In vorige artikelen heb ik geschreven waarom we zoveel suiker eten en hoeveel suiker er eigenlijk in de verschillende producten zit. Dit is allemaal leuk en aardig, maar als je stevig verslaafd bent aan suiker, hoe kom je er dan vanaf? Zelf ben ik nu twee jaar suikervrij, met een dip begin winter meegeteld. Ik tel hem mee, omdat ik nu weer suikervrij ben en ik me er niet door wil laten ontmoedigen!
Hoe weet je of je verslaafd bent?
- Als je een flinke maaltijd hebt gegeten en een half uur tot een uur nadien weer ‘honger’ hebt.
- Als je koolhydraten MOET eten. Oftewel: je kunt niet buiten brood en pasta.
- Als snoep en koek in het algemeen een enorme aantrekkingskracht op je hebben.
- Als je over het algemeen erg moe en lusteloos bent, tenzij je een energiedrankje of een reep van het een of ander neemt.
- Als je continu aan geraffineerd voedsel denkt. Anders gezegd: suikerrijke en koolhydraatrijke producten beslaan een groot deel van je gedachten.
Maar ook andere lichamelijke klachten komen voort uit een suikerverslaving
- Verstoorde bloedsuikerspiegel: dit merk je vooral als je hongerig bent. Je begint te trillen, wordt wazig in je hoofd en wil het liefst iemand slaan of zo. Dit is niet normaal! Dit is een teken van een ontregelde bloedsuikerspiegel en dit wordt veroorzaakt door het eten van teveel geraffineerde producten. Dit hoeft dus helemaal niet opgelost te worden in een anger management cursus. Suiker helemaal vermijden zal al veel uitmaken.
- Hoofdpijn
- Trekkende benen, vooral ’s nachts
- Slechte huid, puistjes en dergelijke
- Candida infectie. Suiker is namelijk het nummer 1 voedsel voor schimmels.
Van de suiker af!
Nu heb je twee manieren om suiker uit je leven te weren: Je kunt het gaan minderen door bijvoorbeeld geen suiker in koffie of thee meer te nemen en door alleen nog maar gezond broodbeleg te kopen. Of, wanneer je merkt dat dit geen effect zal hebben, rigoureus stoppen. Dus ook echt geen suiker meer in huis hebben of kopen. Dat betekent ook de verborgen suiker in pakjes kruidenmix, frisdranken en siropen, soep uit blik, beleg en de meeste hartige snacks. Niet makkelijk, maar je zult snel resultaat merken!
Zelf heb ik de twee methode toegepast omdat ik van mezelf weet dat een halfzachte aanpak bij mij niet werkt. Niet van dat benauwde roep ik altijd, zo ook hiermee. Fruit en groente erin, alle bewerkte spullen eruit. Een krat vol met zakjes Conimex, chips, beleg en wat dies meer zij zijn uiteindelijk in de grijze container terecht gekomen. En jongens, dit heb ik geweten! Flinke hoofdpijnen, stevige verlangens naar alles gebak, brood en zoet en andere lichamelijke ontwenningsverschijnselen passeerden de revu.
In 1 week.
Daarna was het over! En hoewel al dit onoverkomelijk lijkt wanneer je er midden in zit, als je doorzet weet je niet wat je overkomt wanneer je weer begint op te knappen. En daar komt bij: je moet je lichaam ook de kans geven om alle suiker en rommel ‘eruit te kunnen gooien’. We zijn zo gewend dat alles snel opgelost moet en kan worden, dan we ongeduldig zijn met ons eigen lichaam! Niet doen dus, wees streng voor jezelf. Bereid je goed voor door genoeg van het goede in huis te halen. Denk hierbij aan noten en zaden, groente en fruit die je zelf erg lekker vindt, eieren en kruiderijen om alle MSG smaakmakers te vervangen. Als je niets in huis hebt om je honger te stillen, is het erg makkelijk om even naar de winkel te lopen voor een reep of iets dergelijks!
De afkickverschijnselen zijn in wezen ontgiftingsverschijnselen. Als je het dus erg moeilijk hebt, is het aan te raden naar buiten te gaan. De frisse lucht en de beweging zorgen voor een vermindering van stress en zet je lichaam op een andere manier aan het werk. Hierom zou je ook kunnen kijken naar een vitamine B complex en een vitamine C (1000 mg) om het ontgiften en afkicken nog verder te ondersteunen.
Conclusie
Suiker maakt meer kapot dan je lief is. Dus stap er vanaf! En het zal in het begin niet makkelijk zijn, maar als we bang blijven voor een ongemakkelijke (tijdelijke) ervaring en alleen een snelle oplossing willen, blijf je verslaafd. Dus zet door, ga ervoor! Het is jouw gezondheid, jouw lichaam. Niet die van je partner, ouders, collega’s en iedereen die niet begrijpt waar je mee bezig bent. Hoe weten zij nou hoe jij je echt voelt en hoe je je zou Willen voelen? Niet of nauwelijks dus. Natuurlijk is steun onontbeerlijk, maar ik spreek nog teveel mensen die afhaken of niet eens beginnen omdat anderen er niet in meegaan. En dat is jammer. Je moet je gezondheid nooit en te nimmer van een ander af laten hangen, dan blijf je ziek.
Wie is nog meer afgekickt van suiker? En wie heeft er een totaal andere ervaring?
René zegt
Heleen Quantrill,
Dat heb ik wel geprobeerd.
Met zon Infuser
Vond het niet te zuipen xD
Ik zie dat Slimpie inderdaad maar 0,04g suiker heeft in limonadevorm.
Maar natuurlijk…geen suiker is geen suiker…zelfs dat kleine beetje…
Of mag dit in zo lage gehalte nog wel?
Gr. René
Heleen Quantrill zegt
Ha René,
TSja, smaken verschillen 😉 Slimpie bevat aspartaam, dus dat raad ik zelf niet aan. Een alternatief is CoolBear, die is gezoet met stevia. En de hoeveelheid in limonadevorm die je noemt… och, daar zou ik me niet heel druk om maken tenzij jij echt denkt dat je daar evengoed nog ‘verslaafd’ door blijft.
Groeten,
Heleen
René zegt
Hallo,
Dag 3 van mijn poging om van suiker af te komen…
Mijn lichaam SCHREEUWT om lekkere dingen
Er moeilijk…maar ik hoop dat de beloning groot is als ik eenmaal van de suiker af ben…
Mijn vrouw steunt mij hier gelukkig ook in.
Moeilijkste vind ik om alleen water te drinken…thee lust ik niet..
Iemand andere ideeen voor drinken?
Groetjes René
rebecca zegt
Slimpie Ranja! Super lekker en suikervrij!
Heleen Quantrill zegt
Heb je al eens water met fruit geprobeerd? Schijfje citroen of sinaasappel, rood fruit of appel. Takje munt is ook lekker.
Succes er mee!
Bas zegt
Heleen Quantrill,
Dankjewel. Ben inmiddels weekje of twee verder sinds mijn post. En honger is al minder. Veel eiwitten en noten helpen al. Dankjewel voor je tips
Heleen Quantrill zegt
Dat vind ik erg fijn om te horen. Recht zo die gaat 😉
Groetjes!
Bas zegt
Ben inmiddels 3 weken van de suiker af. Thuis aten we reeds lange tijd vers gemaakt voedsel, dus dat ging al goed. Maar s avond s waren er de koekjes en overdag suiker in thee koffie en echte cola.
Nu 3 weken compleet zonder suiker. Echter ik blijf maar razende honger houden. Ik eet 2x zo veel brood en fors bord gezond eten s avonds. Maar nog geen 25 min later gilt mijn lichaam nog steeds om eten. Iemand een tip?
Mvg Bas
Heleen Quantrill zegt
Ha Bas,
Probeer het brood te vervangen door eiwitten en vetten. Hoogstwaarschijnlijk dat die koolhydraten je hongerig houden. Koolhydraten uit groenten zijn beter voor je 🙂 Succes!
Denise zegt
Ik ben nu bijna een week bezig met het stoppen .. heb het nog nooit zo lood zwaar gehad. Konstant Misselijk, hoofdpijn en ziek ervan alleen maar lopen janken en trek hebben ben benieuwd of het echt na een week over is weet niet hoelang ik het nog trek.. fijn om.te horen dat het bij jou wel gelukt is !
Heleen Quantrill zegt
Je voelt je zo naar omdat je bloedsuiker nu wat ontkrikkelt is. Eet je wel voldoende eiwitten en vetten? En je hoeft niet de koolhydraten te laten staan, hè? Wellicht eet je gewoon te weinig op dit moment?
Groeten,
Heleen
John zegt
Mary van putten,
Na een “leven lang” (55j) exhuberant hoog suikergebruik, met als bewering dat ik een snel metabolisme heb/had en er tegen kan/kon, sukkel ik al geruime tijd met jeuk, wippende benen, lusteloosheid, en nu ook trillende oogleden…
Nu ben ik de ontkenning en het banaliseren beu.
Gedaan met Nutella, Ice-Tea, Fanta, Mars, Bounty, chips, wafels, taartjes, cakes en gebakjes, pepermuntkussentjes enz.(wat ga ik ze missen!)
Na wat opzoekwerk en het lezen van deze topic en commentaren realiseer ik me (eindelijk) waar het probleem zich stelt.
Dus bij deze, bedankt voor het interessante artikel.
Ik doe mee.
Mary van putten zegt
Ik ga vandaag mijn voorraadkast leeghalen en naar de winkel voor verse ingrediënten
Morgen is dag een van mijn suikervrije eten…ik zal vooral de zoetjes in mijn koffie en thee missen omdat ik veel zelf kook en geen suiker toevoeg…nu nog op zoek naar de verborgen suikers in mijn vleeswaren, drankjes enz…en afkicken van de snacks…
Heleen Quantrill zegt
Heel veel succes! Probeer door te zetten en laat je niet direct ontmoedigen als je toch wat suiker eet, bewust of onbewust. Dit is een lange termijn onderneming 😉 Goed weekend alvast!
Katti zegt
Hallo dappere lotgenoten ! Na een leven lang (ik ben 60) van suikermisbruik heb ik een paar weken geleden de grote stap gezet : cold turkey , weg met (geraffineerde) suiker ! Als je weet dat ik zo lang ik ’t me kan herinneren 7/7 gesnoept heb dat ’t een lieve lust was, was dit geen makkelijke beslissing. Maar een noodzakelijke ! De laatste tijd ondervond ik nl aardig wat verteringsproblemen : zure oprispingen, maagpijn, zelfs misselijkheid na weer een suikervreetbui… om dan nog te zwijgen over m’n overgewicht. Het rare is dat ik voor de rest heel erg gezond eet en dat ik ettelijke jaren geleden van het roken vanaf geraakt was zonder één enkel probleem, cold turkey, en klaar is kees. M’n bloedsuiker was iets verhoogd maar -zoals de dokter zei- niets wat ik niet d.m.v. voeding kon oplossen. Gisteren, na een kleine 3 weken, ondervond ik de ergste van alle nevenverschijnselen die ik tot nu toe mee te maken kreeg : spierpijnen. Zelfs m’n maag was zo verkrampt dat ik nauwelijks kon eten zonder vlak daarna maagpijn te krijgen. Daarboven verkrampten mijn rug- en schouderspieren. Nu ben ik niet iemand die bij het minste naar een dokter loopt en pillen slikken doe ik al helemaal niet maar ik begon toch een beetje bang te worden. Op zoek naar degelijke info in boeken en op het web kwam ik dus hier terecht. En kijk, vandaag gaat het al stukken beter … mind over matter ? Ik ben alleszins blij hier zo veel dappere lotgenoten gevonden te hebben, hoewel ik nog niet alle reacties gelezen heb, maar dat ga ik nu doen ! Sterkte en volhouden ! Groetjes, Katti
kriskras zegt
vanwege bijnieruitputting ben ik gestopt met caffeine (ook thee) en suiker.
Ik voel me al dagen heel beroerd, vandaag is de vierde dag dat ik me slecht voel.
Misselijk, overgeven, diarree, hoofdpijn, erg moe, spierpijn, slappe en zwak voelen. Wel honger maar niets binnen kunnen krijgen, hartkloppingen.
Zijn dit allemaal afkickverschijnselen en wanneer wordt het beter?
peter zegt
waarom blijft men gezonde en bewuste eetgewoontes een dieet noemen? een dieet geeft de indruk dat het tijdelijk is, en dat is een negatieve bijklank.
ik hou het dus gewoon op gezond eten.
Verder heb ik wel bedenkingen bij gezonde eetgewoontes: het is niet zo goedkoop. de kostprijs van vlees (proteines), noten (goeie en gezonde hongerstillers), vis, en zeker ook fruitsoorten als bessen zijn niet bepaald goedkoop te noemen.
is het de moeite waard om je eetgewoontes aan te passen? natuurlijk! maar als je een verandering in je leven plant, een ingrijpende, dan moet je alle aspecten in gedachten houden, want onaangename verrassingen zoals kostprijs zijn demotivators. helaas, want het fitte gevoel wat je krijgt door gezonde voeding is super.
Priskilla zegt
Ik heb 2 jaar een suiker verslaving gehad. Ik wil er van af .. ik voel me slap.. suiker overheerst mijn leven! Nu heb ik de stap genomen om mijn leven te veranderen. Het is tenslotte 2 dagen dat ik niks van suiker eet. Ik voel me ongelofelijk slecht! Koppijn. Wazig zijn. Ik ben best humeurig! Nu besef ik pas wat het met me gedaan heeft ! Ik ga blijven doorzetten hoe humeurig ik ook maar word !
Saskia zegt
Ik wil ook graag suikervrij leven. Aangezien letterlijk in alles wat ik eet veel suiker zit is mij aangeraden om een citroensapkuur te volgen. Dit omdat ik meteen goed afkick van suiker en wordt je lichaam ook meteen goed schoongemaakt.
Ik vind het nu al moeilijk om er achter te komen of de suikers in een product natuurlijk is of geraffineerd. Heeft iemand hierover tips of heb ik een stukje informatie overgeslagen.
Groetjes,
Saskia
erik zegt
Nu ongeveer 2 jaar zonder suiker, het voelt werkelijk geweldig. Na het opstaan (6:30) flinke bak havermout, tot het avondeten (7:15) houd Ik het gemakkelijk vol met twee appels (niet fysiek zware baan). Voor de rest koffie en veel water. Aanrader voor ieder die zich dagelijks belabberd voelt!
Anonymous zegt
Denk eens aan kaneel. Kaneel wordt door ook bij diabetisch gebruikt om de suikerspiegel te stabiliseren.
Bij het afkicken van de suiker zal de bloedsuiker weer in balans gebracht moeten worden en worden gehouden.
Anonymous zegt
Grappig te lezen allemaal… Ik ben ook maar weer eens begonnen… Ik dronk namelijk veel te veel cola en melk. Heb het van het ene op het andere moment laten staan en tevens gestopt met brood, aardappels, pasta, etc. Vooral de tweede dag voelde ik me beroerd van het afkicken, maar nu is het dag 4 en het gaat alweer. Ik heb ooit Atkins gedaan. Ik vond dat erg eenzijdig, maar het grote voordeel is dat ik nu precies weet waar de suikers in zitten. Overigens is 0 gram suikers niet te doen. Bij Atkins mocht je 20 gram per dag. Ik hou dat nu nog steeds aan… Is te doen, ook psychisch. Hoef je je niet gelijk zorgen te maken als je een appel eet of een mandarijn of zo… Overigens is het belangrijk om een actief leven te gaan leiden. Als je een passief leven leidt, is de kans om terug te vallen veel groter…
Anonymous zegt
Voor een dieet tegen eczeem ben ik ook gestopt met suiker. Een paar jaar geleden al een keer,en nu dus weer. Ben nu een goeie week onderweg. Mijn ervaring van de vorige keer helpt wel. Heb nu alleen soms momenten, ook vlak na een maaltijd, dat ik toch een honger gevoel heb, en me wat minder happy voel. Herkennen jullie dit?
Anonymous zegt
Heyo, wat leuk dat het je gelukt is volledig suikervrij te worden. 🙂 Ikzelf probeer dit ook, maar doordat ik nog thuis woon, en mijn ouders de kasten vol met lekkers steken is het echt wel moeilijk. Ondertussen eet ik een heleboel minder geraffineerde suikers, en vervang deze door fruit of groenten. Ik vraag me af of het oké is om bv. een paar keer per dag nog geraffineerde suikers te eten, zoals brood of pasta. Ik was echt totaal verslaafd aan chocopasta en heb deze vervangen door een mix van pindakaas, banaan en kaneel. Is dit een goede vervanger? Ik eet ook pure chocolade (waar ook suikers in zitten, maar helemaal stoppen met chocolade lukt me echt niet). Op termijn wil ik helemaal stoppen, maar dat lijkt me op dit moment echt nog veel te moeilijk. Ik vraag me af of het goed is om deze kleine aanpassingen te doen, of dat het niks uithaalt en mijn verslaving nog in stand blijft.
Barbara zegt
Hi, wat een goede informatie tref ik hier bij elkaar. Ik ben nu bijna twee weken suikerloos. Het laten staan van alles met suiker ging mij prima af. Echter, ik krijg steeds vaker en heftiger hypo’s die ik niet onder controle krijg. Het zijn echt aanvallen van een te lage suikerspiegel/te veel insuline. Vermoedelijk heb uk hypoglycaemie.
Heeft iemand deze ervaring ook? En gaat het over?
Wellicht zijn het tijdelijke ontgiftingsreactie? Groeten Barbara
Willem zegt
@ Gerrie… Ook brood is overigens slecht! Ook hierin zit suiker, beter kan je havermout nemen met bijvoorbeeld noten en vruchten. Leuk en interessant boek om te lezen is de voedselzandloper!
Sabrina Brandt zegt
oh heerlijk dit verhaal, en die uitleg over de suikerspiegel!! Eindelijk iemand die weet wat ik altijd voel!!!!!!!!!!
Ben sinds het weekend begonnen met de 40 dagen zonder suiker cursus van Miss Natural en ik voel me nu al zo een stuk beter…..
Dank je !!
Mart zegt
Hoi Heleen,
Geweldig om jouw verhaal op je site te lezen! Sinds drie dagen leef ik ook suikerloos. Ik was al een half jaar ziek en had allerlei klachten. Volgens de bezochte artsen was ik kerngezond, maar zo voelde ik me niet. Uiteindelijk bleek mijn suikerspiegel grondig verstoord te zijn.
Nu dus suikerloos. En inderdaad steeds een barstende koppijn, rusteloos gevoel en soms ook misselijk. Puur ontwenningsverschijnselen. Maar ik ga nu volhouden! Gelukkig heb ik voedingssupplementen voorgeschreven gekregen om me te helpen. Dat maakt het wel makkelijker denk ik.
Als ik het even niet meer zie zitten ga ik je site weer lezen, dan voel ik me gesteund. (Al steunen mijn man en mijn omgeving me ook wel hoor, maar ja, zij weten niet hoe het voelt.)
Groetjes, Mart
Linda zegt
Help!!! Ik ben nu een paar weken bezig met gezond eten. via een gewichtsconsulente!!
Ik heb zo’n vreselijke honger en vaak suikerdipjes. Hoe lang duurt het voor ik daar vanaf ben, dit maakt het nl erg zwaar. Heb zo de behoefte om een pak biscuitjes leeg te vreten. Ik doe dit niet. De hele dag door heb ik honger gevoel en/of het gevoel van een suikerdip. Zweterig en slap.
Heleen Quantrill zegt
Ligt eraan wat je eet. Als je nog altijd relatief weinig vetten en proteïne eet, zul je inderdaad lang last houden van afkickverschijnselen en honger blijven houden. Kijk dus kritisch naar je dieet en wat je per dag eet. Het kan zijn dat je zo laag in de calorieën zit, dat je lichaam je letterlijk tegenwerkt. Lees hierover meer op mijn stuk van 30 augustus over Leptine.
Ik hoop dat je er uit komt!
Heleen
Pascale zegt
Wel, ik zit er nu midden in !! Daarom dat ik aan het lezen geraakt ben om bij te leren en middelen te vinden om niet op te geven. Wat voel ik ? Moeheid, hoofdpijn maar zo geen gewone hoofdpijn, ik heb eerder het gevoel dat ik mijn bloed in mijn hoofd voel stromen … dat er precies plots veel meer bloed door die aders moet en dat geeft mij een soms enorm ongemakkelijk gevoel … dan ga ik naar mijn bed en ik merk op dat ik altijd zo direct in slaap val soms wel voor een uur … daaraan merk ik dat ik van al dat vechten ertegen ook nog eens doodmoe word maar inderdaad ik geef niet op ! Ben nu 46 en ben nog nooit suikervrij geweest, ik wil dat ook eens kunnen of worden … maar amai, nu is het dus wel afkicken !! :-PPP Enfin, succes aan allen en hoop dat ik er ook geraak … neen, het MOET !! 🙂
Heleen Quantrill zegt
Doorzetten! Het is inderdaad heel onaangenaam, helemaal als je, zoals je zelf aangeeft, nog niet eerder suikervrij bent geweest. Je lichaam geeft duidelijk aan dat het aan het ontgiften is, dus je bent goed bezig! Hou dus vol!!
Succes en sterkte!
Heleen
Mieke zegt
Op zoek naar een bevestiging van mijn vermoeden: duizeligheid nav een suikerstop deze blog ontdekt!
Nog heel wat te lezen maar ik kom zeker nog regelmatig eens terug!
14 dagen geleden gestopt met koffie, zuivelprodukten, frisdranken, koekjes, chocolade en zo weinig mogelijk graanprodukten eten. Is niet altijd gemakkelijk maar ben supergemotiveerd omdat ik voel dat ik me stilletjes aan beter begin te voelen. Wel niet zoals ik zo vaak lees: op een paar dagen tijd massa’s energie bij.
Heleen, ik ben een fan!
Barbara Stylista zegt
Het is inderdaad ongelofelijk hoe letterlijk iedereen zich vanaf het moment dat men over ” lijnen” en ” gezonde voeding” begon zich veel meer anti vet dan anti suiker opstelde. Zoooo fout! Mijn grootouders zaten niet met chips en fris op de bank, maar hadden een goed figuur ondanks de ” kaantjes” , karnemelk en roomboter in combinatie met grof brood en groente uit eigen tuin. En beweging natuurlijk! Hele generaties zijn sindsdien vergiftigd met zoete troep, van de liga naar de roosvicee, het ging er al vroeg in. Op vakantie in de Vs in de 70s rilde ik van het in-zoete brood; alsof je cake met kaas at. Het motto : sweeter, softer and smoother! We zij nog nooit zo dik geweest sinds we ons om calorieen gingen bekommeren.
Ach, eigenlijk hoef ik niet zo op zoek naar allerlei snoep- en koekvervangende hapjes en taartjes. We hebben namelijk een groot voordeel t.o.v. Voornoemde grootouders: aardbeien in december, tropisch fruit, een enorme wereldtuin aan groenten. Kies voor kwaliteit en geniet.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Xanne,
Excuses voor mijn late reactie, maar ik zit nu even rustig en jij was als eerste aan de beurt!
Hartstikke goed dat je zo bezig bent! Je moet ergens beginnen en als dit voor jou werkt, ben je op de goeie manier bezig. Wat je nu kunt doen is je vet inname verhogen. Meer boter, kokosolie en levertraan. Ik eet zelf dagelijks een eetlepel kokosolie en ik merk dat ik daardoor veel minder snel honger heb en sneller verzadigd ben. Kokosolie zal ook super helpen met je schimmel. Als je niet al te veel geld direct wilt uitgeven, kun je de kokosolie bij de Tuinen proberen. Komt in een groene pot en is regelmatig in de aanbieding. Als je liever direct voor kwaliteit wilt gaan, kun je Aman Prana of Omega&More proberen.
En blijf drinken, he. Kruidenthee en water. Dit zal je helpen met je hoofdpijn, want je bent hoogstwaarschijnlijk stevig aan het ontgiften (afkicken). Dus geef je lever en nieren de kans dit door te pakken. Brandnetel, paardebloem en mariadistel zijn goeie kruiden om dit proces te ondersteunen.
Heel veel succes en volhouden hoor!
Groetjes
Heleen
Xanne zegt
Wouwwwwwww ik heb ook heel veel te lezen hier. Heerlijke blog ik heb nog op zoveeeeel dingen te reageren. Ik heb een huidschimmel candida. En vlak daarvoor was ik weer voor de zoveeeelste keer gestopt met koffie drinken. Heel de week koppijn gehad. In mijn koffie ging ook veel suiker dus daar ben ik dan ook mooi van af. Sinds echt een paar dagen ben ik gestopt met gist en suiker vanwege die schimmel. En omdat ik al met koffie gestopt was heb ik verder geen hoofdpijn. Soms wel lichte hoofdpijn en moe slap en vooral hongerrrrrrrr. Inderdaad na het eten al weer snel willen snacken enzo. Volgens mij heeft de halve wereld een suiker verslaving. Het valt me behoorlijk zwaar. Naast suiker mag ik nog meer niet eten, maar daar snap ik nog niet veel van. Hoop dit echt vol te houden.
Groetjes Xanne
Gelukkig Sober zegt
Sinds gisteren je blog ontdekt en ik lees me suf hier ;-). Dat is een compliment hoor, want ik leer veel bij.
Dat suiker niet goed was, tja, dat wist ik wel. Maar dat het zo slecht is en niet alleen slecht voor je tanden of als je diabetes hebt, dat wist ik niet. Ik ben echt van plan om in elk geval minder suiker te gaan gebruiken. Helemaal uitbannen zou natuurlijk nog beter zijn, maar of dat helemaal haalbaar is weet ik niet. Maar dat is wel het doel. Ik ga eens bij de gezondheidswinkel kijken voor suikervrije broodbeleg en kijken of ik op andere manieren suiker kan vermijden. Het rottige is dat het echt overal in zit. Zelfs in een blikje tomatenpuree. Dus het zal een hele klus worden, maar ik ga me ervoor inspannen.
Zal soms niet makkelijk zijn, ben namelijk een beetje boel verslaafd aan chocolade.(oeps)
Groetjes, GS
Thessa zegt
Ik ben zelf al een aantal keer afgekickt van de suiker, ik gebruik in alles stevia of heb inmiddels geleerd het zonder suiker te eten. Af en toe ga ik nog wel eens voor de bijl met zelfgemaakt ijs van de ijssalon… Maar momenteel eet ik het helemaal niet meer.
Ik merk overigens meteen als ik het wel eet, zoals bv in dat ijsje, dat mijn lichaam meteen moeilijk gaat doen.
Tis eigenlijk gewoon vergif als je er over nadenkt.
Groetjes Thessa
Gerrie zegt
Dank je wel, voor je idee Kat.
Ik eet trouwens wel pindakaas op brood (geïmporteerd uit Nederland)en verder alleen becel.
Omdat ik denk dat de conserveringsmiddelen en substituut suiker, in jam zonder suiker, nog slechter zijn dan de suiker zelf.
en ik ga op zoek naar rosbief of zo, wat niet makkelijk zal zijn omdat hier vanwege de warmte geen vleesbeleg gegeten wordt.
Kat zegt
Heleen, wat een leuke blog heb je! Je recept voor sinaasappel-dadel tarte-tatin ga ik zeker binnenkort eens proberen.
Mijn ervaring met het bannen van suiker en ander geraffineerd spul is dat ik me in het begin veel beter voelde, maar dat na verloop van tijd (maanden) mijn bloedsuikerspiegel weer opnieuw flink begon te schommelen. Alsof mijn lichaam gevoeliger werd zeg maar. Maar ik heb adhd en een verstoorde suikerspiegel komt daarbij vaak voor, dus daar kan het ook aan liggen.
Uiteindelijk ben ik dus ook weer suiker gaan eten, maar ik let wel flink op de hoeveelheden en tijdstippen waarop ik het neem. Dus alleen als ik maximaal een uur erna iets fatsoenlijks kan eten, of als ik de hele tijd door telkens iets kleins met suiker kan nemen. Nu is dat laatste ook niet echt gezond, maar het voorkomt de ‘crash’ enigszins.
Als broodbeleg neem ik nu vooral vlees, geen zoetigheid, ook geen jam zonder suiker. Notenpasta’s schijnen ook erg goed te zijn.
@Gerrie: Misschien is rosbief met versgemalen peper (en eventueel wat zout) op brood iets voor jou?
Gerrie zegt
Nog even een toevoeging:
Graag iets wat ik zelf kan maken, want ik woon niet meer in Nederland.
Gerrie zegt
Met interesse heb ik je artikel gelezen. Ik wist dat suiker slecht was, maar niet dat suiker zoveel “bijwerkingen” had.
Ikzelf was halfweg januari al gestopt met suiker eten vanwege recente constatering van diabetisch bij mijn vader, zowel als mijn zus.
Nu heb ik zelf een verhoogd cholestorol, (ook een familiekwaaltje), hetgeen ik onder kontrole had vóórdat ik met suiker stopte.
Dat is voor mij het ideale ontbijt, een donker snee met kaas met een kopje thee!
Nu moet dus de kaas er uit, maar wat doe ik dan op mijn brood? Dat is voor mij het ideale ontbijt, een donker snee met kaas met een kopje thee!
Heeft iemand een lekker idee?
Anonymous zegt
verse aardbeien, hüttenkase (zit weinig vet in), Ajvar (een aubergine-paprikasmeersel, bij de turkse winkel verkrijgbaar, erg lekker). Dit zijn allemaal producten met weinig vet, en zonder toegevoegde suiker.
Heleen zegt
Hey Sander! Ja typisch is dat hoe suiker werkt. Ik vind het heel kwalijk dat iets dat zo’n negatieve impact op de gezondheid heeft gewoon mag blijven bestaan. Ja, om het geld. Dat begrijp ik ook, maar dan nog…
@NZ: Ik eet zelf ook redelijk wat fruit, maar zelf heb ik hier geen last van. Als je denkt dat je er echt teveel van eet, probeer dan wat te minderen. Als je er eigenlijk geen last van hebt, is er in principe ook geen probleem! Vergeet niet dat fruit andere koolhydraten zijn dan meel en suiker.
Sander Sontrop zegt
Weleens begrepen dat geraffineerde suiker, als het vandaag zou worden uitgevonden, op een lijst van verboden middelen terecht had gekomen. Idd verdomd lastig om het alleen al te minderen laat staan elimineren.
🙂
Sander.
'Natuurlijk Zuinig' zegt
Ik vind het heeeeeel knap zoals jij het gedaan hebt. Ik heb er echt respect voor.
Ik ben in principe afgekickt maar blijf wel rond ‘die tijd van de maand’ wel trek hebben. Maar dan neem ik nu die ‘rauwe truffels’. Dat recept heb je ook, je weet wat ik bedoel. Maar het verlangen blijft dan.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik best veel koolhydraten eet (fruit). Ik denk soms misschien te veel…
Gr,
NZ
Het Thuisproject zegt
Helemaal zonder suiker zie ik me niet doen maar ik ben nu een week stevig geminderd. Wat vooral wil zeggen dat ik géén zoetigheid meer heb gekocht in de winkel en thuis alleen suikeralternatieven gebruikt heb. Voor mij is die stap al groot genoeg.
Ik merk het verschil wel: van de suikervrije koekjes heb ik niet de behoefte om ineens de hele schaal leeg te eten en suiker (en vooral chocola) beheerst ook minder m’n gedachten.
P.S: ik probeer ook regelmatig suikervrije recepten uit. Misschien zijn er wel een paar die je ook eens uit wil proberen.