Klaar voor de start? Suiker-pauze begint overmorgen!

Suiker Pauze begint overmorgen!

Allereerst natuurlijk iedereen veel heil en zegen in het nieuwe jaar! Ik hoop dat niemand er in getrapt is om goede voornemens te maken die niet haalbaar zijn, want er is niets ergers dan halverwege januari (als het echt nog pikkedonker is) te falen in datgene dat je jezelf tot doel gesteld had. Voer voor een winterdip!

Wat je wel kan doen, is meedoen met de Suiker-Pauze! Geef jezelf minstens drie dagen een break van alle suikers en voel hoe het kan zijn om zonder suikerverslaving te leven. Drie dagen is het allerminst, omdat ik denk dat de meesten in die periode net aan verschil ten goede zullen merken. Beter is het om een week vol te houden. Na drie dagen zul je je namelijk al aanmerkelijk beter voelen, maar dit wordt alleen maar beter naarmate je het langer volhoudt! Hou er wel rekening mee dat je voor de tijd afkickverschijnselen zult hebben! Maar hou vol! Geen paracetamol of koffie. Drink veel water, eet veel groenten en neem je levertraan. Voor je het weet is die fase voorbij.

Hoe doe je mee?
Lees mijn laatste artikel nog even door over het hoe en waarom van een suiker-pauze. Als je mee wilt doen is het een goed idee om eerst je koelkast en voorraadkast op te ruimen. Zorg dat je geen producten in huis hebt (tijdelijk desnoods) waar suiker in welke vorm dan ook in zit. Alleen stevia is toegestaan omdat dat geen effect heeft op verslaving of bloedsuiker.

Ga vervolgens naar de supermarkt en zorg voor voldoende gezonde snacks in huis. Denk groenten, vis, noten, vlees, kaas, boter, volkoren crackers (zonder suiker of glucose-fructosestroop!), zuurdesembrood, eieren en fruit. Zorg dat je het lijstje van ‘verboden’ suikers bij je hebt zodat je niet met iets thuiskomt waar je eigenlijk niks mee kan. Zorg ook voor lekkere (kruiden-)thee en koffie, maar hou er rekening mee dat je deze zonder zoet zult drinken. Lukt dit niet, drink dan liever melk of water.

Ruim alles in en zorg dat het goed voor handen is. Een volle fruitschaal en een kom noten met notenkraker erbij zullen eerder uitnodigen om niet af te wijken dan wanneer je ten tijden van een zoet-aanval nog eens het wiel moet gaan uitvinden voor wat betreft snacks!

Three square meals
Om zoet-aanvallen goed aan te kunnen, is het van belang dat je hoofdmaaltijden zo uitgebalanceerd zijn dat ze je bloedsuikerspiegel met rust laten. Denk dus laag GI, low-carb, paleo of high fat. Net waar je het meest wat mee hebt. Om kort te gaan: proteine, goeie vetten, groenten. Dus een lekker stuk vlees in boter gebakken met flink veel groene groenten in een botersausje. Of: in boter gebakken vis met broccoli en spinazie in een botersausje. Of: zelfgemaakte kipsate in kokosolie gebakken met een flinke salade en (zelfgemaakte) mayonaise.

Ik denk dat je ‘m wel snapt.

Zoete trek?
Zit hier dan misschien iets tussen dat je eigenlijk ook best wel lekker of fijn vindt?

  • Walnoten of pecans of amandelen in de oven geroosterd met kokosolie en kaneel
  • Stukjes kaas en komkommer (welke kaas dan ook)
  • Gevulde eitjes
  • Paprika, wortel en komkommer met een hummus dip
  • Zuurdesembrood met dikke boter
  • Volkorencracker met dikke boter
  • Komkommer met een tapenade van zongedroogde tomaten, pijnboompitten en knoflook
  • Fruit, wellicht als salade met slagroom zonder zoet (lekker!)
  • Smoothie van kokosmelk, yoghurt, gebroken lijnzaad, ananas en banaan
  • Een wandeling in de frisse buitenlucht. Lekker diep ademhalen!
  • Mooie muziek luisteren of even gekdoen met je kinderen.
  • Mij mailen.

Recepten die je van te voren kan klaarmaken
Hummus
Deze dip is erg lekker met rauwe groenten, op geroosterd zuurdesem brood of gewoon zo. Voeg chilipoeder toe voor een extra kick!

  • 1 blik kikkererwten, uitgelekt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tahin (sesampasta, te verkrijgen bij de Turk of natuurwinkel)
  • Olijfolie
  • Keltisch zeezout naar smaak
  • Staafmixer of keukenmachine met messen

Doe alle ingrediënten behalve het zout in de mengkom en maal tot alles fijn is. Voeg extra olijfolie toe als het wat droog is. Proeven en eventueel zout toevoegen. Bewaar in een glazen pot in de koelkast.

Tapenade
Dit recept staat ook in mijn tweede kookboekje ‘Lekker gluten- en suikervrij’.

  • 1 pot zongedroogde tomaten, olie weggegooid
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Staafmixer

Doe alles in de kom van de staafmixer en maal het tot alles zeer fijn is. Je kunt de olie waar de tomaten inzaten beter weggooien omdat het hoogstwaarschijnlijk ranzig is geworden (vaak is het zonnebloemolie en dit is erg gevoelige olie). Gebruik in plaats daarvan olijfolie naar behoefte. Extra zout is niet nodig. Bewaar in een glazen pot in de koelkast.

En nog even dit…
Hoe meer zielen hoe meer vreugd, dus ik vind het leuk als je een bericht achterlaat als je mee doet. Ik zal de komende weken regelmatig een update plaatsen over mijn voortgang, tips en recepten en ik zal dan steeds iedereen vragen om dan ook zijn/ haar ervaringen, tips of recepten te delen. Ook als het niet gaat of erg tegenvalt is het waardevol om te reageren. Wellicht dat iemand anders tegen een zelfde soort problemen aanloopt!

Ik begin op 3 januari aangezien we morgen nog een etentje met vrienden in het verschiet hebben. Op 9 januari beginnen de scholen bij ons weer en ik wil dan graag fris en uitgerust het nieuwe jaar inluiden! Dit lijkt mij een heel gezond en haalbaar voornemen!

Wie doet er nog meer mee? Wat zijn jullie aan het doen om je voor te bereiden?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

10 reacties

  1. Moniek schreef:

    Ook ik ben van plan mee te doen. Ik probeer al langer suiker te mijden, en ik heb veel aan de recepten van deze site en ook van de site: Suikerwijzer. Maar ik heb ’s avonds altijd zin in iets lekkers bij de thee. Dus bak ik zelf. Ik gebruik nu veel amandelmeel (kerstbrood en eigengemaakte amandelspijs was overheerlijk!) en ik ben op zoek naar “goede zoetstoffen”. Ik heb sucanat gekocht. En ik begrijp dat stevia een goed alternatief is. Ook gebruik ik agavesiroop en honing (ook al is dit niet het beste alternatief)

    Wat tips voor een ontbijt:
    Ik start in de ochtend vaak met groenten en fruit. Ik gebruik de blender en combineer groenten(witlof, sla, spinazie, bleekselderij , wortel etc.) met een banaan en het sap van een geperste sinaasappel. Peterselie of wat verse gember erbij. Of ik neem yoghurt met speltvlokken, lijnzaad, noten en gedroogd fruit.

    Ik ben blij met deze site, kijk uit naar alle nieuwe recepten en hoop het suikervrije dieet zeker een week vol te houden. Iedereen die meedoet wens ik veel succes!

    Met vriendelijke groet,
    Moniek Moekotte

  2. Carolien schreef:

    Ik was van plan om 4 januari te beginnen, heb nog geen boodschappen kunnen doen. Maar,het is beter en fijner om samen te starten!Fruit en biogarde heb ik in huis, dus met het ontbijt zit ik goed! Morgen mogen de kinderen een dagje bij m`n zus komen, dus ga ik op m`n gemak boodschappen doen. Ik ga zo gelijk een lijstje maken.

  3. Hey Tante Trijns,

    Leuk dat je meedoet! Het leek mij ook een goed idee om dit gezamenlijk te doen en de ervaringen en tips te delen.
    En je bent helemaal niet slecht of zwak oid door lekker te snoepen met de feestdagen. Het hoort er bij en de verleiding is te groot. En vergeet niet dat suiker heel erg verslavend werkt. Je hebt er echt niet veel van nodig om een terugval te hebben! En zelfs een teveel aan alleen natuurlijke suikers als honing en rietsuiker kan verslavend werken. Vandaar 100% suikervrij!

    Jij ook heel veel succes en als er wat is, hoor ik het wel!
    Groetjes
    Heleen

  4. Tante Trijns schreef:

    Nou, goede voornemens begin je altijd mee op 1 januari…Hier ga ik op 3 januari mee starten! Eerlijk is eerlijk: hoe goed je ook oplet wat je eet met kerst en oud&nieuw, het is toch altijd weer meer en zoeter/vetter dan je van tevoren bedacht hebt…(Of ben alleen ik daar maar zo slecht in??) Een goed initiatief, om het ‘met elkaar’ op te pakken! Bedankt voor de goede tips en ik houd je in de gaten voor de vervolgopmerkingen!
    Succes allemaal!
    Groetjes,
    Tante Trijns

  5. Goed idee van je zo’n schaal met noten, direct klaargezet!

  6. Morgen nog even de laatste gezonde boodschapjes en dan 3 januari van start! Voor een lekker zoet tussendoortje: meng pompoenpitten met zonnebloempitten en rozijnen in een verhouding die je zelf lekker vind. O, en wat ik zelf erg lekker vind als ontbijt: havermout met rozijnen gekookt in water en op het bord nog even bestrooien met wat kaneel.

  7. Ik ben er al een paar weken mee bezig zelfs :-)Er was zelfs niets aan zoetigheid aanwezig tijdens de feestdagen. Ik graai af en toe naar een rauwe cacaoboon of gedroogde besjes (net nieuwe ontdekt in de natuurwnkel: Mullberries, mierzoet zelfs). Ook een gedroogde abrikoos is een goed alternatief.

  8. Je hebt helemaal gelijk. Maar ik moet bekennen,helemaal suikervrij kost me te veel moeite. Suikerarm lukt wel. Groeten Izerina

  9. Jedidja schreef:

    Ik doe mee, vanaf 3 januari.

    Voorbereiding: Ik haal twee januari fruit in huis. ( mogen bananen wel?)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »