Hallo Allemaal! Wat ben ik blij er weer te zijn! En wat ben ik blij dat ik mezelf heerlijkjes vijf weken vrij heb gegeven van bloggen. Tijd om op vakantie te gaan, tijd om vrij te spenderen aan familie en vrienden, tijd om te vervelen, klussen op te pakken en eens flink bij te slapen.
Wat ik altijd heel grappig vind, is dat tijdens een lange periode waarin de wekker niet gezet wordt, ik uit mezelf rond negen uur wakker word. Ja, negen uur. En dan lig ik echt heel braaf voor elf uur in bed, licht uit en slapen. Of dit dan een inhaalslag is, of dat dit gewoon mijn ritme is, dat weet ik niet. Tegen de tijd dat ik niet meer door de wekker geleefd word, zal mijn leven er weer zodanig anders uitzien dat ik hoogstwaarschijnlijk (en hopelijk) met veel minder slaap toe kan.
Hoe dan ook, de zomerstop heeft weer flink wat ideeën opgeleverd en me flink aan het denken gezet over ‘hoe nu verder’. Want dat blijft. Noem het ontevredenheid, creatieve rusteloosheid (mooie uitdrukking maar erg pretentieus ;-)) of gewoon toe aan iets anders, maar ik heb de afgelopen vijf weken ook aangegrepen om zoetjes aan wat veranderingen op de blog aan te brengen.
Een belangrijke verandering voor mezelf en voor de blog is dat ik de subtitel veranderd heb. Voorheen profileerde ik mezelf als aanhanger van paleo-eten, Weston Price en een beetje GAPS. Allemaal goeie voedingspatronen en ik merk dat ik het dagelijks nog steeds veel gebruik. Alleen begon het label mij te storen. Ik kreeg opmerkingen en vragen van lezers in de trant van ‘ja, maar is dat wel strikt Paleo/ Weston Price?’ of: ‘Maar jij eet toch Paleo, zou je zus of zo dan wel doen?’. Als ik mezelf nooit het label ‘Paleo’ had gegeven, zouden zulke opmerkingen dan alsnog gemaakt worden? Ik denk het niet.
Na een flink aantal maanden bij mezelf en anderen te rade zijn gegaan, ben ik tot de conclusie gekomen dat…
Ja, wacht even, dit is heel wat bijzonders hoor…
…er geen perfect dieet of voedingspatroon is.
Okeeee…. ik heb het gezegd…. En ik ben er nog! Yay!
Maar gun me nog een moment om dit nader toe te lichten. Want dat er geen perfect dieet is, is natuurlijk algemene kennis. Maar waar ik tegenaan liep, was dat ik wel erg veel tijd besteedde en schuldgevoel had aan het eten volgens een bepaalde richtlijn, bedacht door een ander. En dat is natuurlijk grote onzin, want uiteindelijk gaat het maar om 1 ding: Gezond en onbewerkt eten. Rommel er uit, volwaarde voeding er in. En of dat nou op de Paleo, Weston Price of veganistische wijze gebeurd, daar kun je heel lang over discussiëren. Want wat voor de één werkt, is voor de ander doffe ellende.
Waar ik eigenlijk van af wil, is schrijven, werken en denken in één bepaalde richting. Of dat nou Weston Price, veganistisch, rauw, Paleo of wat-dan-ook is. Waar het om draait is goed eten, zonder onnodige toevoegingen, je lichaam voeden en kritisch luisteren naar je lichaam. Het is ontzettend leuk, interessant en leerzaam om boeken en websites te lezen van mensen die zich ontzettend goed voelen bij een bepaalde levenswijze en daar wellicht hun werk van hebben gemaakt, maar uiteindelijk draait het maar om 1 ding.
Jóuw gezondheid.
Dus weg met de labels en meer ruimte voor gewoon Echt Eten (hoe vinden jullie dit label?) ;-). Ik voel me goed bij zo min mogelijk suiker, granen en ik eet nagenoeg geen bewerkt gemaksvoedsel. Maar ik wil tijdens de vakantie gewoon bij de MacDonalds kunnen eten zonder me daar schuldig over te voelen omdat ik zogenaamd ‘Paleo’ ben op mijn blog. Ik heb tijdens onze vakantie in Frankrijk bijna dagelijks heerlijk stokbrood met rauwmelkse brie gegeten. Sterker, ik leefde er zowat op. En op ijs. Veel ijs. Gewoon bij de ijsboer. En crepes met Nutella (of Motella, zoals onze dochter dat zegt).
En jongens, wat was dat lekker!
Ik kies daar zelf voor, ik hoef niet van een ander te horen dat dat eigenlijk niet Paleo of zelfdestructief of contra-productief of wat dan ook is.
Daar heeft volgens mij niemand behoefte aan. Zeker niet van mensen die je niet persoonlijk kennen. 😉
Dus!
Geen labels meer dus. Wel erg veel lekker en voedzaam eten 😉 En als je van brood houdt, ben je hier ook van harte welkom!
Een andere verandering, ietwat gerelateerd aan bovenstaand epistel (nogmaals, dank voor jullie geduld), is dat ik de mogelijkheid om anoniem te reageren heb uitgeschakeld. Met dat mijn blog groeit, krijg ik meer bezoekers. En meer bezoekers betekent over het algemeen meer reacties. Occupational hazard ;-). Helaas betekende dat ook dat ik steeds vaker anonieme reageerders op mijn blog kreeg die mij persoonlijk aanvielen en/ of kwetsende en vervelende opmerkingen achterlieten. Ik reageer er dan soms op, afhankelijk van de inhoud, maar vaak hoor ik er daarna nooit meer van.
Soms kan ik mijn ei via jullie kwijt door het op Facebook te zetten, maar eigenlijk is dat ook niet zo heel erg volwassen, hoewel wel heel bevredigend en amusant. Maar het overgrote deel van de tijd werd ik er vooral heel kwaad en onrustig van. En aangezien dit een blog is, gewoon geschreven in mijn eigen tijd, met mijn honden rond de benen en de koffiemachine aan, wil ik niet dat mijn blog een blok aan het been wordt omdat ik huiverig word voor nare opmerkingen. Het moet een plezier en een constructieve uitlaatklep blijven.
Kritiek, over welk artikel dan ook, is het probleem niet. Jullie hebben je vaak van je kritische kant laten zien en ik leer daar ook van. Samen komen we tot meer begrip voor elkaar en soms komen er goeie verbeteringen uit voort. Maar anoniem spuien ten koste van mijzelf, dat wil ik niet meer. Als je het niet eens bent met iets dat ik schrijf, mag je dat laten horen… met naam en toenaam.
Ja, ik weet het, ik heb wel eens leukere dingen besproken. Maar ik wilde dit toch even benoemen. We gaan gauw door naar iets luchtigers en dan laat ik jullie verder gaan met de dag.
Ik heb in ieder geval weer een aantal leuke plannen voor de komende maanden, waaronder:
- De publicatie van mijn nieuwste kookboek ‘Eet Goed, Voel je Goed voor elk Budget’ (hou mijn blog in de gaten voor meer updates)!
- Een leuke serie over schoollunches voor zowel kleine als grote kinderen. Pubers eten kennelijk ook 😉
- Een nieuwe uitdaging om samen te gaan doen. Ik ga nog niet verklappen waar het over gaat, maar het heeft deze keer niets met eten te maken.
- Meer recepten, mooie foto’s, bijzondere ingrediënten
- En een ontzettend leuk project waar ik jullie voor nodig heb! Hiervoor moet ik nog een aantal technische details goed op een rijtje hebben, maar ik weet zeker dat jullie er net zo blij en enthousiast van zullen worden als ik, dus jullie horen er heel binnenkort veel meer van!
En als allerlaatste wil ik jullie nogmaals wijzen op de Oer-Gezellige Nazomermarkt op zaterdag 31 augustus aanstaande. Ik weet het, het is te ver weg voor een flink aantal van jullie, maar het is van 11 tot 16 uur, dus als het even kan, kom gerust langs! Roelfien van Studio TeGast en ik hebben een flink aantal hele leuke mensen met bijzondere beroepen en interesses bij elkaar weten te brengen en als het weer een beetje meezit, maken we er een ontzettend gezellige dag in de frisse buitenlucht van. Ik ben er ook, dus kom langs en laat je verrassen!
Fijne dag allemaal!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.