Afgelopen zaterdag heb ik heerlijk verjaardag gevierd. Gezellig met familie, vrienden en spontane aanlopers. Normaal gesproken geef ik altijd een ‘groot’ feest met drie verschillende curry’s, salade, rijst en goeie wijn. Maar door werk en school en weet-ik-veel-wat had ik daar deze keer niet zo heel veel zin in. Iets kleiner en iets gemakkelijker voor mijzelf. Hoewel er wel geluiden op gingen dat er dan maar in de zomer een groot feest gehouden moet worden met curry en een barbecue. Tsja… als je de verwachtingen hoogspant… 😉 Vandaag, zoals beloofd, een verzameling foto’s en tips van hoe ik het gedaan heb. Ik heb een Afternoon Tea georganiseerd, niet geheel Paleo-vriendelijk, maar nog altijd heel goed te doen minus de ‘rommel’.
Om te beginnen Moeten er scones komen! Heerlijke, luchtige scones gemaakt met speltbloem, veel boter en karnemelk. Lekker met clotted cream en aardbeienjam van Dalfour. Gewoon te krijgen bij Jumbo. Vervang de clotted cream eventueel voor mascarpone. Niet helemaal hetzelfde, maar evengoed erg lekker!
Zelfgemaakte scones
10 stuks
300 gram speltbloem
1/4 tl zout
1/4 tl bicarbonaat
50 gram koude boter
150 ml karnemelk
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zeef de droge ingrediënten door elkaar en wrijf vervolgens de boter erdoor.
- Schenk de karnemelk in de meel en kneed goed door.
- Het deeg moet soepel, maar niet nat zijn.
- Druk het deeg plat tot ongeveer 2 cm dikte en steek hier rondjes uit met een vorm.
- Leg op een bakplaat met bakpapier en bak in ongeveer 15 – 20 minuten gaar en licht goudbruin.
Tip: Besmeer met geklutst ei voor een glanseffect.
Verder had ik een Paleo bananenbrood gebakken en in kleine stukjes gesneden. Komkommersandwiches van speltbrood, besmeerd met roomkaas en komkommer met een snuf zout. Deze waren een hit! Ik gebruikte roomkaas van MonChou en een biologische komkommer en de smaak was ontzettend lekker en fris. Ook had ik rauwkost op de tafel gezet, worteltjes, komkommer en rode paprika. Dit ging allemaal schoon op.
Wat ook een succes voor na de tijd was, was een grote pan met tomatensoep. Deze had ik ’s ochtends al voorbereid en ’s avonds heb ik die alleen maar opgewarmd met een hand rijst en het vlees van een gebraden kip. Lang leve de slow cooker!
Kruidige Tomatensoep uit de slow cooker
4,5 liter
2 liter water
1 liter kippenbouillon uit de vriezer
1 liter pure tomatensap of gezeefde tomaten
Flink wat zout en peper
5 knoflooktenen
2 tl kurkuma
2 tl currypoeder
2 tl garam masala
1 tl chilivlokken
150 gram rijst
Optioneel: overgebleven vlees van een kip
- Doe het water, bouillon, tomatensap, knoflooktenen, de specerijen en flink wat zout en peper in de slow cooker en zet deze op ‘low’.
- Na ongeveer 8 uur voeg je de rijst toe en laat dit nog 20 minuten garen.
- Voeg eventueel het koude vlees toe en warm goed door.
- Serveer direct.
Tip: De specerijen zijn optioneel, maar geven de tomatensoep wel extra smaak en pit.
Verder had ik twee pakken sap, een fles bubbelwater, flink wat koffie en thee en twee flessen wijn neergezet. We hadden uiteindelijk 17 volwassenen en 8 kinderen in huis om jullie een idee te geven van de hoeveelheden. Er werd vooral veel koffie gedronken en de gasten die wat later weggingen kregen een glas wijn.
Klinkt misschien wat karig, maar ik vond het een heel gezellige middag/ avond. Ik denk dat het voor mij weer bevestigde dat ik me geen drukte hoef te maken over wat ik serveer. Als het maar lekker is en genoeg. Een pan met soep en een flinke stapel scones zorgden daar voor.
De kinderen kregen allemaal een uitdeelzakje mee naar huis. Leuk met speeltjes en een zuur matje voor het lekkere. Ik was eigenlijk op zoek naar zure wormen om die in appeltjes te doen en die uit te delen, maar helaas schoot onze lokale Jumbo daarin vreselijk te kort. Leuk idee voor het verjaardagsfeestje van onze knul denk ik maar 😉
Conclusie
Een volgend feest moet inderdaad echt de mogelijkheid hebben om buiten gehouden te worden. Ons huis is niet berekend op veel personen en dat merk je. Of toch weer een ‘curry-fest’ waarbij volk automatisch naar de keuken verhuist. Aan de andere kant heb ik in totaal ongeveer 5 uur in de keuken gestaan om dingen voor te bereiden, klaar te zetten en op te ruimen. Verdeeld over twee dagen vind ik geen slechte prestatie! Het was dus zeker ontspannen. En dat is ook wat waard.
En of ik inderdaad geen taart heb gehad? Nope. Helemaal niet. Simon is ’s ochtends vroeg naar de winkel gegaan voor verse koffie, bloemen en een croissant. Heerlijk! Daar heb ik in alle rust in bed van kunnen genieten. Daar kan geen taart tegenop bij mij 😉
Bij jullie
Ik heb op het artikel van afgelopen zaterdag al wel wat reacties gehad, maar ik ben benieuwd naar nog meer reacties. Hoe pakken jullie verjaardagsfeestjes aan? Bij een ander is het uit handen, maar bij jezelf heb je volledig de regie. Probeer je de schade te beperken, ga je juist wel voor 100% Paleo/ vegetarisch/ suikervrij, of moet/ wil je een compromis maken? Waar kies je in zo’n geval voor en hoe pak je dat aan? Met het oog op de uitdaging denk ik dat heel veel lezers jullie ervaringen en tips heel waardevol zullen vinden! Dus deze week geen update van hoe het ging (hoewel je die ook mag delen uiteraard), maar de vraag: Hoe doe jij verjaardagen? Ik hoor het graag!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.