De afgelopen week bleek dat smoothies of gewoon zo wat fruit steeds minder in trek waren als ontbijt. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik er ook een beetje simpel van werd. Tijd voor wat anders dus! En hoewel ik dit neerzet als ontbijtrecept, is het uiteraard ook prima geschikt als tussendoortje of om mee te nemen voor lunch. Daar komt bij dat dit brood heel goed in te vriezen is in plakken. Dus als je een heleboel bananen hebt die op moeten, zou het dus de moeite waard kunnen zijn om twee bananenbroden te maken en er eentje in te vriezen!
Paleo Bananenbrood
450 gram amandelmeel
1/2 tl Keltisch zeezout
1/4 tl Baking soda
60 ml druivepitolie of gesmolten kokosolie
60 ml honing, agave of ahornsiroop/ 50 gram oerzoet of palmsuiker
1 el vanille extract
1 el appelciderazijn
3 eieren
3 hele rijpe bananen, geprakt
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Neem een bakblik en doe hier een velletje bakpapier in of vet hem goed in.
- Doe de droge ingrediënten in een ruime kom en roer met een vork de klonten er iets uit.
- Doe in een mengkom de olie, zoet naar keuze, vanille extract, appelciderazijn en eieren en kluts dit goed door elkaar.
- Schenk dit bij het amandelmeel en roer even door.
- Doe er vervolgens de bananen door en roer nog even goed door.
- Stort het mengsel in het bakblik en bak in 40 – 50 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uitkomen.
- Laat een tijdje afkoelen voordat je gaat snijden, het wordt compacter met dat het meer afgekoeld is.
- Serveer met een flinke klont boter en 100% fruitjam (bijvoorbeeld van St. Dalfour o.a. te krijgen bij Jumbo en C1000).
Tip 1: Je kan ook variëren met extra ingrediënten als 100 gram pure chocola in stukjes, 2 el notenpasta naar keuze of verse blauwe bessen voor extra anti-oxidanten!
Tip 2: Ik heb ook een recept voor een neutraal brood dat net zo geschikt is als ontbijt of lunch!
Wil je meer heerlijke Paleo recepten? Klik dan hier!
tina zegt
Net een variatie in de oven gezet met 1/3e van het recept in mini cakeblikjes.. minibroodjes.. 1met extra gehakte walnoot. Ikzelf vind het vanwege de banaan niet lekker, maar mijn man is er gek op.. dasrom zijn de minis wel handig hier in huis,..
Eline zegt
Gisteren gemaakt, erg lekker recept. Krijg alleen de binnenkant niet gaar zonder dat de bovenkant verbrandt. Langer en lager in de oven?
henriette zegt
Je zou er aluminiumfolie overheen kunnen doen zodat de bovenkant niet verbrandt en dan misschien wat langer in de oven doen
Britt zegt
Een tip voor mensen die dit recept nog gezonder willen maken: gebruik dadels ipv honing. Daardoor heb je toch die zoete smaak maar is het net even wat gezonder 🙂
(de dadels en banaan kun je samen tot een puree maken met bv een keukenmachine of staafmixer)
Anonymous zegt
Ik bak regelmatig bananenbrood ( Paleo ) en wissel af met de extra toevoegingen.
Mijn recept is : 200 gr boekweit of amandelmeel, 3 eieren , 3 bananen, snufje keltisch zout, kaneel, handje vol rozijnen . Of extra toegevoegd, gedroogde vijg en of dadels in kleine stukjes, beetje kokosraspel, stukjes noot.
Succes….
Bij toeval kwam ik op je site en complimenten erg uitgebreid, duidelijk. Bedankt.
Groetjes Astrid.
Anonymous zegt
Ik heb nu twee maal dit recept gemaakt, een maal met pecannoten en kokos toegevoegd en een maal met stukjes appel en kaneel. Allebei heeeeerlijk! Ik had zoetstof (honing en kokosbloesem) toegevoegd maar ik vond het brood bijna te zoet (misschien ook door de extra toevoegingen) dus de volgende keer toch maar minder zoetstof.
Mijn dank voor het recept!
A. Verver zegt
Hallo Heleen,
Dank voor de heerlijke recepten! Maar ik doe iets niet goed volgens mij. Eerst al het recept van de worteltaart waar de binnenkant nog heel erg nat was en nu dus bij het bananenbrood weer. Ik trek mijn mes eruit en het brood is van binnen nog klef. Ik hou me aan de temperatuur en aan de maximale baktijd en dan nog is het verre van gaar. Overigens is het bananenbrood wel erg donker op de bovenkant dus het verlengen van de baktijd kan ook niet echt meer ivm verbranden.
Anonymous zegt
Ik heb deze vandaag gemaakt met als extra rauwe cacao poeder aan de amandelmeel toeegevoegd dus het lijkt nu ook qua smaak op een choco bananen cake. Ook rozijnen en blue berries en wat nootjes extra maakt het erg smakelijk. Je kan er alle kanten mee uit maar ik ben er nog niet uit of ik het een ontbijt of snack recept vind voor mezelf.
Cp
Esther Mulder zegt
This comment has been removed by the author.
Anonymous zegt
Geen flauw idee, heb ik nog niet geprobeerd, hij gaat bij ons wel op in 4 dagen. Wel afgedekt in de koelkast bewaard. Hierdoor een klein beetje droger geworden. Maar hij blijft lekker van smaak.
Sandra
Anonymous zegt
Hi,
ik heb het brood vorige week gebakken, erg lekker. Nu heb ik de helft van het amandelmeel vervangen door kastanjemeel en ook chocolade stukjes toegevoegd. Beslag wordt dan wel een stuk droger en moet er wat water of melk bij en een extra ei toegevoegd. Ook past hij niet meer in een cakeblik en heb ik hem in een springvorm gebakken. Afgedekt met aluminiumfolie anders verbrandt de bovenkant. Hij moet iets langer in de oven. De laatste 10 min het folie verwijderen dan wordt hij nog lekker bruin.
Groetjes Sandra
Emiel Timmermans zegt
hi
ik heb een vraag ik heb het brood gebakken maar is zeer vast niet luchtig, weet iemand raad
Marleen zegt
Wat een fijne website! Ook weer fijn om te weten dat je toch echt niet de enige bent die deze vorm van gezond eten nastreeft…! Mijn omgeving is moeilijk af te brengen van het idee dat de ‘gewone schijf van vijf’ misschien wel niet helemaal gezond is… Ik ben dus aan het pionieren voor mijn gevoel en ideeën, informatie en recepten zijn altijd zeer welkom. En hier is het, veel bij elkaar, gewoon in lekker leesbaar Nederlands. Jippie!Het bananenbrood staat nu na te garen in de oven, ben erg benieuwd!
Rose de Jonk zegt
Hallo Heleen, kan ik dit brood de avond van te voren bakken of wordt het dan droog?
Groetjes Rose
Fen van Vennity zegt
Heleen,
Dit is het lekkerste brood wat ik ooit hebt gegeten, dank dank dank 🙂
Groetjes,
Fen
Unknown zegt
lieve Heleen
ik had je al eens eerder gevraagd is jouw amandelmeel gemalen amandelen of het echte meel mijn baksels worden nl altijd erg droog want bij het amandelmeel is de olie eruit gehaald. wacht op je antwoord. ik vind jouw en je site geweldig!
groetjes Hella
Heleen Quantrill zegt
Hallo Hella
Ik gebruik altijd amandelmeel, direct uit een verpakking. Ik maal zelf niet amandelen omdat het bakresultaat daardoor bij mij in ieder geval nooit goed uitpakt. Als je baksels droog zijn, kun je proberen om of meer vet toe te voegen of om ze op een lagere temperatuur, zeg 170 graden, te bakken. Als het namelijk te lang bakt of te hoog heeft gebakken (qua temp.) dan wordt het ook droog. Mijn moeder kan dit beamen met de chocolade chip koekjes die ik gisteren gemaakt heb 😉
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groetjes x
Heleen
Anonymous zegt
Lijkt me heerlijk maar vind het amandelmeel zo prijzig!! Hier betaal ik voor een zakje van 100 gram ruim 1,50.. Dan is zo’n brood prijzig, als er 450 gram in gaat. Misschien tips waar het amandelmeel wat voordeliger is? Hier kan ik alleen kleine zakjes vinden..groetjes Loes
Heleen Quantrill zegt
Hoi Loes,
Dat is ook erg duur. Ik wil zelf nooit meer dan 11 euro voor een kilo betalen. De turk, toko en natuurvoedingswinkels verkopen allemaal wel amandelmeel. De turk is volgens mij het goedkoopst, maar die amandelmeel is niet biologisch. Niet in een reguliere supermarkt of bakwinkel kopen. Daar is het inderdaad altijd heel erg duur.
De Tuinen heeft momenteel een aanbieding lopen, maar ik weet niet of ze nog op voorraad hebben!
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
over noten en lekker gesproken…… de powerreep uit je tweede boekje is super. We staan hier bijna om te vechten. En op een been kun je niet lopen dus eten we ze per twee!!! gr adrielle
Geeske zegt
Ik heb een vraag over amandelmeel. Ik ben er ook mee begonnen, maar nu las ik op internet (zin en onzin is soms lastig van elkaar te scheiden) dat er in amandelmeel (net als in granen en peulvruchten) veel fytinezuur zit, wat in grotere hoeveelheden niet zo gezond voor je is.
Weet jij daar meer over?
Heleen Quantrill zegt
Gaf het artikel ook aan wat dan precies die ‘grotere hoeveelheden’ zijn? En vergeet niet dat ze in het artikel kennelijk alleen fixeren op fytinezuur en niet op de andere voedingsmiddelen als vitamine E (antioxidant), hoge hoeveelheden magnesium en kalium die ervoor zorgen dat amandelen een super voedingsmiddel zijn.
Gemiddeld eet ik per dag 2 plakjes amandelbrood of 1 cupcake als ik die heb liggen. Het probleem met granen en peulvruchten is dat zij de basis van veel dagelijkse maaltijden zijn voor heel veel mensen. Noten daarentegen worden slechts spaarzaam en als snack gegeten. Tenzij jullie nu je helemaal klem eten aan de amandelmeel en bij elke maaltijd brood hiervan eten of een halve kilo walnoten per dag wegwerken. In dat geval zou ik zeggen: niet doen.
Daar komt bij dat noten veel meer calorieën bevatten. Je zit er sneller van vol! 100 gram rijst stelt niet veel voor (380 kcal). 100 gram amandelen is best een boel (530kcal). Met rijst zijn we sneller geneigd een tweede keer op te scheppen, terwijl met noten je toch echt sneller vol zit!
Dus hoewel in essentie het artikel gelijk heeft door te zeggen dat amandelen veel fytinezuur bevat, moet het wel in de realiteit van elke dag gesteld worden. Want, hoeveel eet je er werkelijk van?
Groeten
Heleen
Geeske zegt
Bedankt voor je snelle reactie! Ik moet gewoon af van het standaard ontbijt:brood en lunch:brood idee. En dan is het denk ik goed om dagelijks af te wisselen tussen noten(meel) met andere granen (quinoa, boekweit, havermout), rijst, aardappelen.
De vitamines en mineralen zijn inderdaad belangrijk!
Ik vind je site trouwens enorm leerzaam, ben steeds benieuwd naar nieuwe artikelen.
Carin zegt
Zojuist met de lunch verorberd! Schot in de roos! Geen gemok aan tafel gehad omdat er geen speltbrood op tafel staat! We komen zo wel “royaal” aan ons dagelijkse “handje noten”…
Retro Vrouw zegt
Ik ga deze zeker is proberen. Doe het dan wel met zeezout want geen idee waar je Keltisch zeezout kan kopen 😉
Anonymous zegt
op http://www.keltischzeezout.com/verkooppunten.aspx kun je kijken waar je het kunt kopen. gewoon zeezout is het zelfde als keukenzout (smaakt ook zo) omdat het nog schoon gemaakt en gezuiverd wordt zodat alleen natrium cloride over blijft. De andere mineralen in keltisch zeezout zijn juist zo waardevol.
Kiara
Heleen Quantrill zegt
Bedankt voor de tip Kiara!
Carolien zegt
Lijkt me lekker! Ga ik proberen.
Ik had pas een recept van sinaasappel/amandelcake, was ook een heerlijke combi. Alleen moest daar wel suiker in, dus ik moet nog even uitvogelen wat de goede verhoudingen zijn met een ander zoetmiddel.