Christmas Pudding – Wat, waarom en hoe

Tradities. Een woord dat je normaal gesproken alleen hoort bij festiviteiten of officiële gebeurtenissen in een mensenleven. Een beetje oubollig, maar ook noodzakelijk omdat ze cultuur en gewoontes doorgeven. Het woord tradities krijgt zeker een dubbele betekenis als je twee verschillende culturen probeert samen te brengen. Elk goed huwelijk is gebaseerd op geven en nemen en vaak zie je in zulke situaties dat er nieuwe tradities ontstaan. 

Zo ook bij ons. Ik ben nu 7,5 jaar getrouwd met Simon en daarvoor waren we al twee jaar ‘samen’. En vanwege de Engelse schoonfamilie werd ik vrij snel geconfronteerd met Engelse tradities rondom de feestdagen (of het ontbreken daarvan). In het begin was dat nog niet zo belangrijk. Je kwam bij elkaar en omdat we elkaar niet vaak zagen, werd veel van de tijd samen doorgebracht met het hernieuwen van de contacten. Tradities vallen dan naar de achtergrond. Maar nu we zelf kinderen hebben, lijkt het wel alsof tradities voor ons ineens veel scherper aan het licht komen. Je gaat als gezin op zoek naar manieren om zowel de Engelse als de Nederlandse cultuur te verenigen tijdens belangrijke feestdagen als Kerst en Pasen. 
Eén zo’n traditie is de Christmas Pudding. Het begon eigenlijk met het kerstdiner dat, hoewel altijd hetzelfde, in Engeland een meer traditioneel karakter heeft dan hier. Ontzettend leuk vind ik. Het wordt een soort ijkpunt van het jaar. En daarbij hoort altijd een Christmas Pudding. Tot een paar jaar terug werd er altijd gekocht, maar ik geloof dat het drie of vier jaar geleden was dat ik besloot zelf een Christmas Pudding te maken. Gewoon omdat me dat leuk leek en omdat mijn ervaring is dat zelfgemaakt eigenlijk altijd beter smaakt. In die tijd waren Simon en ik ook erg fanatiek met voeding bezig en op deze manier konden we wel meesnoepen. 
Het maken van de Christmas Pudding op zich is geen moeilijk karwei. Het is meer dat het nogal wat ingrediënten nodig heeft en je moet er op tijd mee beginnen om de pudding de kans te geven te ‘rijpen’. De eerste keer dat ik Christmas Pudding maakte (kan ook de keer erna geweest zijn) had ik veel te veel mengsel gemaakt en dit meegenomen naar Engeland. Daar aangekomen hebben schoonmams en ik nog ettelijke uren gespendeerd aan het perfectioneren van de smaak alvorens hij in de stoompan mocht zakken. Een ontzettend leuke klus en ik denk dat de sherry, brandy, goedkope whisky en andere schnapps een rol gespeeld zullen hebben. Leuke herinneringen!
Want het maken van een Christmas Pudding is een familie aangelegenheid. Kinderen, de vrouwen en ja, ook de mannen doen mee om er eentje te maken. Hoewel de rol van de mannen meer aan het eind van het proces komt, met het serveren en proeven 😉
Traditioneel wordt de Christmas Pudding op de laatste zondag voor Advent gemaakt. Stir-up Sunday wordt die dag genoemd. Dit was afgelopen zondag overigens, zodat je nu kan stoppen met rekenen. Dit geeft de Christmas Pudding een maand de tijd om op smaak te komen en het luidt de start van de Kerst feestelijkheden in. Ook ‘mincemeat’ kan op die dag gemaakt worden bijvoorbeeld. Maar ook chutneys, jammen en groenten op zuur. Dat moet allemaal een tijd staan en is dan klaar voor gebruik met Kerst en oud en nieuw. 
Christmas Pudding heeft een lange geschiedenis met bronnen die wel uit 1420 dateren. Een duidelijker begin is rond de 17e eeuw toen recepten voor Christmas Puddings opgeschreven werden. Ieder huishouden en iedere zelf-respecterende Engelse kok heeft wel een eigen recept voor Christmas Pudding, maar traditioneel moet het 13 ingrediënten bevatten als symbool voor Jezus en de 12 discipelen. Elk lid, hoewel voornamelijk de kinderen, van de familie moet een keer in de kom met het mengsel roeren, van oost naar west (symbool voor de reis van de wijzen uit het Oosten). Ook kun je een zilveren muntje of symbolisch figuurtje in de pudding doen. Diegene die hem dan vindt met het opdienen zal een heel jaar lang geluk hebben. 
Typische ingrediënten voor een Christmas Pudding zijn gedroogd fruit, suet (een specifiek soort rundvet), drank, eieren en meel. De pudding wordt voor gebruik lang gestoomd en geserveerd met room, custard of brandy boter. Als je dat op hebt na een flink kerstdiner kun je zeven talen spreken (aldus mijn opa)! Of je gaat voor een spelletje Twister aldus mijn schoonvader…
Voor ons is de Christmas Pudding essentieel onderdeel geworden van de Kerstviering en door de geschiedenis eens nader te bekijken, vind ik het ook vanuit cultureel oogpunt belangrijk om dit jaarlijks te blijven doen en de kinderen er bij te betrekken. 
Ons mengsel staat in ieder geval al klaar, te wachten op verdere verwerking vlak voor Kerst. En hoewel Christmas Pudding de naam heeft zwaar en heftig te zijn, valt dat bij een zelfgemaakte heel erg mee. Plus je kan spelen met de ingrediënten zodat je het aan kan passen aan je eigen voorkeur en smaak. Zo is er dus al een Quantrill-variant aan het Christmas Pudding firmament! 
En lijkt het jou nu ook erg leuk om hiermee aan de slag te gaan of om een kerstcake te maken (zelfde basis, minder werk), dan raad ik je aan mijn nieuwste kookboek ‘Eet Goed, Voel je Goed’ aan te schaffen. Daar staat namelijk mijn recept voor een Christmas Pudding in. Begin er deze week nog mee en ik garandeer je een heerlijk, bijzonder en rijk kerst-dessert!

Met dank aan Esther Leeuwrik voor het gebruik van haar prachtige illustraties. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »