Staan in plaats van Zitten!

Ga even zitten voor dit artikel. Of niet? Keer op keer blijkt dat zitten op een stoel – een traditie die we al tijden in ere houden en associëren met rust, relaxen en rondhangen (en laten we saai en eentonig werk niet vergeten!) – eigenlijk erg ongezond is voor ons. Tenminste, de manier waarop we het zitten op een stoel benaderen is ongezond voor ons. Af en toe op een rechte stoel op kantoor zitten is geen probleem, maar wanneer we een bijzonder groot gedeelte van ons leven doorbrengen in een zittende houding (of erger, voorover gebogen), dat is wanneer het een probleem voor onze gezondheid vormt.

Langdurig zitten op een stoel is zeker een moderniteit. Tot voor kort hadden we geen stoelen met leuningen. We zaten op krukken of op de grond, zonder steun in de rug en dit ging prima. Tot de 16e eeuw waren stoelen met leuningen gereserveerd voor de hoogste klasse mensen. Koningen, edelen en staatshoofden gebruikten stoelen om audiëntie te houden, terwijl de gemiddelde boer zich tevreden moest stellen met het zitten op een kruk, kist of zelfs op de grond. Als de gewone burger wilde ontspannen, strekte hij zich uit op de grond, handen achter het hoofd. Zitten op een stoel was geen manier om te ontspannen, maar een praktisch hulpmiddel.

Eigenlijk kun je stoelen vergelijken met schoenen. Ze dwingen ons in een bepaalde positie, vaak voor langere tijd, die onnatuurlijk is. In een stoel zak je namelijk erg makkelijk voorover, rug krom, schouders naar voren gebogen. Dit kan omdat we een ruggesteun hebben. Als je zo zou gaan zitten zonder steun, zocht je al snel een andere houding op. Het is oncomfortabel. Door op een stoel te zitten elimineren we de natuurlijke signalen dat we een slechte houding hebben, pijnlijke rug, vermoeidheid. Signalen die ons in een andere situatie zouden dwingen om ons postuur te corrigeren of zelfs om op te staan en rond te lopen. Stoelen maken het mogelijk om uren aaneen in een slechte houding te zitten zonder direct de gevolgen ervan te ondervinden.

Een zwakke rug is aan te pakken zijn door te gaan sporten, zou je kunnen stellen. Deadlifts, wanneer correct uitgevoerd, versterken je ‘core’ en compenseren voor een slechte zithouding. Persoonlijk zou ik dat niet riskeren. En het lijkt contraproductief, alsof je sterke multivitamines inneemt om een slecht eetpatroon te compenseren. Helaas lossen deadlifts niet de andere nadelen van een zittend bestaan op.

Zo is er het feit dat een zittend bestaan, overgewicht in de hand werkt. Uiteraard zijn er legio kantoorwerkers die naar kantoor fietsen, wandelen tijdens de lunch en na werk een uurtje in de sportschool doorbrengen. Maar een Australische studie kwam tot de conclusie dat mensen die een voornamelijk zittend bestaan leiden op werk, dit thuis ook doen. Met andere woorden, het lijkt er op dat werknemers met een zittend beroep, hun werk daadwerkelijk mee naar huis nemen. Diezelfde studie bemerkte ook dat de onderzochte groep mensen over het algemeen een scheef beeld had van hun eigen niveau van activiteit. De meeste ‘zitters’ dachten dat ze veel meer bewogen dan dat daadwerkelijk het geval was. En zoals velen van jullie weten, werkt een scheef beeld van vooruitgang juist achteruitgang in de hand.

Wat denk je van trombose? Een andere studie uit Nieuw Zeeland kwam tot de conclusie dat mensen die erg veel tijd achter hun bureau doorbrachten een veel hogere kans hadden om diep-veneuze trombose te ontwikkelen.

Metabool Syndroom, een verzamelnaam voor iedereen die insuline-resistent is, obesitas heeft en pre-diabetes is, lijkt ook verergerd te worden door ’te weinig beweging en te veel zitten’. Onderzoek wijst uit dat ‘overmatig zitten’ een gezondheidsrisico is.

Dus wat kunnen we er aan doen? In een omgeving waar er stoelen te over zijn, waar sociaal geaccepteerd gedrag en kantoor inrichting dicteert dat we neerzijgen op een stoel en daar ettelijke uren vertoeven, hoe kan de logisch denkend en rug respecterende mens gezondheid en een goed postuur garanderen?

De meest ideale oplossing is dat we eindeloos zitten voorkomen. Maar dat is uiteraard niet erg realistisch. Tenzij je baas power-nappen en blote voeten op werk toelaat, zou je een sta-bureau kunnen regelen. Maar ik zou er niet vanuit gaan.

Als staan geen optie is, probeer dan een kruk. Het voordeel van een kruk is dat je niet in de verleiding gebracht wordt om voorover te gaan zitten. Je bent haast gedwongen om rechtop te blijven zitten. Als dit op een gegeven moment oncomfortabel wordt, ga je vanzelf een eindje lopen. Het vergt enige oefening, maar na verloop van tijd zullen je spieren sterker worden en zul je langer in staat zijn om op een kruk te zitten. Trouwens, als je het niet erg vindt om rare blikken van je collega’s te krijgen, is zo’n yogabal ook een goeie optie!

Een andere manier is om je dag te doorspekken met kleine momenten van lichamelijke activiteit. Ga naar de andere kant van het kantoor (of school) naar het toilet. Neem de trap in plaats van de lift. Loop naar iemand toe in plaats van te mailen of te bellen. Ga wandelen tijdens je lunchpauze. Alle kleine beetjes helpen.

Lukt het je echt niet om dit soort momenten in te bouwen gedurende je werkdag, dan zul je serieus moeten overwegen om na werktijd te gaan sporten. Krachttraining is dan je beste optie. Als je gezond eet, suiker en bewerkte koolhydraten vermijdt, zul je genoeg energie hebben aan het eind van je werkdag om een uur in een sportschool of thuis met gewichten aan de gang te gaan.

Simons werkplek thuis, staand op blote voeten uiteraard 😉

Om een voorbeeld te geven: Simon werkt 40+ uur per week, plus geregeld extra uren in het weekend. Hij is IT manager en spendeert het grootste gedeelte van zijn dag zittend achter zijn pc (sorry, zijn Mac). Toch sport hij 5 keer per week minstens 1 uur, vaak langer en doet hij dagelijks aan yoga. Verder fietst hij gemiddeld 4 keer per week naar werk en toch is hij meestal op tijd thuis om de kinderen op bed te leggen en een goed gesprek met me te voeren. Sterker, hij is drukker dan ik qua werk en toch sport hij meer!

Het allerbelangrijkste is, dat je je niet al te druk maakt over het feit dat je zoveel zit. Waar je je drukker om zou moeten maken is wat je verder doet om de gevolgen daarvan te ondervangen.

En nu over naar jullie: Hoeveel uur per dag zitten jullie en op wat voor soort stoel? Hoe zou je jouw postuur noemen? Heeft iemand al positieve veranderingen op werk kunnen doorvoeren om je werkomgeving gezonder te maken mbt houding? Hoe heb je dat gedaan en hoe ziet je plek er nu uit? Laat van je horen!

Bron foto

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »