Traditionele kruidkoek is een stevige ontbijtkoek op basis van roggemeel en honing. Trek er een dag of twee voor uit om de koek te laten ‘rijpen’. En dit recept maak ik gebruik van erythritol, een natuurlijke suikervervanger.
Ontbijtkoek, peperkoek, kruidkoek… het zijn allemaal namen voor een soort honingkoek. En de ontbijtkoeken die je in de supermarkt ziet liggen, lijken nog maar weinig op het originele recept voor kruidkoek. En moderne recepten zijn ook meer cake dan koek.
Traditionele Kruidkoek
Maar goed, hier zijn we gek op kruidkoek. En dan gemaakt met roggemeel, honing en fijne koekkruiden. Een ander heel belangrijk ingrediënt in kruidkoek is geduld. Er zijn veel recepten te vinden voor kruidkoek, maar de meesten zijn ‘makkelijk’ met zelfrijzend bakmeel, glucosestroop en binnen een uur klaar. Dit zal heus een lekkere cake opleveren, maar traditionele kruidkoek moet rijpen. Ik begin daarom de avond ervoor zodat het deeg minstens 12 uur kan staan en de smaken zich nog beter kunnen ontwikkelen. Wanneer de koek gebakken is, moet je wederom geduld betrachten. Hij is pas op zijn lekkerst als het vervolgens een dag heeft kunnen staan afkoelen.
Je moet er wat voor over hebben, maar dan heb je echt een overheerlijke kruidkoek die lang bewaard kan worden… als je dat nodig vindt. Ik stel voor dat je hem lekker oppeuzelt met een flinke dot roomboter!
Tips & Trucs
Een traditionele kruidkoek is best stevig van structuur en kan zwaar op de maag liggen. Kleine plakjes nemen! En wil je er wat aan toevoegen? Rozijnen, noten of stukjes pure chocolade zijn erg lekker en maken de kruidkoek nog feestelijker. En wanneer de koek in de oven staat, ruikt je hele huis heerlijk naar feestdagen, winter en gezelligheid. Kortom: traditionele kruidkoek móet je gewoon een keer maken!
Na het bakken en afkoelen heeft deze kruidkoek een heerlijke stevige korst. Als je daar niet van houdt, wikkel je de kruidkoek in plastic folie tijdens het afkoelen. Zo blijft de korst zacht. Bewaar de kruidkoek in een cake bewaardoos en hij blijft wekenlang goed.
Traditionele Kruidkoek met Roggemeel en Honing
Equipment
- Keukenmachine met deeghaken
Ingrediënten
- 100 gram gewone suiker of witte erythritol
- 275 gram heldere honing
- 125 ml water
- 50 gram bruine basterdsuiker of bruine erythritol
- 350 gram volkoren roggemeel
- ¼ tl zout
- 15 gram bakpoeder
- 2 tl koekkruiden
- melk voor de bovenkant
Instructies
- Meng de droge ingrediënten met de basterdsuiker in de kom van je keukenmachine.
- Doe de gewone suiker met de honing en water in een pan en breng aan de kook.
- Schenk het vloeistof bij het meel en meng goed door. Gebruik echt een keukenmachine, want het is te heet om met de handen te doen.
- Kneed zo'n vijf minuten goed door.
- Vet een cakeblik in en doe een stukje bakpapier op de bodem.
- Druk het stevige deeg in de bakvorm en gebruik een natte lepel om het goed in de hoeken te drukken. Strijk de bovenkant mooi glad en dek af met plasticfolie. Laat zo minstens 12 uur staan. Langer kan ook, maar niet langer dan 24 uur.
- Verwarm na de rusttijd de oven op 170˚ (elektrisch) en bestrijk de bovenkant van de koek met een beetje melk.
- Bak de kruidkoek in het midden van de oven voor minstens 60 minuten. Check na 45 minuten hoe gaar de koek dan is. Verlaag de temperatuur eventueel naar 160˚ en bak de koek iets langer (tot max. 90 minuten).
- Zodra de koek gaar is, haal je hem uit de oven en na ongeveer 10 minuten haal je hem uit het blik. Laat de koek daarna volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt. Echt, dan is hij op z'n best.
Eén reactie
Ha Heleen,
lijkt me lekker recept, heb nog niet echt goed recept gevonden…
Maar er gaat meer dan 400 gram zoet in klopt dat?
pff vind erg veel, voor mij een reden om hem dan maar niet te maken, jammer.
kan je minderen of word het dan niet meer wat….,