Kurkuma is de één van de meest onderzochte voedingsmiddelen ter wereld. Geen wonder, want het stofje curcumine heeft een aantal heel bijzondere eigenschappen, met name op gebied van gezondheid en pijnbestrijding. Al eerder heb ik op Eet Goed Voel je Goed geschreven over kurkuma. Deze keer wil ik iets dieper ingaan op het aspect pijnbestrijding. De reden hiervoor is heel eenvoudig: We zetten het zelf al geruime tijd in bij pijn en de resultaten daarvan verbazen ons nog altijd.
Het begon allemaal vorig jaar, toen Simon herhaaldelijk last had van zijn gebit. Nu is dit altijd al een zwak punt geweest bij hem en vorig jaar is er flink wat werk gedaan om het een en ander een beetje op orde te krijgen. Maar hij bleef lopen met pijn en ontstekingen in de kaak. Uiteindelijk moest hij een wortelkanaalbehandeling ondergaan en dat heeft goed geholpen. Toch was daarmee de kous niet af. Pijn bleef terug komen en bij controles (inmiddels opgevoerd naar eens per vier maanden) bleef de tandarts ontstekingen zien.
Toen in diezelfde periode hij een ontsteking in zijn voet ontwikkelde, was de maat vol. Bij de huisarts kreeg hij een recept mee voor diclofenac. Thuis aangekomen ging hij eerst eens kijken wat daar de bijwerkingen van zijn. Daar werden we niet blij van! Het doosje is terzijde geschoven en nooit aangebroken. Want tijdens een zoektocht naar een alternatief voor diclofenac stuitten we op… kurkuma!
Kurkuma Onderzocht
De ontstekingsremmende stof in kurkuma is Curcumine. Dit werkt ontstekingen in het lichaam tegen, waar dan ook, zodat zwelling en pijn bij ontsteking tegengegaan wordt. Kurkuma werkt dus tweeledig in dit verhaal. En omdat kurkuma veilig is voor mensen, zelfs bij grote doses (8000 mg per dag, drie maanden lang) kun je het dus prima inzetten bij pijn en ontstekingen en ziekten gerelateerd aan ontstekingen zoals reuma en artritis.
Maar kurkuma is ook een krachtig antioxidant en kan als zodanig dus ook gebruikt worden bij ziekten waar vrije radicalen vrij spel hebben zoals bij kanker, arteriosclerose en andere neurodegeneratieve ziekten. Dit lijkt erg groot en wellicht ver van je bed, maar wanneer je bijvoorbeeld je enkel verzwikt of een koutje oploopt, kun je dus ook kurkuma inzetten om de vrije radicalen die bij zulke ‘schade’ vrijkomen, op te vangen en af te voeren. Herstel verloopt dan dus vlotter en er is minder tot geen noodzaak om pijnstillers in te zetten. Deze antioxidant eigenschappen van kurkuma zijn zelfs sterker dan de meeste vitaminen en bioflavonen zoals je in groenten en fruit vindt. Dus ook bij chronische aandoeningen kun je wederom kurkuma inzetten.
Kurkuma Thuis
Tolt het bij jou ook nu? Laten we dan weer even teruggrijpen op wat er hier bij ons gebeurde. Simon begon direct diezelfde dag met inname van kurkuma suppletie. Drie keer op een dag twee capsules. Dit heeft hij deze hele week volgehouden en na vier dagen was de pijn in zijn voet nagenoeg verdwenen. Ook de ontstekingen in zijn mond verdwenen.
Twee weken later moesten we in huis flink wat kluswerk verrichten. We waren twee dagen lang de hele dag in touw en in dat weekend heeft Simon zich raar verstapt. De plek in zijn voet begon diezelfde avond weer op te spelen. Koppig als hij was (‘met mijn voet omhoog gaat het ook wel hoor’) nam hij pas de volgende dag weer kurkuma. Dit keer heeft hij de dosis twee weken lang aangehouden en sindsdien neemt hij dagelijks twee capsules als onderdeel van zijn supplementen routine. Ontstekingen: nul. Pijn: nul.
Voor mij is het in ieder geval zo klaar als een klontje: Pijn bestrijden doen wij met kurkuma. Veel veiliger en je slaat twee vliegen in één klap omdat je de bron van de pijn ook daadwerkelijk behandelt in plaats van alleen maar toedekt met pijnstillers.
Mijn tip voor jullie is dan ook om kurkuma eens te gebruiken wanneer je regelmatig last hebt van pijn en/ of ontstekingen of ontstekingsgerelateerde klachten.