Kastanjepuree Maken | Met Kokosroom

Zoete kastanjepuree kun je heel eenvoudig zelf maken en is de basis voor heerlijke, feestelijke baksels. Het enige dat je nodig hebt zijn kastanjes, suiker, vanille en heel veel liefde 🙂

Kastanjepuree maken

Kastanjepuree heeft uiteraard een nootachtige smaak. Ik vergelijk het een beetje als een kruising tussen amandelen en macadamias qua smaak. De textuur is romig, licht korrelig. Ik vind het niet vettig, eerder een soort droge notenpasta textuur hebben. Als je nog nooit kastanjes hebt geproefd, is dit een erg laagdrempelige manier om het uit te proberen. Je kunt kastanjepuree ook verwerken in een cake, maar dan mis je toch die eerste ervaring met de smaak en textuur. Dus ik wil je echt uitdagen om het eens uit te proberen. Zeker als je zelf de kastanjes hebt geraapt, is je enige verlies, als je het toch echt niet lekker vindt, je tijd en wat basisingrediënten. Kastanjepuree maak je als volgt:

Kook 350 gram tamme kastanjes (ongeveer 500 gram ongepeld) met 500 ml melk naar keuze zachtjes totdat de kastanjes helemaal zacht zijn. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Pureer de kastanjes met de melk in een blender of keukenmachine. Voeg iets warme melk toe als het te dik is. Je wilt notenpasta dikte. Bewaar het in een glazen pot in de koelkast als het afgekoeld is. Het is zo ongeveer 2 weken houdbaar.

Kastanjepuree variaties

Het recept hieronder is voor een heerlijk romig toetje, maar de kastanjepuree an sich is al heel erg lekker. Voeg bijvoorbeeld wat vanille en een schepje suiker toe tijdens het koken voor een smeuïge, zoete pasta. Of roer een lepel goeie kwaliteit cacaopoeder er door voor een bijzondere chocoladepasta.

Liever hartig? Dat kan ook! De puree is erg lekker door de aardappelpuree met wat nootmuskaat en uitgebakken spekjes als je wilt. Serveer deze puree bij spruitjes, stoofpeertjes of geroosterde groenten uit de oven!

Kastanjepuree met Kokosroom

Kastanjepuree Maken | Met Kokosroom

Heleen Quantrill
Een bijzonder dessert op basis van kastanjes. Heerlijk zoet en fluwelig zacht.
Voorbereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Dessert
Keuken Nederlands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gram tamme kastanjes gekookt en gepeld
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 1 vanillestokje zaadjes er uit geschraapt
  • 50 ml water
  • 150 ml kokosroom Zet een blikje een nacht in de koelkast en schep het harde gedeelte er uit. Dit is meestal ongeveer 150 ml

Instructies
 

  • Kook en pel de kastanjes zoals je in de nieuwsbrief hebt kunnen lezen. Wacht na het koken niet te lang met pellen, als de kastanjes afkoelen, is het erg moeilijk pellen!
  • Doe de kastanjes met de suiker en de vanillezaadjes in een keukenmachine met messen.
  • Maal tot er een kruimelige consistentie ontstaat.
  • Laat door de tuit op het deksel van de keukenmachine het water in de kom lopen terwijl de machine draait. Je wilt een romige textuur, niet te nat.
  • Proef nu of de kastanjepuree zoet genoeg is. Voeg desnoods een beetje extra suiker toe.
  • Verdeel de puree over een paar kommetjes.
  • Klop met een handmixer de kokosroom tot er slappe pieken ontstaan. Meestal duurt dit zo’n 2 – 3 minuten.
  • Roer de room voorzichtig door de kastanjepuree.
  • Verdeel dit mengsel over vier kommetjes en laat een aantal uur opstijven in de koelkast.
Trefwoord Lactosevrij

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »
2 pepers
Gezond eten

Hoe gezond zijn pepers?

Pepers zijn onmisbaar in keukens over de hele wereld. Ze geven gerechten pit, kleur en karakter. Maar zijn pepers ook gezond? En welke soort peper is dan het beste? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van chilipepers, hun gezondheidsvoordelen, mogelijke nadelen en de invloed van pittig

Lees verder »
sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »