Met dit weer sta ik liever niet aan het eind van de dag lang in de keuken en gebruik ik al helemaal niet graag de oven, want die warmt het huis natuurlijk alleen maar meer op. Nee, ik ‘gooi’, als het nog niet zo warm is, ’s morgens van alles in mijn slowcooker, die ik buiten neerzet en als ik dan tegen de avond moe van de warmte thuiskom, staat er een heerlijke maaltijd op me te wachten.
Ideaal vind ik het, zo’n slowcooker, maar eerlijk gezegd maak ik er nog maar weinig gebruik van. Ik moet er, zeg maar nog een beetje aan wennen om hem te gebruiken en daarom heb ik besloten zo nu en dan een recept hier te posten dat specifiek bedoeld is voor de slowcooker.
Ik weet dat Heleen er ook wel eens over geschreven heeft en er graag gebruik van maakte, haar man heeft haar ook eens voorgerekend wat het gebruik op jaarbasis zou kosten bij dagelijks gebruik.
Zelf heb ik een slowcooker van het merk Crockpot, maar ze zijn er in talloze soorten en maten en prijzen.
Heb je er echter zelf geen een, geen nood, de meeste gerechten zullen vast en zeker ook prima in de oven of op het fornuis klaar te maken zijn, maar een oven zet je niet zo makkelijk buiten en een fornuis vraagt wat meer aandacht en oplettendheid natuurlijk, want het brandt dan veel sneller aan!
Gisteren maakte ik heerlijke gehaktballen in tomatensaus met een heel speciaal ingrediënt dat de gehaktballen net een beetje iets extra’s gaf. Om het helemaal af te maken, maakte ik er nog een flinke salade bij en voor de liefhebbers kun je er eventueel nog wat pasta of rijst bij koken, maar dat heb ik achterwege gelaten.
Gehaktballen uit de Slowcooker
Iris MaierIngrediënten
- 2 appels geschild, in stukken en zonder klokhuis
- 1 el kokosmeel
- 3 el. fijngehakte salie
- 1 flinke wortel fijn geraspt
- 2 uien heel fijn gesneden
- 2 tenen knoflook uit de knijper
- 1 kilo rundergehakt
- 2 eieren
- nootmuskaat
- Keltisch zeezout
- Zwarte peper uit de molen
Voor de saus
- 2 flessen passata à 750ml.
- handje verse basilicum
- 5 tenen knoflook fijngehakt of uit de knijper
- gedroogde oregano
- Keltisch zeezout
- Zwarte peper uit de molen
- snufje chilipoeder
Instructies
- Kook de appelen met een klein scheutje water gaar.
- Doe de salie en het kokosmeel in een kommetje en giet daar een klein beetje heet water bij.
- Doe de gehakt in een kom met de eieren, ui, knoflook, wortelrasp, 6 el van de appelmoes, nootmuskaat, het zout en de peper. Als het vocht door het kokosmeel en de salie is opgenomen, kun je dat er ook bij doen.
- Kneed alles tot een stijf mengsel, is het nog wat vochtig, dan kun je er en klein beetje kokosmeel bijdoen. Let wel op dat je niet teveel tegelijk toevoegt en laat het steeds even rusten nadat je het hebt toegevoegd om het de tijd te geven het vocht op te nemen!
- Proef of er eventueel nog zout of peper bij moet.
- Vorm er 10 flinke gehaktballen van en leg deze in de slowcooker.
De saus
- Doe de passata in een grote kom.
- Hak de basilicum fijn en roer deze samen met de knoflook, zout en peper en een snufje chilipoeder door de passata.
- Proef weer even of er nog zout of kruiden bij moeten.
- Giet de saus over de gehaktballen in de slowcooker.
- Deksel erop en kook alles gaar in 8 uur op stand 'low'
Notities
3 reacties
En wat te denken van een Römertopf?
Dit klinkt heerlijk! Ga ik volgende week zeker maken! Hier dan niet in de slow cooker, maar in de grote warme AGA Cooker die inderdaad wel ook ons huis verwarmd… Als het te gortig wordt, gaan gewoon de rolluiken dicht en de kleding uit en doe ik net of ik in de sauna zit 😉
Voor het weekend heb ik stoofvlees op het menu staan. Zelfde principe toch? In de relatieve koelte van de dag voorbereiden en ’s avonds alleen nog maar aan tafel hoeven schuiven!