Vis kan erg duur zijn, maar de gezondheidsvoordelen van zalm zijn erg groot, dus als het ergens in de aanbieding is, sla ik meteen in! Wilde zalm wordt ingevroren verkocht bij o.a. Jumbo en af en toe kun je het met 25% korting kopen. Let daar dus op en doe er je voordeel mee! Afgelopen dinsdag hebben we weer heerlijk zalm gegeten daarom. En mijn meest favoriete en snelste manier om zalm op de tafel te krijgen, is het eenvoudigweg bakken in de koekenpan met boter.
Wilde zalm hoeft maar een paar minuten per kant gebakken te worden, anders wordt het droog. Het is zelfs gebruikelijk om het iets rosé te serveren! Dus dit gerecht staat letterlijk binnen 15 minuten op tafel!
Gebakken Zalm met snelle Hollandaise saus
- 4 wilde zalmfilets, ontdooid
- Boter en olijfolie
- Zout
- Citroensap
- Verse kruiden als rozemarijn, tijm, dille of peterselie
Voor de saus:
100 gram boter
2 eidooiers
Zout en peper naar smaak
2 el citroensap
Staafmixer met grade of handmixer met gardes
Vuurvaste kom
- Neem een koekenpan (zonder Teflon, lees daar meer over) en smelt hierin een klont boter met wat olijfolie.
- Als je belletjes van de boter kleiner worden, leg je de zalmfilets hier in.
- Bestrooi ze met zout, leg de kruiden die je lekker vindt ook in de pan en bak ongeveer 4 minuten zonder ze te bewegen.
- Als de onderkant mooi goudbruin is, draai je de filets voorzichtig om.
- Bestrooi de andere kant ook met wat zout en druppel er evenetueel wat citroensap overheen.
- Laat 3 minuten bakken totdat de onderkant ook goudbruin is.
Voor de saus:
- Smelt ondertussen in een steelpan de 100 gram boter. NIET LATEN KOKEN!
- Doe de eidooiers, zout en peper en citroensap in een kom en mix dit met de garde even goed door.
- Als de boter gesmolten is, neem je de pan van het vuur en laat je de boter in een dunne straal in de kom lopen terwijl de mixer draait.
- Blijf mixen totdat de saus dik wordt.
- Proef of het naar je smaak is, pas eventueel aan met zout, peper of citroensap en klaar!
- De Hollandaise saus moet boterig, zuur en net zout genoeg smaken.
Serveer direct met verse sla, asperges of gekookte worteltjes. Eet smakelijk!
Anonymous zegt
Hoi Heleen, een vraagje over het kopen van vis. Haal jij vis bij de plaatselijke visboer of in het vriesvak bij de Supermarkt?
Wat anders.. ik lees dat je in Marknesse woont. Woon zelf in de kop van Overijssel en werk in Blokzijl. Werk met een aantal collega’s uit Marknesse. Leuk om te lezen dat je zo dichtbij woont.
Je hebt een super site. Heb al veel recepten geprobeerd en info van af gehaald. Ga zo door!
Groetjes,
Gerjanne
Anonymous zegt
Waarop baseer je keuze om de ene keer boter te gebruiken of olijfolie of kokosolie?
Heleen Quantrill zegt
Persoonlijke voorkeur en beschikbaarheid op dat moment.
Rikkie zegt
Hoe zit het nou eigenlijk met het verhitten van olijfolie? Ik dacht dat dan de goede eigenschappen van olijfolie verloren gaan en zelfs slechte verbindingen ontstaan?
Blogs zegt
Goedendag
Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.
We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.
Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.
Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.
Met vriendelijke groeten
Vincent
http://nl.petitchef.com
Spaarmoeder! zegt
Bij Lidl verkopen ze ook wilde zalm, scheelt weer met Jumbo of c1000. Wel uit de vriezer. Dus mocht je er toevallig langskomen….aanrader.
Lekker recept trouwens.
Jedidja zegt
Ik wil meer vis eten, maar niets met citroen erbij 😉
Heleen Quantrill zegt
Het staat je uiteraard vrij om dit weg te laten 🙂
Anonymous zegt
Eten op vrijdag altijd vis, zeker geen vlees, ga dit recept as vrijdag maken!
Bedankt!
Groetjes,
Angela