak ik gebruik van erythritol, een natuurlijke suikervervanger.

Traditionele Kruidkoek

Ontbijtkoek, peperkoek, kruidkoek… het zijn allemaal namen voor een soort honingkoek. En de ontbijtkoeken die je in de supermarkt ziet liggen, lijken nog maar weinig op het originele recept voor kruidkoek. En moderne recepten zijn ook meer cake dan koek.

Kruidkoek met erythritol

Traditionele Kruidkoek

Maar goed, hier zijn we gek op kruidkoek. En dan gemaakt met roggemeel, honing en fijne koekkruiden. Een ander heel belangrijk ingrediënt in kruidkoek is geduld. Er zijn veel recepten te vinden voor kruidkoek, maar de meesten zijn ‘makkelijk’ met zelfrijzend bakmeel, glucosestroop en binnen een uur klaar. Dit zal heus een lekkere cake opleveren, maar traditionele kruidkoek moet rijpen. Ik begin daarom de avond ervoor zodat het deeg minstens 12 uur kan staan en de smaken zich nog beter kunnen ontwikkelen. Wanneer de koek gebakken is, moet je wederom geduld betrachten. Hij is pas op zijn lekkerst als het vervolgens een dag heeft kunnen staan afkoelen.

Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je echt een overheerlijke kruidkoek die lang bewaard kan worden… als je dat nodig vindt. Ik stel voor dat je hem lekker oppeuzelt met een flinke dot roomboter!

Bruine erythritol

Tips & Trucs

Een traditionele kruidkoek is best stevig van structuur en kan zwaar op de maag liggen. Kleine plakjes nemen! En wil je er wat aan toevoegen? Rozijnen, noten of stukjes pure chocolade zijn erg lekker en maken de kruidkoek nog feestelijker. En wanneer de koek in de oven staat, ruikt je hele huis heerlijk naar feestdagen, winter en gezelligheid. Kortom: traditionele kruidkoek móet je gewoon een keer maken!

Na het bakken en afkoelen heeft deze kruidkoek een heerlijke stevige korst. Als je daar niet van houdt, wikkel je de kruidkoek in plastic folie tijdens het afkoelen. Zo blijft de korst zacht. Bewaar de kruidkoek in een cake bewaardoos en hij blijft wekenlang goed.

Traditionele Kruidkoek met Roggemeel en Honing

Een heerlijke, stevige kruidkoek waar je hele huis fantastisch van gaat ruiken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 12 uur
Gang Koek en Gebak
Keuken Nederlands
Porties 16 plakken

Equipment

  • Keukenmachine met deeghaken

Ingrediënten
  

  • 100 gram gewone suiker of witte erythritol
  • 275 gram heldere honing
  • 125 ml water
  • 50 gram bruine basterdsuiker of bruine erythritol
  • 350 gram volkoren roggemeel
  • ¼ tl zout
  • 15 gram bakpoeder
  • 2 tl koekkruiden
  • melk voor de bovenkant

Instructies
 

  • Meng de droge ingrediënten met de basterdsuiker in de kom van je keukenmachine.
  • Doe de gewone suiker met de honing en water in een pan en breng aan de kook.
  • Schenk het vloeistof bij het meel en meng goed door. Gebruik echt een keukenmachine, want het is te heet om met de handen te doen.
  • Kneed zo'n vijf minuten goed door.
  • Vet een cakeblik in en doe een stukje bakpapier op de bodem.
  • Druk het stevige deeg in de bakvorm en gebruik een natte lepel om het goed in de hoeken te drukken. Strijk de bovenkant mooi glad en dek af met plasticfolie. Laat zo minstens 12 uur staan. Langer kan ook, maar niet langer dan 24 uur.
  • Verwarm na de rusttijd de oven op 170˚ (elektrisch) en bestrijk de bovenkant van de koek met een beetje melk.
  • Bak de kruidkoek in het midden van de oven voor minstens 60 minuten. Check na 45 minuten hoe gaar de koek dan is. Verlaag de temperatuur eventueel naar 160˚ en bak de koek iets langer (tot max. 90 minuten).
  • Zodra de koek gaar is, haal je hem uit de oven en na ongeveer 10 minuten haal je hem uit het blik. Laat de koek daarna volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt. Echt, dan is hij op z'n best.

Notities

Deze koek is ook heel goed te maken met GreenSweet erythritol vervangers. De honing, suiker en basterdsuiker kun je 1 op 1 hiermee vervangen om zo de hoeveelheid suikers flink terug te dringen. 
Klik hier voor alle GreenSweet producten.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

raapzaadolie in een bowl
Gezond eten

Is raapzaadolie ongezond?

Raapzaadolie is zo’n product waar veel discussie over bestaat. De één prijst het vanwege de gezonde vetzuren, de ander vermijdt het vanwege de bewerking. Maar wat klopt er nu echt? Is raapzaadolie ongezond, of past het juist prima in een gebalanceerd dieet? Laten we het samen uitzoeken. Wat is raapzaadolie?

Lees verder »
veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »