Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met Havermeel

Bananenbrood met havermeel

Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De zoetheid komt volledig van rijpe bananen, waardoor dit brood zowel voedzaam als smakelijk is.

Havermeel recept

Dit recept voor bananenbrood is eenvoudig te maken en een uitstekende manier om havermeel te verwerken in je baksels. Havermeel is rijk aan vezels en bevat belangrijke voedingsstoffen, waardoor het een gezonde keuze is voor baksels. Het vervangen van tarwemeel door havermeel maakt dit recept glutenvrij, mits je kiest voor gecertificeerd glutenvrij havermeel. Probeer het recept ook eens met extra toevoegingen zoals noten of specerijen.

Bakken met havermeel

Bakken met havermeel is iets anders dan bakken met tarwemeel. Havermeel neemt meer vocht op, waardoor je meer vloeistof aan je recept moet toevoegen. Het zorgt voor luchtige en zachte baksels, maar je hebt vaak extra eieren nodig om de structuur goed te houden. In dit recept zorgen de bananen en eieren voor de perfecte balans. Havermeel is ideaal voor cakes, pannenkoeken en koekjes.

Tips voor het bakken met havermeel

  • Voeg voldoende vocht toe om uitdroging te voorkomen.
  • Gebruik eieren om het baksel luchtig te houden.
  • Combineer havermeel met andere meelsoorten zoals amandelmeel voor meer variatie.
  • Experimenteer met kruiden zoals kaneel of speculaaskruiden voor extra smaak.

Langzaam garen voor het beste resultaat

Dit bananenbrood heeft even tijd nodig in de oven – bij mij duurde het ruim 1 uur en 10 minuten. Een hogere temperatuur kon, maar het brood werd snel bruin. ‘Low en slow’ werkt hier het beste.

Groot of klein – je kiest zelf

Dit recept is voldoende voor een groot cakeblik van 30 cm bij 10 cm. Liever twee kleinere vormen? Geen probleem! Het bananenbrood vriest goed in en blijft een maand houdbaar. Na die tijd wordt de structuur minder.

Buiten de koelkast blijft het drie tot vier dagen goed. In de koelkast zelfs tot een week. Met een lik boter blijft het heerlijk.

Extra smaak?

Wil je variatie? Voeg een eetlepel speculaaskruiden toe of een handvol gehakte walnoten. Dit suikervrije bananenbrood is ook heerlijk als ontbijt met fruit. Een kop thee erbij en je dag kan beginnen!

Bananenbrood met Havermeel

Bananenbrood met Havermeel

Heleen Quantrill
Dit bananenbrood op basis van havermeel is geïnspireerd op een Amish recept, maar bevat totaal geen toegevoegde suiker en is dus een stuk gezonder!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Brood
Porties 14

Ingrediënten
  

  • 4 hele rijpe bananen
  • 4 eieren
  • 200 gram havermeel
  • 1,5 tl bicarbonaat
  • 1 tl zeezout
  • 50 gram boter
  • 3 el karnemelk of yoghurt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op160 graden.
  • Neem een keukenmachine met messen en doe hier de bananen en eieren in en maal goed door.
  • Voeg nu de overige ingrediënten behalve de karnemelk toe en maal tot er een glad beslag ontstaat.
  • Als het beslag al vrij nat is, doe dan 1 el karnemelk er bij, anders kun je de 3 el zoals aangegeven gebruiken.
  • Maal nog even kort en schenk dan het beslag dat lijkt op cakebeslag, in een ingevet cakeblik.
  • Bak in 60 - 70 minuten gaar en goudbruin. Check of het bananenbrood gaar is door er met een tandenstoker in te prikken. Een schonen tandenstoker betekent een gaar bananenbrood.
  • Laat even afkoelen in de vorm voordat je het brood er uit haalt.

Notities

Het zuur van de karnemelk reageert met de bicarbonaat en werkt als bakpoeder. Door deze reactie wordt je baksel heerlijk luchtig. Geen karnemelk in huis? Gebruik dan 3 el melk naar keuze met een scheut citroensap er in.

16 reacties

  1. Er staat geen bak temperatuur bij ! 160 Gr net als cake ? Hoor t graag dankje

  2. Hoe maken we hier een zuivelvrije variant van?
    Kan ik de melk met citroensap ook vervangen door water of havermelk of haverroom met citroensap? En dan 1 op 1 vervangen of iets minder?
    Havermelk is zo dun als water, maar kan helaas ook geen soya of amandelmelk gebruiken.
    Warme groet, Inge

    1. Hey Inge,

      Gezien de hoeveelheid karnemelk die ik gebruik, zou ik haverroom gebruiken. Net wat je zegt, dat heeft een dikkere consistentie. Drie eetlepels en een theelepeltje citroensap is dan prima.

      Groetjes!

  3. Judith schreef:

    Ik heb geen bicarbonaat.
    Kan ik iets anders gebruiken?
    Groetjes

  4. Jeanette schreef:

    Hallo Heleen,

    dank je (nogmaals ) voor je reactie, helaas niet pompoen ivm histamine en fruit met zetmeel, ik ga er iets anders op moeten vinden denk ik, maar heb al een beginnetje nu, moet lukken!

    groetjes Jeanette

  5. Jeanette schreef:

    Hallo Helen,

    kan ik ipv bicarbonaat en karnemelk (lactose/ koemelkeiwitvrij) ook wijnsteenbakpoeder gebruiken en ipv de bananen( histamineintolerantie) wat meer glutenvrije melk toevoegen?

    groetjes
    Jeanette

    1. Hallo Jeanette,

      Je kunt de bicarbonaat idd vervangen door wijnsteenbakpoeder. Maar ik zou niet meer melk toevoegen dan de hoeveelheid karnemelk die er aangegeven staat. Als je de bananen ook door melk vervangt, wordt het wel erg nat en denk ik niet dat hij goed gaart. Kun je de bananen misschien vervangen door een andere puree? Appelmoes of pompoenpuree misschien?

      Groetjes,
      Heleen

  6. Metske schreef:

    Ziet er goed uit Heleen ,is de havermeel ook te vervangen door Bijvoorbeeld amandel of boekweitmeel?

    Groetjes Metske

  7. Annie Laumen schreef:

    Lekker en makkelijk recept Heleen.
    Grt Annie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

cashewnoten in een zakje
Gezond eten

Waarom cashewnoten gezond voor je zijn!

Cashewnoten – je kent ze vast. Ze zijn romig, heerlijk als snack en worden vaak geroemd om hun gezondheidsvoordelen. Maar hoe gezond zijn ze nu echt? Laten we dat eens goed bekijken. Wat zijn cashewnoten precies? Cashewnoten zijn eigenlijk geen noten, maar zaden. Volgens het Voedingscentrum en wetenschappelijke bronnen worden

Lees verder »
kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »