Suiker-Pauze: Eerste dag en Broodbeleg

Nou, hoe beviel de eerste dag? Hij is nog niet helemaal voorbij, dus hou nog even vol vanavond! Geen chips of borrelnootjes met smaakjes, maar kies liever voor rauwe noten of maak een lekkere salade. Je kan het!

En hoe is het thuis? Hebben jullie steun van familie of sta je er toch min of meer alleen voor? Echtgenoot verklaarde gisteravond heel plechtig ook mee te doen met de suiker-pauze. Heel erg fijn, want gisteravond tijdens QI was dat grote blik met Quality Street (we zijn nog steeds bij de Schoonfamilie) heel erg aantrekkelijk. Ik zat er mee op mijn schoot, uit te zoeken welke de zonde waard zouden zijn. Echtgenoot schraapte even heel wichtig zijn keel en verklaarde dat het geen goed idee was. Ik was zo braaf te luisteren en voor een handje cashewnoten te gaan… zucht…

Verleidingen genoeg! En ook hobbels genoeg, want wat doe je op je brood als je niet echt een hartig persoon bent? Inge stuurde mij een e-mail met daarin de vraag wat goeie alternatieven zijn. Ik vond dat een goeie vraag omdat ik zelf namelijk echt nauwelijks brood eet. Ik ben deze gewoonte al een tijdje lekker aan het projecteren op mijn blog, maar ik realiseerde me vanmorgen dat het gros van de mensen nog gewoon elke dag brood zullen eten.

Op dit moment wil ik niet verder uitweiden over het hoe en waarom niet van gewoon tarwebrood. Dat is voor een andere keer (Brood-pauze, iemand?). Beleg is wel een goeie. Als ik zelf al brood eet, zal dat als onderkant van iets van vlees of bonen of salade zijn om laatstgenoemden beter naar mijn mond te kunnen vervoeren. Als gezin eten we graag met onze handen. Of om de overheerlijke jus van biefstuk uit de pan te halen. Met de vingers staat zo raar…

Het probleem dat ik met broodbeleg heb, is dat in de gewone supermarkt 90% van het beleg suiker en/ of geharde vetten bevat. De pindakaas is ranzig (onverzadigde vetten oxideren onder invloed van licht), de jam bevat minstens 40% suiker, hagelslag is niet altijd van cacao gemaakt en bevat naar verhouding veel te veel suiker, vleeswaren bevatten ook suiker (dextrose) en heel vaak smaakversterkers en ga zo maar door. Combineer dit met tarwebrood dat een beetje opgeleukt is, en je hebt een recept voor een bijzonder belabberd begin van de dag en/ of lunch.

Nu begrijp ik dat je je pubers niet op de fiets naar school kan sturen met een bakje yoghurt en een stukje kaas. Dat werkt niet. Brood is in dat geval veel praktischer en veel goedkoper. Gelukkig zijn er wel wat alternatieven voor broodbeleg en vaak komen die niet eens uit het gangpad van het broodbeleg. Wat denk je hier van:

  • Gekookte ei met zout en peper
  • Kaas met sla en tomaat
  • Notenpasta (lekker met wat cacaopoeder, geprakte banaan of honing)
  • Geprakte banaan of appel met kaneel
  • Hele pure hagelslag van minstens 60% cacao (de Ruijter)
  • Restjes vlees van wat je zelf gebraden hebt (ik noem dit koud vlees, ik heb het dan niet over vleeswaar!)
  • Koudgeslingerde honing
  • Jam van St. Dalfour. Deze is gezoet met druivensap, verder niks. Er zijn ook andere merken die 100% suiker- en zoetstofvrij zijn, maar St. Dalfour is in bijna elke reguliere supermarkt te koop.

Deze opties zijn over het algemeen een stuk voedzamer dan de meeste opties voor broodbeleg en bevatten nauwelijks suiker, zeker geen geharde vetten en al helemaal geen E621/ MSG!

Denk er ook eens over om zelf brood te bakken als je daar de kans voor krijgt. Op die manier ben je zelf in controle over wat er in het brood gaat en kun je veel doen om het brood extra voedingswaarde mee te geven. Vaak heb je dan aan 1 plak met grasboter al genoeg. Uiteindelijk bespaart dit je dus nog geld ook! Ik bak wel eens een broodje gewoon in mijn kleine oventje. Niks bijzonders. Geen broodbakmachine, geen speciale meelmixen waar al van alles aan toegevoegd is. Gewoon heerlijk speltmeel, zuurdesemcultuur, Keltisch zeezout, honing en appelcider azijn. Heerlijk! Bewaar in de koelkast om het langer vers te houden.

Wat voor soort brood kopen jullie? Wie maakt er nog meer regelmatig zelf brood en hoe doe je dat dan?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »