Ontbijtrecepten Dag 4 – Notenpasta en Kokosmelk Maken

Deze week zal ik elke werkdag samen met Biologische Toko een nieuw ontbijtrecept publiceren dat niet alleen erg lekker is, maar ook prima snel of van te voren klaar te maken zodat je niet lang in de keuken hoeft te staan op een moment dat je eigenlijk zo snel mogelijk de deur uit wil (of anderen de deur uit wil werken). Ik hoop dat jullie hier veel plezier van zullen hebben! Vandaag staat er op het menu: Notenpasta en Kokosmelk

Twee dingen die ik altijd in mijn voorraadkast heb, zijn notenpasta en kokosmelk. Oké, niet kokosmelk uit een blik of pak, maar als santen. Als het gaat om ontbijt, lunch of snack-na-school, dan zijn deze twee ingrediënten mijn favoriet. Waarom? Ze zitten bomvol goeie vetten, bevatten eiwitten en leveren gezonde koolhydraten. Plus, ik kan ze zowel zoet als hartig gebruiken. Ideaal dus!

En sinds een paar maanden koop ik geen blikjes of pakken kokosmelk meer. Vaak zitten er toch toevoegingen in die ik niet wil en valt de smaak tegen (dit nog even los van de BPA in blikken). Zelf maken is veel beter, maar erg tijdrovend als ik steeds een kokosnoot moet slachten. Geloof me, niet prettig… ik heb issues… Dus! Op zoek naar een betere methode. En die heb ik gevonden! In de vorm van santen. Santen is harde kokosmassa en 100% kokos. Dus geen verdikkingsmiddelen, water, conserveringsmiddelen of kokosnootextract. Gewoon kokos. En hier maak je heel eenvoudig erg lekkere, dikke kokosmelk van.

Kokosmelk van Santen
1 liter kokosmelk

1 pakje santen (200 gram)
800 ml water

  1. Brokkel de santen in stukken en doe deze samen met het water in een pannetje.
  2. Breng zachtjes op temperatuur, het hoeft niet te koken.
  3. Als de santen zacht begint te worden, roer je met een houten lepel goed door tot de santen helemaal opgelost is.
  4. Draai het vuur uit en laat de kokosmelk iets afkoelen.
  5. Het is dan klaar voor gebruik.

Er zullen stukjes kokos inzitten, maar dat vind ik niet hinderlijk. Als je het liever helemaal glad wilt, zeef je de melk door een stuk kaasdoek of een schone, vochtige theedoek. Bewaar de kokosmelk in de koelkast. Het is ongeveer 2 – 3 dagen houdbaar.

Deze kokosmelk verwerk ik in heerlijke smoothies. Wat denk je van deze combinaties, gewoon in een mengkom en even blenderen:

Maar hoe gezond is kokosmelk nou eigenlijk?

Groene Smoothie
2 bevroren bananen
2 handen vol verse spinazie
250 ml kokosmelk
1 el kokosolie
1/4 tl kaneel

Rode Smoothie
200 gram aardbeien (bevroren of vers)
250 ml kokosmelk
1/2 el rasp van (onbespoten) citroen
1 el kokosolie
Eventueel wat extra zoet

Gele Smoothie
250 ml kokosmelk
1 mango, geschild en in stukken
2 schijven ananas, hart verwijderd
Extra kokosrasp

Bruine Smoothie
250 ml kokosmelk
2 el carobepoeder
1 banaan, geschild

Of mijn Mokka Smoothie

Notenpasta
Wij eten geen pindakaas (of pinda’s). Maar notenpasta des te meer! Erg lekker op crackers, in smoothies, om sate saus van te maken of om door ijs te roeren. Een goeie notenpasta bevat niets anders dan alleen noten (geen pinda’s!) en eventueel een beetje zout. Door het malen van de noten, komt de olie die in noten zit, vrij en dat zie je dan bovenop drijven. Even doorroeren en de olie zorgt voor heerlijke, smeuïge pasta. Ik bewaar notenpasta altijd in de koelkast. Het gaat tenslotte om onverzadigde vetzuren!

Ik smeer het graag op een cracker om er vervolgens een feestje van te maken. Deze crackers zijn echt heul erg lekker en als je liever glutenvrij wilt, raad ik je deze aan. Ook heul erg lekker 😉

Wat denk je van deze combinaties met notenpasta op een cracker:

Komkommer en Komijnzaad
Kiemen en Citroensap (beetje druppelen)
Rucola en Zwarte peper
Sambal
Schijfjes tomaat of Paprika

of:

Heerlijke jam
Een beetje carobepoeder of cacaonibs
Honing
Appelschijfjes
Banaan
Appel en Banaan (die zagen jullie vast niet aankomen!)

Uiteraard zijn er nog veel meer toepassingen voor notenpasta en kokosmelk, maar aangezien dit over het ontbijt gaat, wilde ik deze combinaties met jullie delen. Dus nu is het aan jullie! Wat doen jullie met notenpasta en/ of kokosmelk? Hoe pas jij het toe in het ontbijt? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »