Zaterdag vond ik mijzelf voor een moment in de reformzaak in Emmeloord. Ik had iets specifieks nodig, dat ik niet kon vinden, maar ik heb wel weer een zak gierstvlokken meegenomen. Wat is daar nou zo speciaal aan, vraag je je misschien af. Nou, gierst is glutenvrij en de vlokken zijn heel eenvoudig in een ontzettend lekkere pap te veranderen. Heel eenvoudig met water en wat zout.
Heel wat mensen vragen mij of er een alternatief is voor havermoutpap omdat men de smaak iets te veel op behangplaksel of iets dergelijks vind lijken. Wij zijn als gezin helemaal waus van pap, maar vooruit, ik wil wel aannemen dat er toch mensen zijn die hier anders over denken ๐ Hoewel havermout op zich prima is, kunnen veel mensen ook last hebben van maag of darmen vanwege de moeizame verteerbaarheid van haver. Voorweken is eigenlijk altijd nodig en dan overnacht. Beter is het dus om voor een ander graan te kiezen en naar mijn mening is gierst het antwoord.
Gierst is een oud glutenvrij graan dat veel in Afrikaanse en Indiase gerechten wordt gebruikt. Het is zeer rijk aan mineralen, met name silicium (celvernieuwing). Het behoort tot de grassenfamilie en is ook gerelateerd aan sorghum en teff. De vlokken zijn heel licht van kleur en na het koken heeft het een lichtzoete, melkachtige smaak die ook kinderen zal bevallen. De pap is met 7 minuten klaar, dus prima geschikt als ontbijt of naar-bed-pap voor kleintjes.
Zo maak je het:
- Doe 5 dl water in een pan en breng dit aan de kook.
- Voeg vervolgens 50 gram gierstvlokken toe en roer even door.
- Laat het 7 minuten koken onder continu omroeren.
- Als er geen harde vlokken meer over zijn, is de pap klaar.
- Je kan de pap direct opdienen, het hoeft niet net als havermout even te staan.
- Zoet het naar smaak en doe er eventueel een flinke klont grasboter in.
- Eet smakelijk!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Joyce zegt
Ik heb het geprobeerd zoals hierboven. Het lijkt op behanglijm en smaakt bitter. Het zijn best fijne gierstvlokken van het merk de halm. Had ik ze een nacht moeten laten weken? Op verpakking staat alleen 7 min koken…
Joyce zegt
Hoeveel maak ik voor 1 persoon? Hoeveel dl water en hoeveel gierstvlokken? Is achteraf kaneel toevoegen ook lekker?
ahaanw zegt
Mijn havervlokken waren op en ik vond nog een zak gierst in de kast, korrels.
Wist niet precies wat ik ermee moest doen, dus snel googelen en zo kwam ik hier terecht.
Heb de korrels op 2,5 x hun gewicht aan water gezet voor 1nachtje, toen gekookt en met de tips van hier toegevoegd een rauw ei en een klont roomboter. Smaakt prima!!
Ga dat vaker doen, maar dan eet ik het liever bij vlees en groente, mooie rijstvervanger.
S’morgens neem ik straks weer de havermoutvlokken in soja met rozijntjes om het te zoeten.
Leuke site Heleen, ga meer proberen zoals die paleo appeltaart.
D. zegt
Hoi Heleen,
Daar ben ik nog een keer!
Voor de tweede keer is het mislukt (dit keer 3,5dl water gebruikt ipv 5dl)! Als ik naar jouw foto kijk van de gierstpap, ziet deze er heerlijk uit! Lekker dik en grof. Mijn pap lijkt letterlijk op behangplaksel, zou het kunnen zijn dat de gierstvlokken (wat bijna meel lijkt) te fijn zijn? Heb jij geen korrels gebruikt? Ik heb het helaas weg moeten gooien, mijn dochter kreeg het ook niet weg. Zonde. Ideeën?
Groetjes,
Daphne
Heleen Quantrill zegt
He bah wat zonde! Het zou kunnen dat ze te fijn zijn, maar ik weet het verder ook eigenlijk niet. Bij mij lukt het namelijk iedere keer op deze manier. Je zou gierstkorrels kunnen proberen, of er de brui aan geven en gewoon iets heel anders (boekweit?) proberen.
D. zegt
Hoi
Ook hier is de pap dun en bitter, terwijl ik de ‘instructies’ netjes heb gevolgd. Echt super jammer, graag ideeen en tips!
Anonymous zegt
Hoi
De pap lijkt me heerlijk.
Maar ik doe iets fout. Na drie keer opnieuw proberen blijft hij bitter van smaak.
Ik proef totaal niet iets zoetigs of vla achtig. Wat doe ik toch fout?
Anonymous zegt
Ik heb het gemaakt, maar helaas kreeg ik hier flinke buikpijn van. Toch te zwaar ofzo? Ik ben glutensensitief en heb de glutenvrije gierstvlokken van de Halm gebruikt. Toch leek mijn reactie op die van een glutenfout.
Jammer.
Groetjes, VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Vreemd en vervelend! Gierst is glutenvrij, dus daar zou het niet door mogen komen. Mogelijk dat er toch gluten besmetting was bij productie? Geen idee om eerlijk te zijn, ik opper het vanwege jouw hevige reactie. Ik zou het in ieder geval niet meer maken, dat is het niet waard. Jammer inderdaad!
Sterkte verder
Heleen
Anonymous zegt
Die glutenreactie is waarschijnlijk gekomen door de naturelchips die ik die dag ok gegeten had. Daar heb ik meer reacties op gekregen. Ik had daar geen rekening mee gehouden, maar tijdens dat productieproces wordt dextrose gebruikt en dat kan van tarwe afkomstig zijn.
VeggieMo
Vlindertjelief zegt
Wij zijn ook helemaal waus van pap. Meestal gebruiken we vier granenvlokken van de natuurwinkel als basis, ook wel “gewone” havermout. Meestal lengen we dat aan met de dubbele hoeveelheid havermelk en dan zoeten met banaan (die kook je mee). Meestal koken we dat maar 1 minuutje en zetten we dan de pan met deksel in de hooimadame zodat het rustig kan garen.
Naar aanleiding van dit artikel ook eens gierst gekocht en hiermee pap aangelengd met havermelk en gezoet met banaan gemaakt. Was lekker. Wel moesten wij wat wennen aan de fijne substantie. Op deze manier gemaakt lijkt het bijna brinta achtig qua textuur en dat zijn wij helemaal niet (meer) gewend gezien de pap die wij normaliter eten.
Ik kan me goed voorstellen dat kinderen dit erg lekker vinden. Het is een erg makkelijk toegankelijke pap.
Carin zegt
Hmmmm…ik moet het nog maars een keer proberen. Vanmorgen wilde de pap niet dik worden. En het eitje erdoor maakte het ook niet romiger. Was wel vergeten het water eerst aan de kook te brengen, voordat ik de vlokken erin deed. Voor hoeveel personen is jouw recept, Heleen?
Heleen Quantrill zegt
Hee hallo Carin!
Dit is genoeg voor mijzelf en de twee kids. Dus een ruime twee personen zeg maar. Als het de volgende keer nog te dun blijft naar jou idee, kun je proberen 10 gram extra vlokken toe te voegen.
Succes er mee!
Heleen
Anonymous zegt
Ik eet zelf ook vaak gierstpap. Ik maak het in water en na het koken roer ik er met een garde een rauw ei door, een klont kokosolie, stevia en vanille. Door het ei wordt het een heerlijk romige pap, een beetje een custard/ vanillevla idee maar dan lactosevrij. Soms nog een lepel amandelpasta of wat amandelmelk of kokosmelk, om het extra romig te maken. Heerlijk!
Anonymous zegt
Ik doe in mijn giertspap altijd een eetl. gebroken lijnzaad na het koken. Er is trouwens ook wel haver die glutenvrij zijn. Haver is van nature wel glutenvrij maar wordt tijdens de teelt, oogst e.d. besmet. Ik koop in Finland altijd glutenvrije havervlokken van het merk Provena.
Ik ga nu de citroenkoeken maken, de water loopt al in mijn mond als ik er over denk :)!
Prettige dag verder!
Groeten Ann-Sofie
izerina zegt
Als ik gierst over heb,maak ik er de andere ochtend wel eens pap van. groeten Izerina