Ik ben goed bezig geweest afgelopen week. Mijn volledige buit aan boodschappen inclusief een cadeautje voor een vriendje, was net geen €50,-. Ik heb mijn vriezer voorraad slechts twee keer aan hoeven spreken en ben vrijdag lekker naar het strand geweest met vijf kids in totaal. Niet slecht! Maar ik had ook niet heel veel behoefte om uitgebreid te koken. Twee keer de slowcooker aangezet en een keer pizza gemaakt met de kinderen waar ze de volgende dag nog van eten. Dit zijn overigens hele goeie manieren om groenten op te maken. Echt een ‘restjes’ week dus.
En over restjes gesproken, gisteren sloeg het werkelijk alles. Ik had havermoutpap gemaakt volgens Nourishing Traditions van Sally Fallon en toen ik de bladzijde omsloeg, zag ik een recept voor ‘Fried Mush’. Ja, klinkt goed, vind je niet? 😉 Maar ik wilde het gewoon proberen. Op deze manier kon ik het laatste beetje havermout opmaken, dat anders naar de honden zou gaan. Ik zal jullie zeggen, het was een groot succes. Niet alleen had ik geen koude restjes havermout ergens in een obscuur hoekje van de keuken staan, maar ook heb ik een nieuwe truc ontdekt om mijn kinderen ontbijt als avondeten te geven.
Verder heb ik mijn groentelade leeggehaald en vond ik twee worstjes in de koelkast. Ja twee, wat heb je daar nou aan? Nou, ik heb er Ragu van gemaakt. Erg lekker zo, of met wat pasta voor de kinderen. Maar ik geef het ook mee als lunch, want ook koud is het heel erg lekker!
En er lagen nog een paar zielige appels en twee bruine bananen in de fruitschaal. Niemand die ze meer wilde opeten. Zonde om weg te gooien, dus ik heb ze samen tot moes gekookt. Als de moes niet direct opgegeten wordt, maak ik morgen Appeltaart Cupcakes. Ook die gaan mee naar school en naar werk.
Donderdag ga ik weer naar de markt, tot die tijd moet mijn familie het maar met ‘leftovers’ doen. Oh, wat zullen ze dat erg vinden!
Havermoutpap í la Nourishing Traditions (pagina 455)
3 – 4 porties
1 Kop havervlokken
1 Kop warm water plus 2 el karnemelk, wei, yoghurt of melkkefir
1/2 tl zeezout
1 extra Kop water
- Doe ’s avonds de havervlokken met het warme water en zuur naar keuze in een pan.
- Doe de deksel op de pan en laat 7 – 24 uur staan.
- Voeg de volgende ochtend de extra kop met water en het zout bij de havervlokken.
- Breng de havermout aan de kook, draai het vuur laag en laat 5 minuten pruttelen.
- Serveer warm met boter, oerzoet, ahornsiroop of fruit.
‘Fried Mush’ (pagina 457 Nourishing Traditions)
Overgebleven havermoutpap
1 Ei
Boter, kokosolie of ghee om in te bakken
- Mix het ei door de overgebleven, afgekoelde havermout.
- Verhit de boter, kokosolie of ghee in een koekenpan.
- Verdeel het havermoutmengsel in kleine hoopjes in de koekenpan.
- Bak op een laag vuur totdat de bovenkant droog is.
- Draai om en bak nog even.
- Serveer met boter, fruit of een ander zoetmiddel naar keuze.
Wat is jouw favoriete manier om restjes op te maken?
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.