Slow Cooker Runder Goulash

Slow Cooker Runder Goulash

Pittig, kruidig, tjokvol groente en hooglandervlees en toch verrassend licht. Deze goulash is een samenloop van ingrediënten en absoluut niet moeilijk om te maken. Ik kan er een heel verhaal van maken, maar eigenlijk wil ik nog maar één ding zeggen: Maken!


Oké, ik wil eigenlijk nog wel iets meer zeggen. Namelijk over het gemak van een slow cooker. Nadat mijn man voor me had uitgerekend dat als ik de slow cooker dagelijks 8 uur aan zou hebben, 365 dagen per jaar, ons dat EUR 52,- per jaar zou kosten, kon ik ietwat ontspannen met het oog op de kosten die dus reuze meevielen. Ik gebruik de slow cooker ongeveer 2 keer per week, ik kook dan direct een grote hoeveelheid waarvan we twee keer kunnen eten. Ik verwerk er altijd veel groenten en stukken vlees in die wat meer tijd nodig hebben. En sinds ik door heb dat je iets meer zout en peper moet gebruiken om het op smaak te brengen, is het iedere keer een succes! (Lees: de kinderen eten hun bord voor de verandering eens leeg)

Maar het gaat voor mij in dit geval niet alleen om de lekkere gerechten, maar ook om de tijd die het me bespaart. Ik maak namelijk alles klaar ’s ochtends als de kinderen naar school zijn en ik de ontbijtboel opruim. Ik ben er dan nog niet aan toe om te schrijven of iets dergelijks, dus eerst maar wat klusjes aanpakken. De slow cooker vullen kan daar dan één van zijn. Met het opruimen, wegzetten en herschikken heb ik genoeg gelegenheid om in nog geen tien minuten een zooitje groenten te snijden, een kruidenmengsel uit te kiezen en dit samen met vlees of kip in de pot te doen en aan te zetten.

Vervolgens maak ik een kop koffie, geniet ik van een keurig nette keuken en de wetenschap dat het avondeten klaar is.

Ik weet het, bijzonder hoog jaren ’50 gehalte… Maar mijn biologische ritme maakt het me erg moeilijk om om vijf uur ’s middags een volledige en voedzame maaltijd in elkaar te draaien. Het liefst zit ik dan met een glas wijn of een kop thee een boek te lezen, wat administratie te doen of moet ik grut ophalen of wegbrengen na het spelen. Combineer dit met een echtgenoot die twee keer per week vroeg wil eten en dan is de verwachting dat ik met veel plezier en inspiratie in de namiddag nog ga staan kokkerellen, erg onrealistisch.

Klusjes doen vind ik vervelend. Avondeten klaarmaken is daar eentje van. Dit is mijn oplossing voor dat euvel. Plus mijn huis ruikt de hele dag heerlijk! En ik kan gezellig doen als manlief chagrijnig thuiskomt. Iedereen wint 😉

Slow Cooker Runder Goulash

6 personen

400 gram runderpoulet of stooflappen in stukjes gesneden
1 rode paprika, zaadjes verwijderd, in stukken gesneden
1 rode peper, zonder zaadjes, fijn gesneden
2 uien, in ringen gesneden
1 blikje tomatenblokjes
200 ml runderbouillon (of andere bouillon, liefst zelf gemaakt of zonder MSG)
3 teentjes knoflook
1 winterwortel, in plakjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
3 laurierblaadjes
2 tl paprikapoeder
1 el komijnzaadjes
2 tl karwijzaadjes
Zout en peper naar smaak
Olijfolie

Slow Cooker:

  1. Doe alle ingrediënten in een slowcooker en zet hem op ‘low’.
  2. Laat 6 – 8 uur pruttelen en serveer met rijst en salade.

Fornuis:

  1. Als je geen slowcooker hebt, doe dan alle ingrediënten in een ruime pan en breng aan de kook.
  2. Laat op het allerlaagste pitje (of gebruik een vlamverdeler) 2,5 uur pruttelen totdat de groenten en het vlees gaar zijn.
  3. Roer af en toe om.

Tip: Deze goulash is de volgende dag nog lekkerder. Om hem dan iets dikker te maken, kun je een geschilde aardappel mee laten garen.

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

13 reacties

  1. O, dit ga ik morgen maken. Ivm een aanstaande verhuizing moeten we de vriezer leeg eten en ik heb sinds kort een Crockpot. Ik weet dat ik morgen van hot naar her vlieg om allerlei kleine dingetjes af te handelen, dus dit is perfect!
    Ik ga een deel van de paprikapoeder vervangen door een snufje smoked paprika. Hmmmm, heb er nu al zin in!

    Ik zocht trouwens op slowcooker en goulash en kwam op jouw site. Wauw, wat een heerlijke informatie op allerlei gebieden!

  2. Heb je goulash gemaakt in crocpot. Smaak was verrukkelijk maar er zat bij mij wel heeeel veel sap onder. Hoort dit zo?

    1. Dat kan inderdaad wel kloppen. Zeker als je geen meel gebruikt om te binden, kan er aardig wat vocht achterblijven. Vaak is dit trouwens wel erg lekker als basis voor jus de volgende dag!

      Groet
      Heleen

  3. Anonymous schreef:

    Het was heerlijk. Het heeft 4 uur opgestaan en je kon het “naar binnen zuigen”. Niet voor 6 personen, wij hebben er met 3 volwassenen van gegeten. Zeker voor herhaling vatbaar.
    Dank je voor dit recept,

    Groetjes Thea uit Tiel

  4. Caatje schreef:

    Lijkt me een heerlijk recept en ga dit van de week maar eens uitproberen. Een slowcooker heb ik niet maar in een kist met daarin een (oude) slaapzak werkt prima! Gewoon even goed laten doorkoken op het fornuis en daarna in de kist. Als dit twee uur op gas moet staan dan is het in de kist na 6 uur klaar! Bedankt voor het recept 🙂

  5. Anonymous schreef:

    gisteren dit recept gemaakt het was heerlijk. ze hebben hier niet gegeten maar ge…… ik heb het gewoon in de braadpan gemaakt en dit ging prima

  6. Anonymous schreef:

    Wat een heerlijk recept! Wat voor een slow cooker heb je?

    1. Ik heb de slowcooker bij Kijkshop gekocht toendertijd. Die was van de winter een keer in de aanbieding. Best Home is het merk.

  7. Mariëtte schreef:

    Was ik toch net van plan de paprika’s op te maken en dacht aan een goulash, zie ik dit recept! Je snapt dus wel wat ik vandaag ga doen…..
    En inderdaad ook met hooglandervlees. Ik twijfel nog tussen mijn ‘Hooimadammeke’ of de oven want een slowcooker heb ik niet.
    Dank voor dit recept en groetjes.

  8. Jeannet schreef:

    Ik heb een kookboek van mijn Hongaarse neef gekregen waar zo’n soortgelijk recept voor goulashsoep in staat. Werkelijk heerlijk!

  9. Ik ben gek op goulash, ik heb het deze winter regelmatig gemaakt en ook zoontje en vriend zijn er gek op. Ik gebruik wel tomatenpuree ipv blokjes. Zo lekker!

  10. Anonymous schreef:

    Wat een heerlijk recept. Wij proberen zoveel mogelijk paleo te eten, maar af en toe weet ik niet meer wat ik klaar moet maken. Vandaag ga ik je kokos kip curry maken.
    Een slowcooker is een mooi apparaat, alleen ik twijfel nog tussen de slowcooker en een romertopf. De slowcooker kan je natuurlijk wel weer meenemen op vakantie. Gr. Alida

  11. Bakhuis 36 schreef:

    lijkt me heerlijk, ik heb geen slowcooker dus ik ga het in een pan doen. En heel herkenbaar, eind van de middag is geen tijd om nog druk te zijn met eten koken als iedereen zijn energie op heeft..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »