Boterzachte Coq-au-Riesling uit de Braadpan

Coq-au-Riesling is een lichte variant op de coq-au-vin. In deze variant gebruik je namelijk witte wijn en maak je een lichte saus. Ideaal om in de braadpan te maken!

Coq-au-Riesling

Coq-au-Riesling

Er zijn maar weinig recepten die echt met grote regelmaat bij ons op tafel komen te staan. Hoewel ik het heerlijk vind om in de keuken bezig te zijn en te experimenteren, is de realiteit dat ik daar maar weinig tijd voor heb. Recepten moeten voor mij eenvoudig zijn, weinig ingrediënten maar wel veel smaak bevatten en de recepten moeten klaar te maken zijn terwijl ik andere dingen doe. Eindeloos in de keuken staan roeren, zeven en schiften… Daar heb ik domweg geen zin in. Deze coq-au-riesling (kip met Riesling) uit de braadpan is een klassiek voorbeeld van zo’n recept. Lekker met champignons, bleekselderij en ui. Maximale smaak, minimale inspanning.

Kip voor meerdere keren eten

Verder eet ik graag kip, omdat ik er vaak nog een tweede gerecht mee kan maken. De botten gebruik ik in soep en restjes van een braadschotel, verwerk ik de volgende dag in een soort ragout met extra groenten en rijst. Plus, vlees met de botten er nog in, is malser en heeft meer smaak. Je kunt er dus prima krachtige stoofschotels of sauzen mee maken omdat het vlees lang kan garen zonder dat het uitdroogt.

Voor dit recept gebruik ik kippendijen of kipkarbonades. Dit is vaak niet zo duur, ook als het biologisch of antibioticavrij is. Net als een hele kip, heb je dus veel waar voor je geld!

Koken met Alcohol

De Riesling in dit recept geeft extra smaak aan het geheel. Je hoeft niet per se Riesling te gebruiken. Elke andere witte wijn die je zelf ook zou drinken, is goed. Mijn uitgangspunt is altijd: als ik de wijn lekker vindt om zo te drinken, kan ik er ook mee koken. Mindere kwaliteit en/ of smaak wijn proef je echt in je gerecht. Ook zo met zure rode wijn in boeuf bourguignon: niet doen! Als je geen andere wijn hebt, maak dan een stoofschotel zonder wijn, want de zure smaak doet echt afbreuk.

Ik krijg wel eens vragen over de hoeveelheid alcohol die achterblijft in een gerecht na het koken. Alcohol verdwijnt nooit helemaal met koken, maar als richtlijn van hoeveel procent alcohol er verdampt tijdens het koken, kun je aanhouden:

Even laten pruttelen: 15%
Flamberen: 25%
15 minuten koken: 60%
1 uur koken: 75%

In dit geval heb ik de wijn een kwartier voor het serveren toegevoegd. Ongeveer 40% van de alcohol die in de wijn zat, is dus nog in het gerecht achtergebleven. Als je liever helemaal geen wijn wilt gebruiken, kun je het ook achterwege laten. Uiteraard is het dan geen coq-au-riesling meer, maar gewoon lekkere kip uit de braadpan 😉

Kip Riesling Braadpan

Coq-au-Riesling uit de Braadpan

Heleen Quantrill
Als je nog niet eerder coq-au-riesling hebt geprobeerd, moet je dat hiaat dit weekend oplossen. De boterzachte kip heeft een volle smaak en de bouillon die je er van overhoudt is de volgende dag nog lekkerder!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Avondeten
Keuken Frans
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 6 kip braadstukken
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 tenen knoflook uitgeperst
  • 3 stengels bleekselderij fijn gesneden
  • 250 gram champignons gehalveerd
  • 200 ml kippenbouillon of water
  • 200 ml Riesling of andere droge witte wijn die je zelf zou drinken
  • Zout peper en chilivlokken

Instructies
 

  • Neem een zware braadpan en verhit hierin op middelhoog vuur de olijfolie met de boter.
  • Leg vervolgens de met zout en peper bestrooide kip braadstukken in de hete pan en braad 10 minuten aan.
  • Voeg vervolgens de ui, knoflook, bleekselderij en de bouillon of water toe.
  • Breng aan de kook, draai daarna het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Doe nu de champignons en de witte wijn in de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken.
  • Breng verder op smaak met zout, peper en chilivlokken.
Coq-au-Riesling

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »