Het Serviesgoed en de Kon Mari Methode

Serviesgoed en de Kon Mari Methode

Kon Mari - Serviesgoed

De lente kriebels zijn hier een beetje afgezakt door het vreselijke weer afgelopen weekend, maar we laten ons natuurlijk nergens door weerhouden en gaan deze week stug verder met de volgende stap van de voorjaarsschoonmaak in de keuken waar we vorige week mee zijn begonnen. En omdat we van boven naar beneden aan het werken zijn, zijn nu de bovenkastjes aan de beurt.

De bovenkastjes met het Servies

Nu heeft iedereen natuurlijk weer een andere keuken die ook weer anders wordt ingedeeld. Zo heb ik maar 3 bovenkastjes en daarin heb ik hoofdzakelijk mijn servies staan. Mijn voorraden heb ik voornamelijk in de trapkast die ik in de keuken heb. Omdat de voorraad een apart verhaal is, houd ik het voor vandaag even bij het serviesgoed als onderwerp. Dus ongeacht waar jij je serviesgoed hebt staan, of dat nu de bovenkastjes zijn of niet, we pakken nu dat even aan. Heeft ook te maken met een boek dat ik aan het lezen ben, daarover straks meer, en niet alleen met het feit dat toevallig in mijn bovenkastjes het servies staat. Is overigens ook niet toevallig zo, maar strategisch in de buurt van de vaatwasser, scheelt heel wat heen en weer geloop bij het uitruimen van dat ding!

De Kon Mari Methode

Onlangs ben ik via Facebook op een boekje gestuit dat Opgeruimd! heet, of The Life-Changing Magic of Tidying Up, van Marie Kondo. De methode is ook wel bekend onder de naam Kon Mari. Het schijnt nogal een hype te zijn, dus wellicht heb je er ook al over gehoord. Ik ben nu halverwege het boek en ben nog niet begonnen met het toepassen ervan, dus ik kan er nog niet heel veel over zeggen, maar wellicht is het leuk om deze methode nu in de keuken te gaan uitproberen?

Het idee van deze methode is dat je in 1 keer per categorie, dus niet per ruimte (…) al je spullen gaat uitzoeken, vandaar dus nu niet per se de bovenkastjes, maar ‘het servies’.

Van die categorie zoek je alles bij elkaar, brengt dat naar 1 plek en vervolgens gaat elk item een voor een door je handen. Je voelt wat dat item met je doet, geeft het je een ‘spark of joy‘, dan houd je het, geeft het je dat niet, dan doe je het weg. Pas als alles door je handen is gegaan, ruim je het op.

Wat wij dan nu gaan doen is dus niet helemaal volgens de regels van Kon Mari, want we waren al begonnen met een bepaalde ruimte; de keuken. Bovendien raadt zij aan om met kleding te beginnen, maar wij beginnen deze week met het servies. Doe je mee?

Eenvoudige Allesreiniger

Natuurlijk maken we de ruimte waar het servies staat meteen even schoon, voordat we straks alles dat we willen houden en wat ons een ‘spark of joy’ geeft, erin terugzetten. Dit schoonmaken kun je doen met de sinaasappelazijn van vorige week, maar je kunt ook prima aan de gang met een verdunning van natuurazijn of schoonmaakazijn:

Benodigdheden

  • 1 deel witte natuurazijn of schoonmaakazijn
  • 2 delen water (gekookt en afgekoeld en als je erg hard water hebt, kun je ook nog kiezen voor gedestilleerd water)
  • Etherische oliën, bijvoorbeeld:
    • kruidnagel
    • citroen
    • kaneel
    • eucalyptus
    • rozemarijn
  • Plantenspuit

Werkwijze

Meng alles goed door elkaar, giet het over in een plantenspuit. Je kunt het direct op het schoon te maken oppervlak spuiten of eerst even op een doekje. Bewaar de fles in het donker, dat is beter voor de etherische oliën.

Let op: Niet gebruiken op natuurstenen oppervlakken! Heb je dus een natuurstenen aanrecht of vloer, let op dat je daarop niet morst. Het zuur van de azijn lost het kalk uit het natuursteen op en geeft lelijke vlekken…

Aan de slag!

Het beste kun je dit doen als je alleen bent, maar kinderen om je heen is niet altijd onvermijdelijk. Ik doe het in ieder geval wel met de kinderen erbij, eigenlijk doe ik altijd alles met de kinderen erbij, nou ja… bijna alles 😉

Neem een aantal lege dozen en eventueel een vuilniszak voor serviesgoed dat kapot is.

Zoek een plek uit waar je je serviesgoed en glaswerk allemaal kwijt kunt. Een grote tafel, de vloer, alles moet erop kunnen. Haal nu al je serviesgoed en glaswerk tevoorschijn, alles, dus ook uit kasten die je niet in de keuken hebt staan! Vergeet ook de vaatwasser niet, als deze gedraaid heeft en nog niet is leeggehaald. Vuile vaat kun je even laten voor wat het is.

Laat nu 1 voor 1 elk stuk servies door je handen gaan en voel wat het met je doet. Word je er blij van? Houd het? Word je er niet warm of koud van: in een doos en kapotte spullen gaan in de vuilniszak.

Let op! Doe dit alleen met spullen die van jou zijn en zeker niet met die van de kinderen of met spullen die misschien niet per se van hen zijn, maar waar zij wel aan gehecht zijn! Ook spullen van andere huisgenoten laat je met rust.

Als je alles door je handen hebt laten gaan dat van jou is, maak je de kasten schoon van binnen met een allesreiniger, zoals bijvoorbeeld hierboven of wat groene zeep. Daarna kun je alles terugzetten in de kastjes. Ik heb mijn serviesgoed onder andere in de bovenkastjes gezet, omdat deze het dichtstbij de vaatwasser zijn, dat werkt snel en efficient met het uitruimen daarvan.

Breng de gevulde dozen met het serviesgoed dat nog heel is bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel.
Of, het is immers bijna Koningsdag, misschien vinden je kinderen het wel leuk ermee op de vrijmarkt te gaan staan? Dan kom ik lekker bij ze snuffelen, want ik ben altijd opzoek naar leuke, kopjes, borden, bakjes, bestek etc. voor op de foto’s van dit blog 😉

Geniet van je opgeruimde kasten!

Kende jij de Kon Mari methode al en ben je daar al mee aan de slag gegaan? Spreekt de methode je aan? Laat me weten in de reacties hieronder, ik ben benieuwd!

3 reacties

  1. Ingrid schreef:

    Toen ik het las dacht ik, gaan we proberen. En ging aan het nadenken over mijn servies, tja die mensen heb je dus ook.
    Ik ben niet het type van een servies en bijbehorend bestek. Ik heb eigenlijk servies waar veel achter zit.
    Borden die ik gekregen heb van een dove vriendin, die gaan niet weg. Of die mok van mijn kinderen.
    Tjonge er staat toch meer in mijn kast wat wel bij elkaar past,. Maar wel bij elkaar past omdat heel veel dingen met liefde zijn gegeven en daardoor ook met liefde gebruikt worden.

    1. Ook mijn servies is een allegaartje, waar het bij de KonMari methode om gaat is dat je bij ieder item een ‘spark of joy’ zou moeten ervaren. Waar je die spark of joy niet bij voelt, dat mag weg. Het gaat er uiteindelijk om dat je jezelf dus omringt met spullen waar je echt blij van wordt, al het andere is vaak ballast. In het boek wordt het heel mooi en duidelijk beschreven, ik vind het echt een aanrader! Overigens begin je met Kon Mari met kleding, daarna boeken, papierwerk en dan pas al het andere behalve persoonlijke dingen als brieven en foto’s, die doe je als laatst, want die zijn het moeilijkst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »